Отиди на
Форум "Наука"

"Византийски оръжия" - Таксиархис Колиас


Recommended Posts

  • Потребител

Книгата на гръцкия историк проф. Таксиархис Колиас "Византийски оръжия" е издадена за първи път на немски ез. във Виена през 1988 г.

Сега изд. "Абагар" В. Търново ни представя нейното българско издание (като т. І от поредицата Studia Militaria Balcanica).

http://www.book.stor...his-kolias.html

Гл. V от книгата е посветена на лъка и стрелбата с лък. Какви са впечатленията от прочитането и?

Честно казано, от нея читател, който не е запознат с тематиката около лъка и стрелбата с лък ще разбере много малко. Лично аз за доста неща се досещах какво е имал предвид автора, но ако не знаех нищо по въпроса (не че сега знам кой знае колко tongue.gif ) едва ли щях да разбера за какво говори. Според мен автора "не е в темата", а и от преводача просто е превеждал думички в реда, по който са написани на немски.

Авторът не използва специализирани термини и изложението му е неясно и объркано. Малко по-интересна е частта, в която говори за методите използвани от византийците при обучение в стрелбота с лък.

Все пак за хора, които се интересуват от историята на лъка на Балканите това четиво вероятно ще представлява известен интерес. За изложението относно , но беглото преглеждане неостаналите оръжия и доспехи нямам засега цялостно впечатление, но бързото преглеждане не ме очарова особено. smartass.gif

Редактирано от Black Wolf
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...