Отиди на
Форум "Наука"

Ватикана разсекретява архиви


loop

Recommended Posts

  • Потребител

Тайни документи на Светия престол виждат бял свят за пръв път от векове.

http://www.novini.bg/news/52658-%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%82%D1%8F%D0%B2%D0%B0-%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D0%B2%D0%B8.html

Ватикана извади част от архивите си и ги представи в изложба, съобщи турист.инфо.

Около 100 документа от различни епохи ще видят бял свят за пръв път. Експозицията е подредена в Капитолийския музей в Рим. Изложбата е озаглавена "Тайните архиви на Ватикана се разкриват". Това се случва за първи път и вероятно времето, през което е открита изложбата, ще бъде единствената възможност да се видят тези документи извън стените на Ватикана.

Ето част от документите, които публиката ще може да види със собствените си очи: Писмо от английски благородник до папа Климент VII от 1530 г., с което се иска на крал Хенри VIII да бъде позволено да се разведе с Катерина Арагонска, за да се ожени за Ан Болейн; Писмо на индиански вожд от 1887 г., написано на ивица от кота, в което той се обръща към папата като "Велик Майстор на молитви"; Документ за ареста на астронома Галилео Галилей, заради неговите теории за Вселената след процеса срещу него по обвинение в ерес през 1633 г.; Документи от Ордена на тамплиерите, решението за отлъчване от Църквата на реформатора Мартин Лутер; Акта за абдикацията на кралицата на Швеция Кристина. Заради слуховете, че е хермафродит, тя се отказа от трона си през 1654 г., приема католицизма и се премества в Рим.

Показаното в изложбата е само малка част от стотиците хиляди документи, намиращи се в архива на Ватикана, който също така пази кореспонденцията с папите на такива исторически личности като Микеланджело, Волтер, Моцарт, Хитлер и дори Ейбрахам Линкълн. Архивите на Ватикана обикновено се отварят само за внимателно проверени изследователи и учени.

Редактирано от loop
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

През 2002 папа Йоан Павел II се готви да започне процедурата по канонизиране за светец на Еудженио Пачели известен на света като "папа Пий XII", заемал Светия престол от 1939 до 1958 г. Хода на историята е спрян от протестите на неправителствени организации, които напомнят за противоречивите дела на Светия Отец по време на Втората Световна Война описани в излязлата през 1999 книга "Хитлеристкият Папа" на английския журналист Джон Корнуел.

През 2009 папа Бенедикт XVI обяви папа Пий XII за "Venerable" с което започна процедурата по канонизиране на същия за светец, но също така апелираше да се изчака разсекретяването на архивите, които ще хвърлят повече светлина за ролята на Ватикана по време на най-унищожителния военен конфликт в историята.

Интересно дали ще излезе нещо по този въпрос?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Евреите винаги са били против папа Пий XII да бъде канонизиран за светец. Отношението си към него еврейската общност е изразила с надписа си на мемориала Яд ва-Шем":

"Папата, избран в 1939 г. отложил послание против антисемитизма и расизма, подготвено от неговия предшественик. Даже когато докладът за унищожението на евреите достигнал до Ватикана, той не протестирал срещу това писмено или устно. През 1942 г.не се присъединил и не осъдил заедно със съюзниците избиването на евреите. Пий XII не се намесвал при депортациите на евреите от Рим в Освиенцим."

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Древен документ хвърля нова светлина върху историята на влъхвите printButton.png emailButton.png

Автор Двери.бг Friday, 24 February 2012 1_98.jpgПреводът на един нов документ, съхраняван от столетия във Ватиканската библиотека, хвърля нова светлина върху библейската история за поклонението на влъхвите, които принасят дарове на младенеца Христос. Документът е на сирийски език (сирийският като диалект на арамейския език преживява своя разцвет през 4-8 в. сл. Хр.; на него се разгръща богата богословска и въобще църковна книжнина през онази епоха, превежда се Библията, пише и поетът-богослов св. Ефрем Сириец - б. р.). Самият документ е копие от VІІІ век на „Откровението на влъхвите”. Оригиналът на „Окровението” се датира не по-късно от ІІІ в.

В продължение на близо две години професор Брент Ландау от университета в Оклахома работи над дешифровката на текста. „Окровението на влъхвите” в значителна степен се отличава от другите варианти на тази библейска история, като внася нови и противоречащи на общоприетото мнение данни за това, кои са били влъхвите. Съгласно този древен документ влъхвите идват не от Персия, както обикновено се смята, а от страната Шир – провинция в Китай. В документа също се посочва, че всички мъдреци са потомци на Сит, третия син на Адам, които са създали общество, чиито членове се молели в тишина. Авторът на ръкописа дори описва с подробности техните обреди и ритуали.

Текстът създава впечатление, че негов автор е от един от влъхвите, въпреки че проф. Ландау се съмнява в това. Той по-скоро смята, че авторът на „Откровението” е направил опит да се отъждестви с влъхвите. В текста се говори, че сам Сит е предал на потомците си пророчеството, че звезда ще възвести на човечеството раждането на Бог в човешки облик. В „Откровението” също се казва, че след като звездата довежда влъхвите в пещерата, където се е родил Хистос, те поднасят даровете си и Сам Христос им заръчва да станат проповедници на „Благата вест”. Освен това в документа се казва, че влъхвите не са били трима, а няколко десетки. Техният брой не е уточнен и в каноничния библейски текст. Преводът и коментарите на проф. Ландау са излезли на пазара в изданието на Harper One - The Revelation of the Magi by Brent Landau.

Източник: „The Times”

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...