Отиди на
Форум "Наука"

Има ли Израел военен капацитет да атакува сам Иран?


Recommended Posts

 • Потребители

Има ли Израел военен капацитет да атакува сам Иран?

23.02.2012 07:14 548 Заплахата за солова атака притеснява Вашингтон

0000152081-article2.jpgСнимка: архив, Reuters

Всички погледи са вперени в Израел и Иран, които от няколко седмици водят война в сянка, пише в. „Монд“. Демонстрация на военноморска мощ срещу заплахи за военна интервенция - напрежението достига своя връх. Пръстът е сякаш поставен върху спусъка.

Израел, както изглежда, е готов да действа сам. Началникът на генералния щаб ген. Бени Ганц заяви още на 18 февруари, че "Израел е централен гарант на своята собствена сигурност. Това е нашата роля като армия. Израел трябва да се защитава сам".

Заплахата за солова атака на Израел срещу Иран, която би потопила региона в конвенционална война, притеснява Вашингтон. Ето защо американските представители умножават совалките и разговорите със своите израелски колеги.

Има ли Израел действително военната и тактическата способност да атакува сам Иран? Въпросът поражда интензивен дебат във Вашингтон. Според представители на американската отбрана и военни анализатори, близки до Пентагона и цитирани от в. "Ню Йорк таймс", израелска атака, целяща да забави прилагането на иранската ядрена програма, би била огромна и изключително сложна операция. Тази операция ще има съвсем други мащаби в сравнение с ударите с хирургически прецизна точност, извършени от Израел срещу ядрения реактор в Сирия през 2007 г. и този в Озирак в Ирак през 1981 г.

Според предпочитания сценарий Израел би поразил четирите най-важни ядрени обекта в Иран - Натанз, Фордо, Арак и Исфахан.

Журналистката Елизабет Бъмилър от в. "Ню Йорк таймс" смята, че подобна операция се нуждае от пилоти, които да прекосят над 1500 километра вражеско въздушно пространство, чиито самолети да бъдат презареждани във въздуха, които да се противопоставят на иранската зенитна заплаха и да атакуват едновременно няколко подземни обекта. Това ще ги принуди да използват най-малко 100 самолета. Но според Майкъл Хейдън, директора на ЦРУ от 2006 - 2009 г., тези въздушни удари, които могат да забавят решително иранската ядрена програма, са отвъд способностите на Израел отчасти заради разстоянието, което трябва да измине израелската самолетна флотилия и заради мащабите на мисията.

Въпреки това висш представител на американската отбрана признава, че американците нямат точна представа за израелския арсенал, а какво остава за преценките за военната способност на тази страна.

"Има много неизвестни. Има много потенциални рискове, но израелците трябва да знаят, че тези рискове не са чак толкова сериозни", смята Антъни Кордсман, военен експерт от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. От израелска страна тактическите предели, които би наложила една подобна операция срещу Иран, са известни от доста време.

"Дори плановиците и командирите на израелската армия не вярват, че Израел може напълно да унищожи иранския ядрен капацитет", отбелязва журналистът Аншел Пфефер в израелския в. "Аарец".

Офицерите от израелските военновъздушни сили повтарят непрекъснато, че ще бъдат принудени да се върнат в Иран втори път и че не си правят никаква илюзия, че ще могат да забавят иранските ядрени планове освен само с една или две години най-много. Така че израелска операция срещу Иран би била трудна, но не и невъзможна.

Първият проблем е как да се стигне до иранското въздушно пространство. Три пътища са възможни - прелитане над Турция от север, пътят от юг, преминаващ през Саудитска Арабия и най-късият път, който преминава през Йордания и Ирак. Последната опция е най-вероятна, смятат експертите, защото Ирак няма противовъздушна отбрана, а американците, откакто се изтеглиха оттам през декември, нямат задължението да защитават иракското въздушно пространство. Този елемент променя значително ситуацията и прави варианта за прелитане над Ирак и Йордания по посока Иран по-реалистичен.

