Отиди на
Форум "Наука"

Българският таблет "Октопад"


Recommended Posts

  • Потребители
"Октопад" се нарича първият работещ прототип на български таблет. Ако се появят инвеститори, до една година устройството може да е в магазините на цена под 300 лева.

За една седмица програмистът Емилиян Лалев и неговите колеги успяват да сглобят този уникален мини компютър. Той има възможностите на своите по-големи и скъпи братя отвъд Океана, но дори ги превъзхожда, твърди Емилиян.

"Към него могат да се добавят различни допълнителни устройства, за разлика от наличните таблети досега - принтери, измервателни уреди за чистотата на въздуха, за температурата, за радиацията", обясни Емилиян Лалев.

Българският таблет работи с най-популярните операционни системи. Той забавлява с интернет, филми, музика и игри, но върши и сериозна работа като например да показва данните от уредите, следящи състоянието на пациентите в някоя болница.

Изобретателите търсят инвеститор, който да превърне прототипът в евтино и достъпно за всеки устройство.

http://btvnews.bg/1882457770-Oktopad__parviyat_rabotesht_prototip_na_balgarski_tablet.html

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

И аз така мисля.

""Към него могат да се добавят различни допълнителни устройства, за разлика от наличните таблети досега - принтери, измервателни уреди за чистотата на въздуха, за температурата, за радиацията", обясни Емилиян Лалев."

Тоест, явно става и за индустриално приложение. Или поне по моята част (мониторинг на ОС), което на запад си е индустрия..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На показаната стучка животът и виси от интересите на големите участници в играта.

От тази гледна точка техническите параметри на този таблет са второстепени....

Навремето когато се появиха първите ЛЕД часовници имаше вица:

-Извенете колко е часът?- запитъл един турист в Москва. Запитаният слага носените два куфара и отговаря.

-Точното московско е 12.00. Но ако желаете в Лондон или Камбера? Също там въздушното налягане и температурата мога да Ви кажа.Освен това резултатите на субербола или дербито в Ебсон. Или нещо от световният лексикон....

-Извинете това всичко от часовника можете да прочетете?

-Да. Освен това директна сателитна връзка и телефон, радио и....

-Стига, стига! Това съветско производство ли е? Искам и аз да си купя! Скъпо не скъпо, искам!

-Съветское, и не е скъпо! Само малко неудобство има с експлоатацията!

-Къкво?

-Тези два акумулатора трябва на по 3 часа да се зареждат. -Казва дигайки двата куфара....

:grin::groupwave2::grin:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Чак велико, не знам все пак не съм го виждал, но е някаква светлинка в иначе тъмния тунел на иновациите у нас..

И аз така мисля.

""Към него могат да се добавят различни допълнителни устройства, за разлика от наличните таблети досега - принтери, измервателни уреди за чистотата на въздуха, за температурата, за радиацията", обясни Емилиян Лалев."

Тоест, явно става и за индустриално приложение. Или поне по моята част (мониторинг на ОС), което на запад си е индустрия..

Това и на мен ми направи впечатление.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Хе-хе, Скуби, свежарски ти е вица.. Иначе го имаше като скеч по едни хумористични касети детоо се разпространяваха полулегално през социализма. И героят с куфарите и часовника беше Тодор Колев. Но не беше така интересен, друго е техничар да го разкаже...

Аз обаче гледам по-сериозно на таблета.

Елемаг, то направо си бие на очи /или аз съм изкривен/, има доста хляб в това. Макар в зависимост от изпълнението това може да не е много. Софтуер + USB порт. Тоест - всеки таблет с USB, след инсталиране на софтуер може да го прави.

За пример давам мой приятел с айфон - приложението измерва шум и го визуализира точно по същият начин, като един апарат дето имам на Bruel&Kjaerр 2250L, който струвше 10 000 лв или нагоре, забравих. Уловката е че преди това трябва "калибрация" - да оставиш айфона при клибриран такъв уред и да коригираш стойностите в айфона. Самото приложение било 3 евра или нещо такова... Никой няма да ви вземе насериозно ако мерите с това, така че не е малко.

Може обаче да са го направили хардуерно - Откопадът да има не само USB ами и COM - RS232, примерно.

