Отиди на
Форум "Наука"

икономическата криза


rules1

Recommended Posts

  • Потребител

Здравевйте, до кога смятате че ще продължи кризата в Света

За кой свят говориш :hmmm:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Всяка нова криза става все по голяма и май скоро няма да дойде времето, където ще сме добре

Ние не сме "зле". Просто технологиите днес може да ни дадат повече, но се объркаха нещата. Историята показва, че след такива кризи следва напредък. Така са устроени хората.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Докато има капиталистически строй.....

:punk: :punk: :punk:

Хехе. При социализма няма кризи. Защото той самият е една голяма криза. Нали знаете какво е казала кризата, когато прелетяла над България. "Баси, кой е идвал тука преди мене?!" :biggrin:

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Ха. В момента работя по едни документи - помагам по малко на една позната по фалита на италианската Пармалат през 2003; Гръцка работа. 18 милиарда долара дълг при фалита. Че то повече от нациналния ни дълг. Дългът не е уловен от делойт (които обаче се измъкват рано-рано от кашата, усетили мизерия) и гран не-знам-си-кво. Пармалат с връзки се уреждат да излязат на американския пазар и издават бондове; т.е. продават дълг. Нямам представа колко събират от наивни инвеститори, но са милиарди; крадат до стотинка и бягат; за да гарантират изкупуването обратно, трябвало да имат в ликвидна с/ка 2.9 милиарда в америка; намират връзка (мафия и шуробаджанащина) с някакъв от банк ъв америка, която е с мн. добро име; който декларира, че пармалат имат на с/ка в банката 2.9 милиарда. а те нямат и стотинка. и бягат. Абсолютно гръцката история, но развила се още през 2003-та;после обявяват на собствениците на бондове, че са изкупили обратно 3.3 милиарда ценни книжа, т.е демонстрират блестящо финансово здраве, е не са изкупили бондове и за долар. Помагам със стат. данни на познатата ми, дет се вика, за историята. да се помни. Копие на гръцката криза се е разиграло още през 2003, но никой не е повярвал, че медитеранските страни са такива крадци и толкова не с акъла си. всичките си мислели, че пармалат е инцидент.

Тука капитализмът няма нищо общо. Знам колко е грозно да го кажа, но капитализъм без феър плей не става. В момента, в който колабира западна европа (италия и гърция, за мене, колкото и грозно да звучи, са южна, и не стават за капитализъм, а максимум за робовладелски строй :biggrin: ) и целият свят ще се върне с 20-25 века назад и нищо не може да го спре. Грозно звучи, но севера и юга не могат да вървят добре ръка за ръка. ония са шуробаджанаци, мафиози, патологични крадци; поне по западните стандарти. Югът не иска да играе по правилата на севера. Единствените, у които има някакво чувство за феър плей, за честна игра, без изобщо да го абсолютизирам (поне се срамуват, като сбъркат) са европейците и североамериканците. Етническо нещо. Ни южняците го имат, ни прехвалените китайци, никой друг. Ако европа рухне, светът отива обратно в кацата с катран от преди новата ера и никакви политкоректни кудкудякания няма да го спасят. Грозно-негрозно това са ми изводите след проучването на документите по скандала с пармалат. Тия мъкнат със себе си корупция, мафиотщина, изумителни кражби, непотизъм, и шуробаджанащина. И никакъв капитализъм. Това, че ще замъкнат целия свят със себе си, го прескачат с мачистка наглост. изобщо не им пука.

Ако някой въобще се измъкне от кризата (с много късмет, де тоя късмет) това ще е европа и с. америка и никой друг. Останалото - за злите капиталисти, грозните колонизатори, експолоататорите, които експолоатират невинните южняци - гръци, италианци и т.н., за кризата на капитализма, е бошлаф. Истината е абсолютно обратната. но никой няма да си сложи главата в торбата и да каже, че царят е гол. Никога. За това съм скептик за скорошно излизане, но не вярвам и в особено пропадане на тези страни, които горе долу играят по правилата и имат някакво чувство за честна игра - поради което са използвани от тарикатите, разбира се. но ако се случи европа да пропадне, ще стане страшно; за тарикатите, не за европа. Така че, ще се гледаме взаимно как пропадаме, но си мисля, че един ден ще се измъкнем; дано да е до 4-5 години, както казва КГ, а защо не и по-рано. Може и да съм прекалено черноглед.

Обаче капитализмът е една система, да кажем естествена, а естествените системи не са перфектни; дори в най лъскавия си вариант - англосаксонския модел, със десетилетията малко по малко се натрупват грешки в системата, агрегация, под грешки имам предвид ерозия на морала, ерозия на трудовата етика, корозия и навлизане малко по малко на корупция; разпрространение на грешките и т.н. и един ден системата почва да скърца, твръде много грешки; твърде много практики, които не са добри за здравето на капитализма, намират разпространение. капитализмът не е млада система, на 5-6 века е, имало е време да се натрупат и агрегират доста грешки= - и под грешки имам предвид примерно че всяко поколение намира примерно корупцията и шуробаджанащината за по-приемлива от предишното и така 5 века ерозия на системата; идва време за корекция, за рестартиране на капитализма, за освобождаване от грешките, иначе машината не иска да върви; да видим дали човечеството има сили да го направи..

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...