Отиди на
Форум "Наука"

Отношенията между обикновените българи и германци по време на ВСВ


Recommended Posts

  • Потребител

Едно от децата ми има да пише доклад на тази тема и за това я пускам. Трябват ми спомени за контакти между обикновени хора - българи и германци, а не коментари за политическите отношения между държавите.

Има някои интересни находки в темата:

http://nauka.bg/foru...pic=5391&st=120

но тя е основно за германците в Русия.

Аз имам 2 автентични истории.

Едната е на баща ми, за спретнатия германски войник край мусачевското летище, раздаващ бонбони на децата.

Другата е на моя позната от София. Нейното семейство се сприятелило с група немски войници, които били разквартирувани в софийския квартал Лозенец. И до сега са запазили контакти със семейството на един от тях.

Редактирано от Doris
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не само градски спомени.

Спомени и от селата...Баба ми разказваше като минавали, как се радвали на децата, на баща ми, тогава тригодишно хлапе давали шоколади...дето после след това двайсет години не са знаели кво е..

В общи линии, гледали са на нас като на приятелски, съюзнически народ.

Редактирано от kramer
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И отношенията между българи и съветски войници са такива. Изобщо българите са твърде позитивни и хуманни с всички, така, че дъщеря ти спокойно може да застъпи тази теза, като смело се защити от евентуална критика за късогледство или за шовинизъм :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Дорис, ето ти още нещо 100% истинско. Дядо ми и баба ми, са изселници от лозенградско и са се установили в село близо до Бургас. По време на войната са им запечатали радиото/да не слушат пропаганда и шевната машина - нея пък не знам защо. В къщата им обаче настаняват някакъв германец, ама нещо началник. Споменавали са че според тях даже недоволствал от войната и нещо недолюбвал фюрера. Та същия този германец веднага се обадил някъде и после им разпечатал радиото и машината. Когато ходел към Бургас винаги взимал в коша на мотора някой от семейството да го повози. Сам си перял и чистел, бил голям чистофайник. Като си тръгвали германците, оставил адреса си,подаръци някакви, консерви. След известно време обаче, в къщата им настанили и руснаци и дядо ми унищожил бележката с името и адреса му.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...