Отиди на
Форум "Наука"

Евтина термографска камера


Recommended Posts

  • Модератор Инженерни науки

Двама ученици от от Минделхайм, Германия са направили евтина термографска камера pd mfo 200$. Идеята си е изцяло тяхна (спечелили са и съответно награда за проекта), като целта е устройството да е максимално евтино и достъпно.

Малко отклонение за пояснение:

Термография /инфрачервена/ - метод за визуализация на обект, чрез излъчените от него ИЧ лъчи. Показва разпределението на температурата по повърхността на обекта, в състояни е да покаже градусите на всеки пиксел от изображението (става посредством софтуер, но и хардуерът /матрицата на камерата е от голямо значение/) - оттам и приложението - обследване на сгради за топлинни "утечки", за скрити дефекти в материали, машинии съоръжения - повишената температура не където трябва, може да значи триене, усукване, липса на съосие, утечка на ток, късо, нагар... Не е нужно процесът на "заснемане" да става мигновено, може да отнеме минути. За разлика от видимите снимки, които запечатват осветеността, термографските - температурата.

Термовизия - отново температурно изображение, но тук не е нужно да се знае точно температурата. Важно е баче визуализацията да е в реално време. Приложенея - охрана, ред и сигурност, мироопзващи и спасителни операции. Подходящо е за /пасивно/ нощно виждане и за гледане през мъгла (последното заради по-голямата дължина на вълната 1,6 µm). Мит е, че се вижда през стени, не вижда дори и през стъкло. Радиаторите в сграда и протекли тръби се виждат заради измененията в температурата които предизвикват. Не е задължително, но често камера за термовизия може да се ползва за термография и обратно, особено когато става въпрос за скъпи (обикновено са) устойства.

Инфрачервени визия / фотография - става за активно нощно виждане, но неподходяща за горе изброените приложения, понеже вижда в близката ИЧ област. Ще се видят нагрети тела с над 600°С. Камерите не са особено скъпи - цената им е близка до тези с видима светлина.

За евтината термографска камера. Ясно е, че подобни устройства са скъпи - измерват се в /често десетки/ хиляди долари. Скъпи са и матриците за такива камери (не са CCD и CMOS, а матрици чиито писели са микроболометри), за това момчетата са се спрели на друг механизъм. Механизмът накратко е следният - ползва се един ИЧ приемник (един пиксел) монтиран върху сервомеханизъм с две степени на свобода, който позволва сканиране на обекта ред по ред и по този начин създава изображение. Заедно с термосензора върху механизма са монтирани WEB камера и лазерна показалка. Последнте две служат за да е ясно какво влиза в сканираното поле.

Менанизмът се управлява от микроконтролер Ардуино (Опън сорс проект за създаване на типови микроконтролери, на ниски цени), софтуерът за управлението и визуализация е написан на Java, работел под Уин 7.

Естествено няма резолюцията на професионална техника, но върши работа, особено при цени 50-100 пъти по-ниски.

И да, ще стане за енергиино обследване на сгради.

Иточник: http://www.cheap-thermocam.tk/

На сайта има всичко необходимо за да е направи, като документация, има опция и да се купят нещата както e наличен и софтуерът за даунлоуд..

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Браво на децата, добре са се постарали. Термографските камери, както е посочено в статията, са много полезни в техниката. Евтините ИЧ камери могат да се използват в училищата(където се учи оптика) и от аматьори, на които не им се дават луди пари за професионална техника.

Редактирано от morgoth0011
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Модератор Инженерни науки

И пак евтина термографска /термовизионна де/ камера с, но течни кристали

https://www.youtube.com/watch?v=qgS0hTKBLXM

И вариант на направеното от децата

https://www.youtube.com/watch?v=R-6b2pCTJsw

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...