Отиди на
Форум "Наука"

Британският ,,Гардиън" : Убийство тласка Либия към гражданска война 2 години след смъртта на Кадафи или какво се случва в страната днес


Recommended Posts

  • Потребител

2 години след смъртта на полковник Кадафи насилието - атентати, отвличания и т.н. така и не стихва. Според ,,Гардиън" страната посреща годишнината на ръба на нова гражданска война, като тежка борба бушува в Бенгази, т.е. люлката на революцията от Арабската пролет през 2011 г.

В петък избухна насилие между радикалните милиции и редовните части и вчера то продължи, докато столицата Триполи беше разтърсена от последиците от отвличането на премиера Али Зейдан. Федералистите от Киренайка, където се намира по-голямата част от либийския петрол, тази седмица откриха свой собствен парламент, стъпка, която може да възвести началото на разпада на страната.
От месеци радикалните и редовните сили в Бенгази се сражават във война око за око, зъб за зъб. Миналата седмица двама войници си прерязаха гърлата, докато спели в армейска база. Но убийството в петък на военния полицейски командир Ахмед-ал-Баргатхи, малко след като напуснал 1 джамия, може да се превърне във изходна точка за по-мащабно насилие. Часове след атентанта, окачестен като ,,отвратителен акт" от посланика на САЩ Дебора Джоунс, въоръжени части щурмуваха с оръдия и ракети дома на известния командир от милициите Висан Бен Хамид.
Боят продължи през нощта, като армията нападна дома на втори командир на милициите, Ахмед Абу Катала, обвинен от САЩ за убийството на американския посланик Крис Стивънс м.г. Там обаче, военните бяха отблъснати от мощните единици на милициите.
,,Навсякъде има сражения и пропускателни пунктове. Преместих жена си и децата си, за по-голяма сигурност", каза Мохамед, един бенгазки бизнесмен, не пожелавайки да съобщи второто си име.

Цялата статия в оригинал може да прочетете тук :
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Кристално прав си. Специално за нас българите най-лошото е, че тези ,,юнаци" като Джума Мишри и т.н., които навремето инквизираха медиците, още в началото на войната се оказаха към бунтовниците и сега са герои на революцията. В Блог.бг съфорумецът Рицар е писал доста за това. Така че едва ли ще получим някаква справедливост. Въобще жалка история, но най-потърпевши от всичко са редовите либийци, както са потърпевши и редовите египтяни, сирийци, иракчани и др.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Либийската провинция Фезан обяви за автономна. Племенните водачи на Фезан заявиха, че ще защитават границите и природните ресурси на провинцията. Те вече са си избрали президент и са създали редовна армия, съобщи телевизионният канал Ал Арабия.

Заслужава да се отбележи, че Фезан и Киренайка са исторически райони, които са били отделни държави до формирането на единна Либия в края на 30-те години на XX век. През юни тази година за независимостта си обяви източната част на Киренайка.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ми та Либия има няколко народности, като изчезне централната власт, почва сепаратизма. Нищо ново. Но за тях няма какво да се плаче, това не беше държава, а позор.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...