Ако Йордания приеме Израел да прелети през нейното въздушно пространство, проблемът тогава ще бъде разстоянието, твърдят американски експерти. Израел разполага с бойни самолети американско производство F-15L и F-16L, които могат да пренасят бомби до целта, но техният обсег на действие, който зависи от височината, от скоростта и от товара, е по-малък от 3000 километра в двете посоки. А толкова километри трябва да изминат тези самолети при евентуална операция срещу Иран. Тук не отчитаме прелитането над целта и възможността да се отблъскват ирански ракетни и самолетни атаки.

Във всички случаи Израел трябва да използва самолети за презареждане. Американски експерти не са сигурни, че Израел разполага с достатъчно машини. Според Скот Джонсън, анализатор на консултантската фирма IHS Jane's, Израел разполага с осем самолета-цистерни американско производство KC-707, които не са може би всички в състояние да летят. Американският експерт отбелязва също така, че Израел може да е трансформирал някои самолети за презареждане за операцията.

Информацията е потвърдена от журналиста на "Аарец", който съобщава, че през последните години израелските представители са трансформирали всички граждански самолети Боинг 707, сред които и прочутия частен самолет на бившия египетски президент Ануар Садат, в самолети-цистерни. Според различни източници израелската армия разполага с осем или девет самолета за презареждане от този тип, но техните способности са ограничени. Всеки самолет-цистерна може да зарежда осем F-16 или четири F-15. Последиците от това са ограничаване на броя на самолетите, които могат да участват в операция по едно и също време. Условие, което може да принуди израелските власти да предпочетат нападения, извършени "на вълни". Първата ударна вълна ще бъде съсредоточена върху най-важната мишена и системите за противоракетна отбрана, а другите вълни върху второстепенни

мишени.

Всеки самолет за презареждане трябва да бъде защитаван от изтребители. За подобна операция може да се наложи да се използва главозамайващ брой самолети, смята Скот Джонсън.

Американските експерти разчитат на мобилизацията на около 100 машини. Това е предпазлива оценка, смята журналистът Аншел Пфефер, който отбелязва, че операцията трябва да вземе също на прицел и изследователските центрове, заводите и базите за ракети с голям обсег, както и противозенитните батареи и радарите на Иран. Според американски експерти иранската противоракетна отбрана е с едно поколение назад, тъй като през 2010 г. Русия отказа да продаде на Иран своята ракетна система S-300. Но това не означава, че иранската противоракетна отбрана трябва да бъде пренебрегвана.

Точно за такава мисия израелската армия се оборудва през последните четири години, коментира "Аарец". Между 1996 г. и 2009 г. Израел купи главно благодарение на американска военна помощ 125 самолета от най-съвременната версия на F-15 и F16, адаптирани специално, за да водят стратегически нападения с дълъг обсег. Освен тези пет ескадрона за действия на първа линия, израелската армия разполага и с девет ескадрона, съставени от по-стари модели на F-15 и F-16. Израел следователно има 350 бойни самолета, което е военновъздушна сила, доста по-голяма от тази на Великобритания или на Германия, казва журналистът Аншел Пфефер.

Последният проблем във връзка с военна операция на Израел срещу Иран е свързан с необходимите муниции, за да се порази самото сърце на централата в Натанз, погребано под десетметров стоманобетонен купол, или за удар по обекта във Фордо, който е построен под планина. Ако Израел не използва атомна система за тази цел, то той би прибягнал до противобункерни бомби с тегло от 2250 килограма от типа GBU-28, които могат да унищожат подобни мишени, въпреки че техните способности за проникване не са известни.

Подобна операция по всяка вероятност ще трябва да бъде съчетана с превантивни удари срещу иранските ракетни установки в Ливан, Газа и може би в Сирия и ще мобилизира максимално капацитета на израелската армия, посочва в. "Аарец". Но според журналиста Аншел Пфефер Израел е способен на подобно нещо. Той допълва, че точно за това е била заделяна голяма част от бюджета за отбрана от едно десетилетие насам.

