Отиди на
Форум "Наука"

Събранието в Гюргево през 1875 година


Recommended Posts

  • Потребител

Годината е 1875. Подготвеното от БРЦК, намиращ се в Букурещ, Старозагорско въстание не успява. Христо Ботев си подава оставката. Настъпва криза в революционното движение в България.

Тези събития се случват на фона на Херцеговското въстание. Тоест - нашето революционно дело е в криза, но, въпреки това, се започва подготовка за ново - Априлското.

Това е уводът на темата. Оставям настрана другите, известни, подробности.

Има обаче едно нещо, което - май - и до днес не е решено. Става дума за разделянето на страната на революционни окръзи.

Прочетох, отдавна, "Записки по българските въстания" на Захари Стоянов. В творбата си, той говори за четири революционни окръга - Търновски, Сливенски, Врачански и Пловдивски. Докато, Стоян Заимов говори за още един - Софийски. Според решенията на Събранието в Гюргево, провело се през ноември-декември 1875 година, в крайдунавския град Гюргево (съгласно неговите спомени) такъв е трябвало да се открие. Захари Стоянов обаче не присъства на събранието. Скоро, обаче, след преминаването на Дунав, апостолите Никола Обретенов и Никола Славков са арестувани и, така, се осуетява създаването на Софийски революционен окръг.

Смятам, че такъв революционен окръг има, с център София. Но какъв е бил обхватът му? Само Македония ли влиза в него? Или има и други територии...

Нека да разгледаме този "теоретичен окръг".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Заради подготовката и избухването на въстание и в Македония, може да се каже, че има още един, неформален окръг на Априлското въстание, но той не е с център в София, а в Солун и с. Разловско:

http://www.sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=426:2012-06-08-19-51-49&catid=29:2010-04-24-09-14-13&Itemid=61

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...