Отиди на
Форум "Наука"
К.ГЕРБОВ

Рисунка-възстановка на антична Сердика

Recommended Posts

post-2642-018565900 1323848710_thumb.png

Пощенско-филателният блок „1700 години от издаването на Сердикийския едикт за верска търпимост от император Галерий” бе пуснат в употреба (валидиран) на 30 април 2011 г. Изображението на изданието показва рисунка-възстановка на вида на антична Сердика, бюст на римския император Гай Галерий Валериан Максимиан и цитати от Едикта за верска търпимост, издаден от императора на 30 април 311 г., с който в Римската империя се прекратявали гоненията на християните. Напоследък - вярно или не, се приема, че този едикт бил издаден в Сердика.

За работата върху филателното издание, авторът, художникът-професор от Националната художествена академия Пламен Вълчев получи тазгодишната Награда на Столична община за ярки постижения в областта на културата, област „Изобразително изкуство”. Правейки си лична оценка, професорът счита, че наградата идва най-вече като поощрение за вложените усилия при създаване на изображението на антична Сердика.

Колегата Димитър Палашев е взел интервю от проф. Вълчев, което е публикувано в последния бр.11 на „Филателен преглед”:

post-2642-035193800 1323848719_thumb.png

За съжаление не мога да изчистя рисунката върху блока от допълнителните букви отгоре и от дупките на перфорацията. Затова пък пускам още едно изображения: докато първото е на оригиналния вид на блока, второто е по-констрастно.

post-2642-051094000 1323848726_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
  • Create New...