Отиди на
Форум "Наука"

Свети Макавеи-1.VІІІ


emilia_n

Recommended Posts

  • Потребители

В самото начало на месец август българския народ и църква отбелязват паметта на седемте братя Макавеи и тяхната майка Соломония. Те загиват в защита на своята вяра.

След смъртта на баща си Антиох ІІІ през 175г. пр. н. е. на сирийския престол застава неговия по-малък син Антиох ІV Епифан. За разлика от своя баща, който се отнасял толератно към подчинените народи-новия владетел променя своята политика спрямо тях.

Престоят му в Рим като пленник се отразява и на неговите възгрледи. Там той се запознава с гръко-римската религиозна философия. След като наследява трона от баща си - Антиох ІV въвежда елинската култура и религия в своите земи. За да реализира тези си свои намерения, той затваря или разрушава множество храмове на местното еврейско население.

Тези негови действия срещат съпротивата на еврейския народ , която бива жестоко потушена. Жертва на тези събития са и братята Макавеи и тяхната майка Соломония. Те произлизат от еврейския знатен род на Макавеите. Поради това сирийския цар ги принуждава да се откажат от своите религиозни вярвания и да приемат елинските традиции, като в замяна им подари живота, но те отказват. След като вижда, че доброволно няма да се откажат от своите традици и вяра - Антиох ІV заповядва да бъдат убити.

Няколко десетилетия по-късно, през 140г. пр. н. е. друг представител на този род на име Юда Макавей ще поведе евреите срещу армията на Антиох Епифан и ще освободи еврейския народ.

В миналото на този ден старите хора са извършвали гадания свързани с времето. Това те правели за да разберат какво ще е времето през следващите дванайсет месеца. Като винаги са почвали от септември и това не е случайно, тъй като на Симеоновден-1.09 започва църковната нова година.

Пак на същия ден се слага празнична трапеза в дома на тъста. Всички зетьове в едно семейство се събират като поднасят дарове на своя тъст и му целуват ръка. Домакините ги посрещат с вино и пресни питки. В някои райони на страната този празник се нарича и Зетьовден. След празничната гощавка най-възрастния зет започва да гони по-младите из хармана. Това се прави с цел да има по-голям приплод при домашните животни.

Тези ритуални действия са наследство от нашето далечно минало. Те представляват вечния стремеж на хората за здраве и материално благополучие.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...