И още входове за разни сензори - аналогови, импулсни и цифрови. В този случай става индустриален контролер, ако се направи и дуракоустойчив.. Тези неща вдигат цената с хиляди евра за произведеното извън БГ, а тук кзват цена до 300 лв, като нищо освен трудът не е по евтино у нас. Ще се поинтересувам повече от чисто любопитство..

За съжаление е факт, че много хора ще предпочетат да дадат повече пари за известна марка с по-скромни възможности...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Доста оригинално име "Октопад" - напомня ми на "Октопод". Между другите благинки да няма и добавка, която да изпраща сводка за наличните данни направо в ДАНС? :mrgreen:

Репортажът, както обикновено беше калпав, което си е типично за продукт на "БозаТВ", тъй че нито казаха нещо по-интересно, а още по-малко да показаха. От медийното отразяване аз дори не разбрах дали има някакви принципно нови добавки или просто е някаква сглоба, както РС дето всеки си избира разни части и пълни кутията с каквото му е на сърцето и каквото му позволява кесията. Липсваха дори параметри, които ги има на етикетите в магазините, а явно се очаква след такъв репортаж да се юрнат инвеститори (не че казаха и как да се намерят създателите де). И със завършека за лекарството срещу СПИН-а направо се придаде един привкус на тема за раздел псевдонаука.

Редактирано от Galahad
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Народът е пропищял и иска таблети / смартфони.

Ето, диабетиците не искат вече прости глюкомери, ами си купуват глюко-приставки за айфоните, с които да си гледат директно на айфона нивото на кръвната захар. Тези устройства не са по-евтини, но си гледаш на айфона. И сега с новия айфон, дето всички си купиха, се оказало, че му сменили жака и глюко-приставките не могат да се ползват на новите телефони, та ще трябва да се купуват сега и нови глюко-приставки. Или с други думи - продават ти нещо, което вече имаш (всеки диабетик на инсулин си има глюкомер), но не само веднъж - продават ти го по два пъти - или с други думи - събираш си колекция от глюкомери. Просто защото трябва да си фешън. Диабетик, ама фешън.

Или както казват словаците - фешаци ("гъзари").

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ама тетрадките не искат ни вода, ни леп.

Пък едно тамагочи, дето се троши всяка година, за 10 - 20 години ще ти се натрупа планина от тамагочита.

Ако не ги изхвърляш, ще заемат обем колкото тетрадките, с разликата, че ще са неизползваеми.

Ако ги изхвърляш, ще ги извозят до Китай или Африка и там дечица ще ги "рециклират"...

Омръзна ми да правя боклук. Чувствам се като някой глис. Искам стоки, които да имат експлоатационен живот над 20 години.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да,

аз се надявам тая мода с консуматорското общество да отмине от само себе си, щото ако не отмине скоро, нашите собствени внуци ще ни задават много неудобни въпроси от сорта на "дядо, а вие едно време що хххххх хххххх на всичко?"

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

Интеесни въпроси поставяте...

Може пък да отмине таблетната мода

Едва ли, в САЩ и Западна Европа 60 % от населението имат таблети, в България около 11 %, а наскоро тук беше още по-ниска цифрата, но се забелязва, че вървим по стъпките на Запада и скоро ще стигнем техните проценти, независимо колко по-нисък ни е стандарта на живот.Просто вече най-важния пазар е пренаситен и производителите все повече ще обръщат внимание на развиващите се страни.Примерно в Индия направиха някакъв таблет за 30 долара парчето...Не знам дали тук въобще може да си говорим за качество, но е факт, че индийчетата ще могат да си цъкат в интернет и да се ограмотят малко от малко преди 30 доларовата машинка да колабира.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Без да тая симпатии към държавицата ни, мисля че в БГ процентът е дота по-голям с таблетите. Или поне с компютрите - не сме назад, или поне съотношението между нас и запада не е чак такова голямо (ясно е че водят). По ИТ - ту слагам и компютри май ни биеха само скандинавските страни, ама не се сещам де го четох. Иначе е факт, че каквото ново се измисли, индийците го изкопирват на доста по-ниска цена

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...