Отиди на
Форум "Наука"

Обновяване на Белоградчишката крепост 1805 - 1837 г.


Recommended Posts

  • Потребител

През 1805 г. започва преустройването на "Калето" за стрелково оръжие от
френски инженери и е завършено през 1837 г. от италиански фортификатори? Ясно е че турците желаят да заздравят позициите си в тази част на империята, но защо точно френски инженери и италиански фортификатори?През 1805 г. започва преустройването на "Калето" за стрелково оръжие от
френски инженери и е завършено през 1837 г. от италиански фортификатори? Ясно е че турците желаят да заздравят позициите си в тази част на империята, но защо точно френски инженери и италиански фортификатори?

През XIX век се обновяват и Силистренската и Шуменската крепост (ако не се бъркам), но не знам защо има проблем с обновяването на Калето в Белоградчик.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

На други места пък се ползват немски инженери.

Турският форт "Абдул Меджиди" (Меджиди табия), намиращ се южно от Силистра, е най-запазеният от фортификационната турска система, изиграла важна роля в руско-турските воини от 1853-56 и 1877-78г. Нейното построяване е наложено от необходимостта за допълнително укрепяване на крайдунавските градове, когато реката се утвърждава като естествена граница на Османската имперея. Идеята за построяването на тази система от военни укрепления е дело на известния немски военен инжинер Хелмут фон Молтке, посетил града през 1837г. Във връзка с това той пише : "Въпреки, че местността е неблагоприятна във фортификационно отношение, стратегическото значение на Силистра е толкова по-важно......Силистра може да се превърне в добро укрепление, когато се създадат четири самостоятелни укрепления..." И наистина Меджиди Tабия представлява част от укрепения четириъгълник Силистра - Русе - Шумен - Варна. (Тя е една от седемте крепости-фортове, разположени в полукръг около централната турска крепост отбранявали Силистра по време на Кримската война). Крепостта е градена през периода 1841-1853г. Строена е от принудително събрани 300 българи- майстори, които след това са заточени в Анадола, за да не издадaт тайната на крепостта. Със същата цел в Цариград е бил обесен комендантът на строежа Али паша, повикан там "за да получи своята награда".

http://medjiditabiq.hit.bg/istoriq.html

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

През ХІХв. Османската империя е доста изостанала и особено след като успяла да се отърве от еничарския корпус (с физическото ликвидиране на състава му) започнала да привлича чужди специалисти във всички области. Въпреки, че през ХІХв. се простила с много от балканските си владения модернизираната държава успяла да спре процеса на постоянно губене на територии - за съжаление на султаните реформите се финализирали чак след края на империята при Ататюрк.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Благодаря за мненията Ви. Но още не мога да открия отговорът на въпроса защо са точно италианци и французи.....това е проблемът който трябва да разнищя.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

явно са били квалитетни кадри, че и на разположение. Питай султана.;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

явно са били квалитетни кадри, че и на разположение. Питай султана. ;)

Мога да кажа само едно БЛАГОДАРЯ за мнениеята. Скалъпих текста, пък да видим човека с гилотината как ще оцени работата ми.

А за султата - някак хич не ми се иска да си говоря с него или поне не сега :) Смятам, раничко ми е.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Причините са няколко:

Франция и Русия вече не са съюзници

Италианските архитекти-инжинери са напред в стоителството - Почти всичко в Русия и нашата Европа е проектирано от такива / от това време /.

Френската фортификационна наука като теория и практика по време на царете слънце се развива много бързо.

Султана може да си позволи най доброто, а и има стабилни политически и икономически връзки и интереси с тези държави - тя Италия не е държава, но търговските им интереси са много силни за нашия регион.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...