Отиди на
Форум "Наука"

Безопасен интернет в държава с опасни улици


Recommended Posts

  • Потребители

5 февруари е Ден на безопасния интернет. Инициативата щеше да е много хубава, ако действително беше насочена към запознаване на хората с рисковете, свързани с ползването на интернет. Но иначе благородната инициатива беше пречупена през очите на кадрите на БКП и нещата отново се изместиха към любимата им идея: "Колко хубав би бил един цензуриран от ДС интернет". Разбира се дори в духа на старите живкови традиции е избран дори "ТийНЕТ Парламент", който щял да гласува: "Харта за онлайн правата и отговорностите на младите хора в България" .

Та при това положение, когато се използват и манипулират деца, за да се пробута цензура на интернет нека съпоставим безопасността в интернет с тази в държавата.

В България се оказва, че някой може да бъде гръмнат не просто послед бял ден в центъра на столицата, ами това може да стане дори на вратата на съда. При това с опция за две места за стрелба и стрелците спокойно да могат да избягат, без да бъдат хванати. Пита се къде са били патрулиращите полицаи и какво са правели по това време. Оказа се, че родните полицаи имат по-важни задачи - да правят досие "Буда". Така и не стана ясно това досие и десетките хиляди други какво са помогнали за безопасността на хората в България. Но пък е ясно друго - в невиртуална България изобщо не е безопасно за хората.

Във връзка с днешния ден се говори по медиите, че в нета хората можело да бъдат подложени на тормоз от други потребители. Да, това е вярно. Но какво се прави за да не бъдат тормозени хората в реалния живот от други? Сещате ли се за случаите в студентските общежития в София, които приключиха с убийства? Дали тези общежития са по-безопасни от интернета що се отнася до тормоза?

Говори се, че по интернет могат да бъдат откраднати лични данни? Но в България не се ли крадат личви документи и още много други вещи направо от домовете на хората? Кое за вас е по-големият проблем - това, че ви обират дома или това, че ви отмъкват лични данни от нета?

Свързват интернет с педофилите. Владо Кузов - депутат, журналист и доносник от ДС беше педофилствал с ромчета, които най-вероятно никога не са боравили с интернет. В дом за сираци пък държавните служители бяха разрешили да се заснеме филм с детско порно. Много ме съмнява обаче питомците на дома да се радват на всеобщ и неограничен достъп до интернет. Но без да имат интернет те все пак станаха звезди от педофилски порнофилм.

И така, днес е денят на безопасния интернет, а вие кой повече, кой по-малко си имате на представа и какво правите в нета и за това доколко сте пострадали от ползването му. Имате се на представа и от невиртуалния живот в България и за това, колко безопасен е той. Смятате ли, че свободният интернет е най-голямото и опасно зло за България и хората в нея? Смятате ли, че врявата, която се вдига за безопасен интернет подобавана на рисковете във виртуалното пространство в сравнение с вниманието, което се отделя на рисковете за хората по улиците и в домовете им в реалния живот?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Един мой приятел програмист, казваше, че в компютъра си има "буркан, пълен с вируси" (всъщност, това е "затворът за вируси", за които антивирусната програма все още няма дефиниции, но разпознава като вируси). И понякога отварял буркана и пускал по някой вирус на свобода. Понеже компютърът му така интегрирал вирусите, че от един момент нататък вече не можел да работи без тях. Това, разбира се, е шега.

В същото време (в края на миналия век) аз си бях инсталирал няколко огнени стени, няколко антивирусни програми, няколко антихакерски програми и така нататък. Той много се смя, понеже аз нямам правителствена информация в компютъра си и нямам какво да крия от хакерите.

Е, имах някои безценни неща (Diablo I + Hellfire expansion, Karateka, няколко шахматни игри, няколко файла с текстове, посветени на карате, и папка със снимки на красиви жени, предимно - азиатки...). Разбира се, нито вируси, нито хакери можеха да се сдобият с достъп до моите безценности. Още повече, че рядко влизах в нета от домашния си компютър.

Но токов удар унищожи хард диска ми. Мъка, мъка, мъка...

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Въпрос на гледна точка

Ако потребителя не е малоумен та да бъде зомбиран, потискан и т.н. остават вирусите.

Ако потребителя от обща култура знае как да преинсталира ОС и да си управлява информацията, не е проблем.

Ако потрбителят взема нужните мерки и възприеме култура на поведение - също



Срещу токовви удари - лаптоп и WiFi.

Ako `owe raboti seriozni неща е хубаво да ги работи от комп беез нет, а с друг да сърфира.

Немайкрософтска ОС също е добра алтернатива...

С известна хигиена на компа не е страшно.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Аз от 10 години работя с интернет и 7 от тях не ползвам антивирусни програми...

С правилната хигиена и обща култура смятам, че компютъра работи по-добре без антивирусна програма. Разбира се и с няколко бекъпа :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами то вируси освен в нета има и по улиците. По софийските улици човек ако се завира дето не трябва може освен грип да хване още спин, трипер и още ред други заразни болести. Все пак е по-добре да се закачи вирус за компютъра, отколкото да се лепне някоя опасна зараза за човека.

Разбира се, че и в нета има рискове, но дали той е чак толкова опасен, колкото някои се опитват да го представят. И дали е по-опасен от българските улици.

По нета могат да те тормозят психически. На улицата освен психически, може да го направят и физически, но въпреки бонуса, шансовете тези, дето правят лоши неща, да отнесат наказание са много по-малки. В нета може да игнорираш този, дето те тормози - програмните продукти обикновено имат опция и за блокиране на нежелани събеседници. Но ако някой ученик е тормозен в училище от друг, какъв е шансът му да блокира своя терорист?

В нета човек може да бъде измамен, като пазарува. В България много хора биват измамени дори и представа да си нямат какво е интернет.

В интернет може да ви отмъкнат личните данни? А я си помислете на колко банки, мобилни оператори и на кой ли още не не сте си давали личните данни?

В интернет децата ви може да попаднат на порноматериали. Ами че те много по-удобно и лесно може да си гледат порното, което ви е пуснала вашата кабеларка (минимум един канал за 18+).

Някой може да проникне в компютъра ви. Ами той може да проникне в дома ви и дори да ви осъдят, ако сте се защитавали от него - това също е част от българската действителност.

Та кои са рисковете, които правят нета по-страшен от българските улици? Според мен в нета има дори по-голяма сигурност и там всеки е най-опасен за себе си. Който се завира в съмнителни сайтове може да хване вируси, така както може да пострада, ако ходи на разни съмнителни кътчета от нашата родина.

Тъй че ако трябва да се взимат някакви мерки, то май е по-добре да се почне от проблемите на улиците, пък като се оправят неуредиците там да се мисли и по-виртуално. Доста хора пострадаха от уличните песове, но нета все още не е разкъсал никого.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Браво Галахаде, напълно съм съгласен с теб. Тук не трябват превенции, а ограмотяване. Както малките деца знаят, че не бива да разговарят с непознати, или да ходят с тях за да получат лакомство, така и вече големите трябва да бъдат образовани, че като им обещават лесни пари без усилия, зад това се крие някаква шашма. Обаче, малките деца приемат родителите си за авторитет и ги слушат, то интернет юзърите не щат да слушат никого, лъжат ги и после друг им виновен, че са ги излъгали.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...