В израелските военни кръгове има изолирани гласове, които се съмняват в успеха на мащабно нападение срещу Иран, но съществува и консенсус около идеята, че дори и това да е трудна и комплексна операция, тя си остава все пак по силите на израелската армия, казва Пфефер.

Според Яков Кац, журналист във в. "Джерусалем пост", аргументите на експертите и на представителите на американската отбрана се основават на тактика за разубеждаване на Израел да се намеси военно в Иран, базираща се на опит да се подкопае вярата на Израел в неговите собствени военни способности.

Но според Кац Израел не претендира, че има ресурси, за да унищожи иранското ядрено оборудване - нещо, което САЩ биха могли най-вероятно да направят. Израел не се стреми и да се увери, че ислямският режим няма да има никога повече средства да създаде в бъдеще атомна бомба. Целта, която открито си поставя Израел, е да забави възможно най-много иранската ядрена програма.

Но опасенията на САЩ са, че ще се окажат принудени да довършва недовършената израелска работа - задача, която според експерти може да отнеме седмици, въпреки че Вашингтон разполага с голям арсенал от бойни самолети и боеприпаси. А през това време Иран може да предприеме наказателни действия. САЩ, дори и да разполагат с необходимите самолети, със способността за презареждане на самолети по време на полети и с военни бази, които позволяват подобна операция, са все пак ограничени откъм боеприпаси. Проектираният заради Иран и Северна Корея артилерийски противобункерен снаряд, който може да бъде насочван много точно и да прониква на голяма дълбочина, все още е в процес на подобрение.

Но все пак не бива да забравяме, че само една свръхсила в света може да извърши подобна операция срещу Иран, припомня генерал-лейтенант Дейвид Дептула, бивш високопоставен офицер от американските военновъздушни сили.

(БТА)

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Мисля, че авторът прокуска крилатите ракети от типа Tomahawk, които също имат значителен обсег и могат да бъдат изтрелвани от море.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Израел има достатъчно ядрен потенциал да удари всяка държава, която не му уйдисва на акъла, напук на всички резолюции на ООН.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Ако изключим ядрения арсенал на израелците, те нямат никакви шансове да унищожат ядрените обекти на Иран.

Ударът трябва да бъде нанесен от Ф-16, които трябва да се презаредят два пъти. Ф-15 може да се дозареди един път, но какво въоражение ще може да носи е неясно.

За сериозна атака няма да стигнат израелските ВВС. Не се съмнявам , че ще победят във въздуха, но елемент на изненада няма да бъде постигнат.

Голям проблем ще бъдат и иранските самолети Ф-14 Томкет, които въобще не са за подценяване.

За удара ще трябва да бъдат привлечени РЕБ самолети и ДРЛО, които лесно ще бъдат открити и иранските ВВС , могат да си позволят да вдигнат внушителна сила изтребителна авиация, която да подави с числеността си израелските самолети.

След всичко това на израелските пилоти ще им се наложи да избегнат и ЗРК с близък радиус Тор.

Иранските ПВО притежават и до 3-4 комплекса С-300 , въпреки , че статията твърди, че нямат.

При наличие на С-300 израелците нямат никакъв шанс.

Минорните тонове от американска страна подсказват, че с конвенционални средства НАТО, Израел и коалицията от "желаещи" нямат никакъв шанс за лесна победа подобна на иракската от 2003г.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Вярно си е това с ядрения потенциал, а и Ирак също имаха сериозна противовъздушна защита (Не че много разбирам, гледах просто едно документално филмче за подготовката на Пустинна Буря). Така или иначе, с оглед това че Иран очаква най-вече въздушен удар, би било възможно въпросните инсталации изобщо да не се намират там, където смятат авторите на статията. Хрумва ми един интересен въпрос, могат ли Израел и САЩ, да разчитат на "пета колона"? Не отдавна имаше сериозни демонстрации срещу властта в Иран. Не ми изглежда и съвсем невероятно Турция да се включи в подобен конфликт.

