Отиди на
Форум "Наука"

Захарозата след печене във фурна


Noble

Recommended Posts

  • Потребител

Дали вредните ефекти от фруктозата след печене се отстраняват ? Както знаете тя е токсин, защото само черният дроб я премахва, като алкохола. Например ако добавим лютеница, съдържаща захар в пицата, която предстои да се опече. Дали захарозата става по - лесна за пречистване от вече известния орган в темата ?

П.С. Ако някой не знае, захарозата е 50 глюкоза и 50 фруктоза.

Редактирано от Noble
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Фруктозата не я ли наричат още плодова захар? Тогава и плодовете са токсични. Няма отровни вещества, има отровни дози. Уф, не си падам по клишетатата, но е вярно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Може и така да е. Но същият онзи лектор обясни, че в плодовете фруктозата не е вредна както в захарозата, понеже в плодовете имало фибри и други съединения, които спомагали за освояване на фруктозата от организма.

Редактирано от Noble
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Eто малко инфо карамелче

Малко, но достатъчно! Благодаря ти!

@angelmr, какво ще кажеш за това:

Захарите, консумирани в естествения си вид (от плодовете или зърнените храни), попадайки в храносмилателната система се разпадат почти веднага на глюкоза и фруктоза, и преминават бавно и постепенно в кръвния ток, така че организ­мът може лесно да ги усвои. Рафинираните захари обаче покачват бързо нивото на кръвната захар. За да се намали това ниво, панкреаса започва да отделя хормона инсулин. Тъй като това става много бързо, нивото на захарта в кръвта пада под долната норма, което оставя чувство на умора, раздразнителност и потис­натост. С увеличаването на нивото на инсулин човешкият мозък все по-трудно разпознава лептина - хормон, идващ от мастните клетки и понижаващ апетита. Със спадането на енергийния "подем", в отговор се получава стремеж за набавяне на захар отново, за да се отстрани чувството на енергиен спад. Липсата на "сигнал" за ситост в мозъка, и стремежът към набавяне на захар водят до пристрастяване.

Резките промени в нивото на кръвната захар може да доведат до разстройство на нервната система - емоционална нестабилност и обърканост, вие­не на свят и главоболие. При по-голяма консумация на рафинирани захари, в организма се отключва верижна химическа ре­акция, водеща до хипогликемия с непосредствено осво­бождаване на хормона адреналин от надбъбречните жлези. Това създава състояние на истински стрес в организма и мозъка. Стреса от своя страна води до увеличаване на холестерола и хормона кортизон, което поддтиска работата на имунната система.

Непълното преработване и усвояване на захарта от организма води до затруднено окисляване на нервните клетки, при което се засяга работата на хипокампа - тази част от мозъка, която е отговорна за обучението и паметта. Увреждането на хипокампа способства за развитието на болестта на Алцхаймер.

Докато глюкозата се приема нормално от организма и го подхранва, то фруктозата има поведение на алкохол (токсин, отрова) за черния дроб, тъй като само там може да бъде преработена до мазнина. Последното води до затлъстяване на черния дроб (стеатоза). Първоначално, черния дроб складира една част от захарите под формата на гликоген, но тъй като възможностите му в това отношение са ограничени, допълнителните захари се трансформират в мастни киселини, които започват да се натрупват в подкожните мастни депа. Това води до отлагане на мастна тъкан и в останалите вътрешни органи (сърце и бъбреци), при което се нарушават техните функции. Забавя се циркулацията на кръвта и лимфната течност, поддтиска се дейността на белите кръвни телца, т. е. понижава се активността на имунната система. Последното води до развивитие на диабет, атеросклероза, сърдечно-съдови и други заболявания, което пък може да доведе до развитие на инфаркт на миокарда, инсулт и пр.

Бързото освобождаване на захари в кръвта и непостоянното ниво на инсулина ускоряват регенерацията (стареенето) на клетките на кожата, което означава, че повече мъртви клетки трябва да бъдат прекарани през нейните пори. По-бързото стареене води до струпване на тези мъртви клетки, причиняващо задръствания в порите на кожата (акне). Освен това, свързването на захарта с белтъка колаген води до разрушаването на еластичността и блясъка на кожата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да, и аз съм на това мнение, няма вредни неща, има вредни количества, само че понякога учените пресилват много нещата и стряскат подрастващите, а и по - зрелите хора.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...