Отиди на
Форум "Наука"

Optix - напшрави пробив в откриването на експлозиви


Recommended Posts

  • Администратор

OPTIX – ПРОЕКТ, ФИНАНСИРАН ОТ ЕС, НАПРАВИ ПРОБИВ В ОТКРИВАНЕТО НА ЕКСПЛОЗИВИ
Устройство, базирано на авангардна оптична технология, открива под 1 мг експлозиви на разстояние от 20 метра.

European-Commission-logo.png

Консорциумът Оптикс (Optix) успешно разработи и тества прототип на преносимо устройство за откриване на изключително малки количества експлозиви на разстояние 20 м. С тази иновация Консорциумът предоставя безценно средство в борбата срещу бомбените атентати на полицията и охранителните служби. Няма друга развойна организация или компания, която да е постигала подобен резултат, издигащ европейската индустрия в безпрецедентната позиция да предоставя на пазара иновативна технология. Консорциумът Оптикс е получил 2.4 милиона евро финансиране от Комисията на ЕС и се оглавява от испанската консултантска компания Индра (Indra).

"Откриването на взривни следи от разстояние ще увеличи сигурността при всеки от възможните сценарии. Освен значителното подобряване на сигурността, използването на тази неинвазивна и безопасна система за откриване на експлозиви ще намали и неудобствата за гражданите,” пояснява Алберто Калво, Директор по сигурността в Индра.

Как работи Оптикс - системата за откриване на експлозиви
Системата използва напреднала оптична технология. Нивото на прецизност се постига благодарение на лазери, които разпознават атомната и молекулярна структура на експлозива. Устройството моментално сканира от разстояние съответните обекти, например автомобил, багаж или непрозрачен контейнер, като отчита остатъчните следи. В действителност е почти невъзможно експлозивите да се обработват и транспортират без да останат следи: малки количества полепват както по повърхността на предметите, в които се транспортират, така и по ръцете на хората, работили с тях, следователно и по всичко, което те докоснат.

За да се бъде системата Оптикс преносима, ще бъде интегрирана в платформа на колела, която лесно може да бъде транспортирана в бус със стандартни размери. Платформата би могла да бъде пусната в действие на паркинг или улица например, където да сканира за следи от експлозиви места като волана или вратата на превозното средство. Полицейски служител ще контролира платформата дистанционно от преносим компютър-лаборатория, който обработва данните, получени от детекторите на подвижната Оптикс система.

Положителни резултати от теста и възможности за приложение
Прототипът Оптикс вече е успешно тестван в лабораторни и полеви условия, симулиращи ситуации от ежедневието, както и при различни метеорологични условия. Следващите изпитания са в посока увеличаване чувствителността, прецизността и здравината на системата преди да бъде предоставена на европейските полиция и охранителни служби. Масовото производство на системата би оказало двойна полза: от една страна - увеличена сигурност на хората, а от друга - увеличена конкурентост на европейската индустрия, което допринася за намаляване зависимостта на Европа от вносни технологии.

Освен приложението в дистанционното откриване на експлозиви, лазерната технология, разработена от Консорциума Оптикс, показва ценни качества и в други области, например в съдебните разследвания.

За да се гарантира успеха на програмата, е необходимо да се включат активно и крайните потребители - европейските полиция и охранителни служби, специализирани в откриване и обезвреждане на взривни вещества. По този повод са проведени и работни сесии с експерти от Guardia Civil (Испанската национална полиция), Mossos de D´Esquadra (Каталунската полиция), Ertzaintza (Баската полиция), както и с от Полицейските служби на Румъния, Полша и Италия. Идеята на сесиите е експертите да се запознаят подробно с технологията и възможностите за нейното приложение.

Оптикс е един от множеството проекти, подкрепяни от програмите на ЕС за изследователска и развойна дейност.

За Консорциума Оптикс
Консорциумът Оптикс, воден от Индра, включва промишлени и академични партньори: Шведската агенция за изследвания в областта на отбраната (FOI); SMEs Ekspla (Литва) и Avantes (Холандия); техническите университети Клаущал, Дортмунд (Германия) и Виена (Австрия), и Университета на Малага (Испания), както и TEDAX-звеното на испанската полиция за работа с взривни вещества (Мадрид) в качествата му на потребител на технологията и на институционален партньор.

Техническа информация:
Проектът Опиткс е фокусиран върху развиването и комбинирането на две технологии за откриване на експлозиви:

  • Индуцирана лазерна спектроскопия LIBS, която идентифицира емисиите, генерирани от разпадането на атоми и молекули при насочване на високо-енергиен лазер. Светлината, излъчена от плазмата, съдържа аналитичната информация за съдържанието на пробата

и

  • Раманова спектроскопия, която измерва промените в трептенето на молекулите, към които е насочен лазер, чрез което безпогрешно се установява молекулярната структура.

Като част от проучването за проекта, беше постигнат резултат и в прилагането на разновидност на Рамановата спектроскопия, наречена SORS (Spatial Offset Raman spectroscopy). Този метод позволява високо-качествен химически анализ на обекти, намиращи се под тъмни повърхности. Така става възможно да се откриват експлозиви и в съдове от плътни тъмни материали.
Демонстрация на системата Оптикс е показана в следния видеоматериал:
http://vimeo.com/48946352

Допълнителна актуална информация за иновативни технологии и изследователски проекти, финансирани от ЕС, може да се проследява и чрез следните профили в социалните медии:
http://www.facebook.com/innovation.union
http://twitter.com/innovationunion

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...