Отиди на
Форум "Наука"

Какъв е този античен предмет?


Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте,

Много бих се радвал ако някой може да ми помогне с откриване на предназначението на предмета, долу вляво. Очевидно, че е същия, като този долу вдясно, но десния е счупен през средата.

Този вляво е цял, няма следи от липсващи части. Има три дупки, които преминават през цялото сечиво и две вдлъбнати места, които са удобни за държане - място за пръсти.

Благодаря предварително!

rgh1388861527g.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това керамика ли е? И защо реши, че е античен?:) Тези дупки едва ли са за красота, нали? Вероятно нещо липсва, но е било от друг материал(кожа, коноп и пр.) Ако споменеш и къде са открити тези предмети и какво друго е имало с тях ще е доста по лесно да се разбере за какво са. И след всичко написано смело си признавам, че не знам, но тук има поне 2-3 души които ще разрешат загадката:)

Ако предметите са керамични, то най-голямото парче е част от някаква делва или гювече, така да се каже:)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Мисля, че това не са части от един предмет, а от различни предмети. Това с дръжката е част от някакъв съд - какъв, зависи от размера, който е трудно да се определи по снимката. Това с трите дупки вероятно е тежест примерно за тъкачен стан. От другото фрагмента е малък, но може и то да е било тежест. При дадената информация за местонахождението на обектите, дали е имало нещо друго при тях и т.н. ... нещата отиват повече на съчинение по картинка. Подобни предмети са се използвали в продължение на хилядолетия, вкл. и в началото на ХХв.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това с "ухото" определено е от делва или подобен съд. Просто са заедно на снимка и за това и то присъства. Иначе това счупеното вдясно е същото като здравото вляво. Има една дупка и място за един пръст, а там, където се е счупило ясно може да се види, че е имало втора (средна дупка), същата, като на левия предмет. Иначе са керамични. Една от моите версии на прима виста е, че може да е било тежест за стан или нещо подобно и определено някакви канапи са минавали през тези дупки.

Реших, че са антични поради факта, че са от могила - Плоската могила до с. Юнаците.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

вместо да се радваш /или да не се радваш/ ги занеси в най-близкия музей, като не забравиш да посочиш къде си ги изкопал :)

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Плоските могили обикновенно са селищни. http://www.bolgari.net/iavor_boiadzhiev:_pyrviiat_grad_v_evropa_e_bil_krai_pazardzhik-h-147.html

Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...