Отиди на
Форум "Наука"

Откраднаха Альоша


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

Сензационен сигнал се получи в “Plovdivmeida” в неделя в 17.47 часа. “Биете тъпана, че Панагюрското златно съкровище е подменено, а изобщо не знаете, че другото непродаваемо национално съкровище вече също не е оригинално – тайно е сменено с копие!”, стресна ни непознат мъжки глас, на слушаема възраст над 70 години. На машиналния ни въпрос кое е то, отговорът ни шашна: “Альоша на Бунарджика!”

Динко ПЕТКОВ

От наша страна последва ново несдържано питане: “Луд ли сте!”. “Не, скоро си вадих свидетелство от психодиспансера, че нямам жълта книжка. Една мисирка от село плямпа, че ми хлопа дъстата из квартала, да й затворя устата!”, отвърна ни. След което се представи. Полковник от запаса Чугунски. Бивш дългогодишен началник на бившата култова Гарнизонна фурна в Пловдив. “Днес хлябът е химия, не брашно. Какъв хляб съм правил навремето, ама да не оклоняваме!“, въздъхна телефонно той, моментално връщайки се на темата: “Знам, че не вярвате, но е факт - славният съветски солдат в момента на Хълма е менте!”. На предложението ни да се срещнем обясни, че е възпрепятстван, тъй като в момента бил в една частна болница. /не й споменаваме името, за да не й правим безплатна реклама б. р./. “Няма как да дойдете, защото външни хора не се пускат. Тук съм заради съмнение, че на тези зрели години съм хванал заушка”, уточни Полковникът.

Помолихме да ни каже защо смята, че Альоша е подменен. И на кого му е било нужно да го подменя “Подменен е защото, според моето разследване, е продаден е на руски олигарх. Като втората след Берлинската стена забележителност в бившия Източен социалистически лагер.”, съвсем ни шокира Чугунски. После ни обясни как е разбрал, че Оригинала го няма на пиедистала. “Не е много за разправяме, но кой не е правил грехове на младини. Бях младо лейтенантче. Годината беше 1956-та. Бях залюбил една хубавица, ученичка в Търговската гимназия. Тогава не беше като сега. Младите ги мързи да се катерят на Бунарджика и си държат държат любовно за ръце в Цар Симеоновата градина. А навремето само малко да се смрачи и по Хълма като лястовички на жица, накацваха влюбени. Една есенна вечер, след като се разделихме с моята възвишена, че вече беше станало 18 часа и тя трябваше вече да си е вкъщи, въодушевен от първата ни целувка, аз се качих чак горе на площадката на Альоша. Не бях на себе си и направих белята. С ножче изчегъргах на гранича на паметника “Ч + М =Л”. “Ч”-то съм аз – Чугунски. “О”-то е любимата ми Мичето. А с “Л”-то имах предвид, че е Любовта, но се оказа, че е било майка й – Люсито. Много проклета жена, но да не се отклоняваме. “Още утре ще се качим, за да видим надписа!, прекъснахме Полковника. “Няма смисъл да се катерите. Надписът го няма. Това е първият факт, че Альоша е подменен. Беше на много тайно място – под мишницата му. Нямаше как да го забележат. Иначе от КГБ щяха да ме открият по почерка, да ме разжалват и пратят в Сибир. Обаче на годишнината от сватбата решихме с моята да се качим пак на Альоша. Да си припомним младостта. Бях потресен. Надписът го нямаше. Така го бях издълбал, че беше неизтриваем. Как е изчезнал тогава? Изчезнал е със самия Альоша. Подменили са го. Освен това забелязах и друго. Калибърът на автомата му“Шпаген” беше друг. В момента обаче шмайзерът изобщо не е същият модел. По-нов е. Паметникът е вдигнат през 1954 г. А сегашният вариант на оръжието е от 1962-ра. Аз имах точно такъв зачислен в Гарнизонната фурна. С него ходех на учения с полевата кухня. При направата на ментето не са обърнали внимание на този детайл в разминаването с годините. Но полковник Чугунски вижда всичко!”

На логичния ни въпрос, след като нищо не пропуска, как така не е засякъл подмяната на Альоша с ментето. Ако е вярна версията му, че Оригиналът е продаден на руски олигарх, как са го транспортирали истимаро. И възможно ли е никой в града да не е усетил. “Всичко е възможно, ако някой руски милиардер реши да притежава нещо. Вижте ги, изкупиха половината свят. И в САЩ, и в Англия, и в Европа. Альоша ли ще им се опре! Още повече горе няма никаква охрана. Смрачи ли се, полицаите не смеят да ходят там, че е опасно. Няма и влюбени, както ви казах. Пустота. Какво пречи в такава обстановка тайно да го демонтират, подменят и изнесат. Вероятно са го вдигнали направо с някой мощен хеликоптер. Кой ще ги засече. Гарнизонната фурна отдавна е закатанчена. Военните у нас днес са на изчезване. Съмнявам се, че подмяната е станала по онова време, когато една вечер в Пловдив се усети леко земетресение. Според мен е е бил трус, а просто в този момент са демонтирали Альоша от пиедистала и се е разклатило. Тогава е станало!”, заключи Чукански.

Рано, рано на следващия ден екип на “Plovdivmedia” беше на Альоша. Надписът “Ч+М=Л” действително липсваше. А автомата на братушката някак си приличаше на пушка от “Луна парк”.

Онова, което превръща паметника Альоща в уникална забележителност с неоценима стойност, без аналог не само в България, но и в Европа, е фактът, че той е единственият известен персонифициран монумент, свързан с Втората световна война. Войникът, послужил като прототип за статуята на Альоша, се нарича Алексей Скурлатов. Живее в отдалеченото селце Налобиха в Косихинския район на Русия. Външността му олицетворява руския воин – висок, рус, със сини очи. Пловдивският „Альоша” е изключително популярен в страните от бившия Съветски съюз. Там дори се пее песен за монумента. Предположението, че руски паралия-колекционер вече притежава Оригала може да звучи абсурдно, на пък не е лишен от основание.

Публикувана на

18 Ноември 2012 година

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Струва ми се, че това е разковничето на мистерията:

От наша страна последва ново несдържано питане: “Луд ли сте!”. “Не, скоро си вадих свидетелство от психодиспансера, че нямам жълта книжка. Една мисирка от село плямпа, че ми хлопа дъстата из квартала, да й затворя устата!”, отвърна ни.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...