Отиди на
Форум "Наука"

Бойни полета


Recommended Posts

  • Потребител

Бойните полета са сцена на убийства, жестоки осакатявания и неподправен ужас и затова едва ли е изненадващ фактът, че те са едни от най-честите арени за свръхестествени срещи. Изглежда, взаимната омраза на враждуващите армии и упражненото насилие все още отекват по бойните полета на редица конфликти. Безброй посетители съобщават за странни явления като например зловещото чувство, че са наблюдавани, появата на призрачни светлини, усещането на мистериозни студени зони във въздуха и гледката на духове на отдавна загинали войници.

Едно от най-известните бойни полета в британската история е Кълодън Мур в Хайландс, Шотландия, където се състои последната битка, водена на британска земя. Свирепото кърваво сражение се води в един влажен априлски ден на 1746 г. и продължава всичко на всичко само четиридесет минути, но резултатът от касапницата не е забравен до днес.

Битката е между якобитите, ръководени от Бони принц Чарли, чиято цел е да възстановят монархията на Стюартите, и правителствените войски, водени от принц Уилям, херцог на Къмбърланд. Якобитите са изтощени, тъй като дни наред провеждат безуспешна мисия да съберат повече войници и от изненадваща атака срещу поддръжниците на херцога, която не дава резултат. Освен това противникът числено ги превъзхожда, а и не са свикнали да се сражават на блатист терен.

Битката започва с размяна на артилерийски огън, който покосява голяма част от живата сила на якобитите. Бони принц Чарли отсъства от фронтовата линия и мъжете остават без водач, изпълнени с колебания и без какъвто и да е план за бойни действия. Когато най-накрая решават да атакуват, кръвопролитието става още по-ожесточено, защото онези, които оцеляват при обстрела, след това са повалени от новата, изключително успешна тактика, възприета от войниците на принц Уилям.

Тя се състои в намушкване на шотландските войници в дясната част на тялото, което сварва якобитите напълно неподготвени. Правителствените войски успяват да поразят вражеските войници под дясната ръка, с която държат сабите си - място, което остава незащитено, тъй като носят малките си кръгли щитове в лявата.

Тези, които не са ранени смъртоносно, след това са жестоко посечени върху потъналата в кръв земя, а онези, които успяват да избягат, са заловени и безмилостно убити. Бони принц Чарли избягва в Италия, но никога не успява да се върне на родна земя.

Хората, посетили бойното поле, разказват много загадъчни случки - най-вече на годишнината от бойните действия на 16 април. Например, че са видели призрачни войници и са чули звъна на метал и виковете при масовата сеч. Описват появата на висок, мършав шотландски планинец, който шепнешком изрича думата „победени". Други съобщават, че са срещнали духа на мъртъв шотландски войник да лежи под кариран плат върху една от многото гробни могили на бойното поле. Говори се, че в близост до тези могили птиците замлъкват, както и че многобройните извори, пръснати из района - особено изворът Сейнт Мери, - са пренаселени с духовете на мъртвите.

Разказите за духове в Гетисбърг - градчето, в близост до което се състои една от най-кървавите и най-печално известните битки в историята на Съединените щати - също изобилстват. Предвид факта, че това е мястото на повратната точка в Гражданската война, която бушува в страната през XIX век, Гетисбърг е изключително важен от историческа гледна точка. Но възможно ли е да има и свръхестествена значимост?

Всяка година в района идват тълпи от посетители - някои просто да отдадат почит на загиналите, а други с надеждата да срещнат дух. Безбройните разкази за подобни случки в определени райони на бойното поле показват, че в историите може да има някаква истина, а фотографските доказателства навеждат на мисълта, че в околността наистина бродят духове.

Битката, която се състои от 1 до 3 юли 1863 г., се води между армията на Потомак, под командването на Джордж Гордън Мийд, и Конфедеративната армия, ръководена от генерал Робърт Едуард Лйй. По време на сражението има няколко стратегически схватки, от които най-известен е щурмът на Пикет - нападение на конфедератите срещу съюзническите войски.

Но именно съюзниците удържат победа в този сблъсък, при който са погубени 48 000 живота. След сражението бойното поле е окъпано в кръв и над него отекват агонизиращите викове на смъртно ранени мъже и от двете враждуващи страни. Но предстои нещо по-лошо - огромни свине, излезли на свобода поради разрушаването на предпазните огради, изяждат телата на мъртвите и умиращите.

През годините посетителите на полесражението съобщават за любопитни случки, най-вече в онези части на полето, където се състоят най-ожесточените схватки, като например Хай Уотър Марк, Литъл Раунд Топ и Девилс Ден. Те разказват за срещи лице в лице с призрачни войници и си спомнят как внезапно и необяснимо са почувствали студ и как са чули тържественото биене на барабани и звука на маршируващи мъже.

Електрическата апаратура също регистрира присъствието на свръхестествена активност. Камерите и записващите устройства, които преди това са функционирали съвсем нормално, необяснимо спират да действат около бойното поле.

Мистериозни случки има не само на полесражението до Гетисбърг. Местните жители явно също поемат полагаемата им се част от призрачните срещи. В сградите, които са съществували по времето на битката, са видени духове на войници, доловени са странни шумове и често са засичани призрачни завихряния.

В началното училище „Айзенхауер", на високия таван на тоалетната на първия етаж, често се появяват отпечатъци от мъжки ботуш, а когато лампите бъдат загасени, проблясват малки зелени светлини.

Колежът в Гетисбърг също има свръхестествени обитатели от времето на Гражданската война. Една от най-населените с духове постройки на учебното заведение - „Пенсилвания Хол" - по времето на военния конфликт служи като болница и затова неизбежно става арена на много болки, страдания и смърт.

Колежаните съобщават за странни случки. Например, вместо да отиде до избрания етаж, асансьорът често необяснимо слиза до мазето, където за ужас на возещите се, те стават свидетели на особено страховита болнична сцена.

Други разказват за войник от Гражданската война, който е видян да охранява болницата от позицията си на купола на покрива на сградата. Говори се, че когато забележел вторачения в него поглед на жив човек, той се прицелвал с пушката си във въображаемия нарушител, след което изчезвал загадъчно във въздуха.

Кълодън и Гетисбърг са само две от многото полесражения, обитавани от духовете на загиналите бойци. Със сигурност тези местности на военни сблъсъци ще продължават да ни привличат, тъй като преживяното там неимоверно страдание им придава вълнуващ и свръхтайнствен ореол и ги превръща в места за поклонение.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Че то истински призраци има само при англосаксонците. :biggrin:

Но даже и тяхните са само копие на оригинала-шотландските.

Редактирано от Gloster
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...