За Иранските ВВС, не смятам че ще бъдат голям проблем. Най-вероятно те и ПВО ще бъдат първи ударени, за да не могат да вземат никакво участие във военните действия. Иначе освен Ф14, иранците си имат и МиГ-29 около 40 бройки (F14 са по-малко) и някакви собствени разработки. До колкото знам от Ирак имат и Миг25, а и цял куп ф5, ф4, Мираж и др.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Иран още по време на войната с Ирак не можа да реализира въздушно превъзходство над иракчаните. И сега не са кой-знае колко замогнали. ПВО-то им обаче не е за подценяване.

Редактирано от kramer
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Има ли Израел военен капацитет да атакува сам Иран?

Има. Стига да намери тайни и не тайни сътрудници и да успее да достигне при САЩ да се съгласи.

:punk: :punk: :punk:

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Израел има достатъчно ядрен потенциал да удари всяка държава, която не му уйдисва на акъла, напук на всички резолюции на ООН.

Много вярно казано Последен Римлянин!

Само допълвам: ИЗРАЕЛ ИМА И ДОСТАТЪЧЕН КОНВЕНЦИОНАЛЕН ВОЕНЕН ПОТЕНЦИАЛ НАРЕД С ЯДРЕНИЯ, С КОЙТО ДА УДАРИ, КОЯТО ДЪРЖАВА СИ ПОЖЕЛАЕ!

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Ако изключим ядрения арсенал на израелците, те нямат никакви шансове да унищожат ядрените обекти на Иран.

Ударът трябва да бъде нанесен от Ф-16, които трябва да се презаредят два пъти. Ф-15 може да се дозареди един път, но какво въоражение ще може да носи е неясно.

За сериозна атака няма да стигнат израелските ВВС. Не се съмнявам , че ще победят във въздуха, но елемент на изненада няма да бъде постигнат.

Голям проблем ще бъдат и иранските самолети Ф-14 Томкет, които въобще не са за подценяване.

За удара ще трябва да бъдат привлечени РЕБ самолети и ДРЛО, които лесно ще бъдат открити и иранските ВВС , могат да си позволят да вдигнат внушителна сила изтребителна авиация, която да подави с числеността си израелските самолети.

След всичко това на израелските пилоти ще им се наложи да избегнат и ЗРК с близък радиус Тор.

Иранските ПВО притежават и до 3-4 комплекса С-300 , въпреки , че статията твърди, че нямат.

При наличие на С-300 израелците нямат никакъв шанс.

Минорните тонове от американска страна подсказват, че с конвенционални средства НАТО, Израел и коалицията от "желаещи" нямат никакъв шанс за лесна победа подобна на иракската от 2003г.

Извинявай, но говориш глупости!

не се обиждай...

Иранските Ф-14 ,,Томкет" са с нуелева техническа кондиция...Просто не са модернизирани, а под въпрос е дали изобщо са ремонтирани...Това са планери на над 30 години...След 1979г. за Ф-14 в Иран не внасяни резервни части.

Освен това, ударите над комплекса ,,Озирак" са показателни, че Израел може да удари...има потенциала за това...

Иран не разполага със С-300ПМУ...Така че е наземната ПВО(с) е слаба компонента в случая.

Да...за ЗРК ,,Тор" си прав...Сериозно шило са......Но евреите са запознати с това....

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Хубава темичка, мислех аз да направя подобна.

Израел има силите не само да удари, а и да унищожи инсталациите на Иран. Без ядрени заряди разбира се. Нито ВВС, нито ПВО са заплаха. Единствената заплаха са ракетите. Иран има много от тях. Доста се рових, но не намерих достоверна информация. Едни дават 3 000км. обхват на най-добрите им ракети, други за тях дават 500км. макс.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Израел няма капацитет да удари Иран по земя ... израел няма капацитет да окупира големи територии, а само пригранични относително малки райони ...

израел обаче има капацитет да смаже всяка една държава в региона по въздух и с атомно оръжие ...

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

само да вметна, че САЩ се притесняват не толкова, че Израел няма да може да унищожи иранските ядрени инсталации, а че петролът ще скокне до небесата след подобна атака, което ще потопи сащианската икономика ...

това е и основната причина САЩ да са така 'омекнали' по въпроса ...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...