Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

През 1805 г. започва преустройването на "Калето" за стрелково оръжие от
френски инженери и е завършено през 1837 г. от италиански фортификатори? Ясно е че турците желаят да заздравят позициите си в тази част на империята, но защо точно френски инженери и италиански фортификатори?През 1805 г. започва преустройването на "Калето" за стрелково оръжие от
френски инженери и е завършено през 1837 г. от италиански фортификатори? Ясно е че турците желаят да заздравят позициите си в тази част на империята, но защо точно френски инженери и италиански фортификатори?

През XIX век се обновяват и Силистренската и Шуменската крепост (ако не се бъркам), но не знам защо има проблем с обновяването на Калето в Белоградчик.

Share this post


Link to post
Share on other sites

На други места пък се ползват немски инженери.

Турският форт "Абдул Меджиди" (Меджиди табия), намиращ се южно от Силистра, е най-запазеният от фортификационната турска система, изиграла важна роля в руско-турските воини от 1853-56 и 1877-78г. Нейното построяване е наложено от необходимостта за допълнително укрепяване на крайдунавските градове, когато реката се утвърждава като естествена граница на Османската имперея. Идеята за построяването на тази система от военни укрепления е дело на известния немски военен инжинер Хелмут фон Молтке, посетил града през 1837г. Във връзка с това той пише : "Въпреки, че местността е неблагоприятна във фортификационно отношение, стратегическото значение на Силистра е толкова по-важно......Силистра може да се превърне в добро укрепление, когато се създадат четири самостоятелни укрепления..." И наистина Меджиди Tабия представлява част от укрепения четириъгълник Силистра - Русе - Шумен - Варна. (Тя е една от седемте крепости-фортове, разположени в полукръг около централната турска крепост отбранявали Силистра по време на Кримската война). Крепостта е градена през периода 1841-1853г. Строена е от принудително събрани 300 българи- майстори, които след това са заточени в Анадола, за да не издадaт тайната на крепостта. Със същата цел в Цариград е бил обесен комендантът на строежа Али паша, повикан там "за да получи своята награда".

http://medjiditabiq.hit.bg/istoriq.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

През ХІХв. Османската империя е доста изостанала и особено след като успяла да се отърве от еничарския корпус (с физическото ликвидиране на състава му) започнала да привлича чужди специалисти във всички области. Въпреки, че през ХІХв. се простила с много от балканските си владения модернизираната държава успяла да спре процеса на постоянно губене на територии - за съжаление на султаните реформите се финализирали чак след края на империята при Ататюрк.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Благодаря за мненията Ви. Но още не мога да открия отговорът на въпроса защо са точно италианци и французи.....това е проблемът който трябва да разнищя.

Share this post


Link to post
Share on other sites

явно са били квалитетни кадри, че и на разположение. Питай султана. ;)

Мога да кажа само едно БЛАГОДАРЯ за мнениеята. Скалъпих текста, пък да видим човека с гилотината как ще оцени работата ми.

А за султата - някак хич не ми се иска да си говоря с него или поне не сега :) Смятам, раничко ми е.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Причините са няколко:

Франция и Русия вече не са съюзници

Италианските архитекти-инжинери са напред в стоителството - Почти всичко в Русия и нашата Европа е проектирано от такива / от това време /.

Френската фортификационна наука като теория и практика по време на царете слънце се развива много бързо.

Султана може да си позволи най доброто, а и има стабилни политически и икономически връзки и интереси с тези държави - тя Италия не е държава, но търговските им интереси са много силни за нашия регион.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...