Отиди на
Форум "Наука"

Платон ,, Държавата "


Recommended Posts

  • Потребители

Как намирате диалогичния стил на Платон да се използва в едно научно философско съчинение? Моделът е използван примерно и от Цицерон в неговите съчинения "За държавата", "За законите", "За оратора".

При изложението Платон не използва познатата ни от днешните научни съчинения форма на изложение, а използва диалог, по-точно спор, който обаче за разлика от това, което се вижда по родните форуми протича културно. Концепцията е, че в хода на една дискусия по-лесно се усвоява дадена материя отколкото при нейното еднопосочно представяне. Тук има обстойно излагане на алтернативни позиции. Цицерон дори е използвал за герои някои свои знаменити съвременници, някои от които с времето са му приятели, а други се оказват противници. Ще рече, че в живота "дискусията" между реалните герои съвсем не е минала толкова културно, колкото в съчинението. Изложението напомня по-скоро обикновен разговор, без излишно претоварване с цитати. Има споменаване на някой автор, но не се набляга на точното посочване и възпроизвеждане на текста. Целта е била да се облекчи четенето на едно иначе сложно и абстрактно за възприемане съчинение.

Иначе съчинението едва ли се нуждае от представяне. То е първото голямо произведение занимаващо се с теорията за държавата, което ще рече, че след това е многократно споменавано от последващите автори занимаващи се с тази тематика.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...