Отиди на
Форум "Наука"

Софийски Фестивал на Науката 2014 (8-11 май)


Recommended Posts

  • Администратор

Лорд Робърт Уинстън за първи път с презентация в България на откриването на Софийския фестивал на науката

На 8 май професорът с огромен принос в усъвършенстването на ин-витро технологията, ще говори за „Манипулирана репродукция“. Освен за решаване на репродуктивни проблеми, генетичните технологии могат да бъдат използвани за създаване на по-интелигентни, по-силни и по-атрактивни поколения. А трябва ли?

ssf-900x280.gif

Българската публика за първи път ще може да се срещне на живо с едно от големите светила в науката – британския професор Робърт Уинстън, благодарение на чиято работа се усъвършенства прилагането на ин-витро технологията в медицината. На 8 май проф. Уинстън ще открие Софийския фестивал на науката, организиран от Британски съвет и МОН, с презентация на тема "Манипулирана репродукция". Освен за решаване на репродуктивни проблеми, генетичните технологии могат да бъдат използвани за създаване на по-интелигентни, по-силни и по-атрактивни поколения. Подобряването на човешки качества по време на репродуктивния процес може да има сериозни последици за отделния човек и обществото като цяло. В последните си трудове проф. Робърт Уинстън поставя етични въпроси за историята, смисъла и използването на репродуктивното генно инженерство.

Робърт Уинстън, удостоен със званието Лорд през 1995г., е професор в Импириъл Колидж, Лондон. През 70-те години на ХХ век той доразвива техниките, с които се подобрява лечението на безплодието, а по-късно става пионер в усъвършенстването на ин витро оплождането. Разработва предимплантационната диагностика, за да могат ембрионите да се изследват за генетични заболявания, което позволява на много родители с генетична обремененост да имат здрави деца.

Професор Уинстън е дълбоко отдаден на комуникацията на науката като водещ на многобройни телевизионни и радио предавания с множество награди и автор на 20 книги.

Познат е от популярните серии на Би Би Си "Човешкото тяло", "Суперчовек", "Тайният живот на близнаците", "Дете на нашето време", "Човешките инстинкти" и много други. За филма "Човешкото тяло", който преди време се разпространяваше в България с тиража на в. „Капитал“, е носител на наградата на британската филмова академия BAFTA. Българските зрители го познават и от интервю по Skype, което БНТ излъчиха в предаването си „Красива наука“.

С презентацията на Робърт Уинстън от 18:00ч. на 8 май се открива четвъртото издание на Софийския фестивал на науката, организиран от Британски съвет в партньорство с Министерството на образованието и науката. Фестивалът ще се проведе от 8 до 11 май на специално изградени сцени около Театър София в парка Заимов.

Четирите дни на фестивала предлагат програма с над 50 млади и зрели учени от България и чужбина. Те ще представят повече от 55 заглавия – от бекстейдж тур на театъра през очите на физика, до най-новото откритие на 2014г. – гравитационните вълни; от предпремиерна прожекция на епизод от „Космос“ до 3D принтер на живо; от флуоресценцията като вдъхновение на химика да направи арт до близки срещи с… мозъка ни.

Адска жега или нова ледникова епоха – какво ни чака? Различава ли се наистина мозъкът на мъжа от този на жената? Възможно ли е да сме дошли от Марс? Кои ще са технологиите и професиите на бъдещето? Къде е душата на машината? Това са само част от въпросите, чиито отговори ще търсим на Софийския фестивал на науката тази година.

От микроскопичния свят на нано-частиците до тайните на необятния космос – човешкото любопитство не познава граници, а също и програмата на фестивала. Ще откриете по нещо интересно за всяка възраст, професия или занимание.

Едно момченце седеше неотклонно на първия ред в публиката миналата година и не само попиваше всяка дума на младия учен, но и му зададе няколко провокативни въпроса, разказва Любов Костова, Директор на Британски съвет България.

"По-късно разбрах, че същото дете вече трета година е в публиката! Баща му сподели, че не може да го откъсне от фойерверките на химиците, опитите с лимони и балони на физиците, разказите за причудливи животни и растения, работилниците за роботи.

Софийският фестивал на науката се провежда за четвърта поредна година и е сбъдната мечта на много хора. Основан през 2011г. от Британски съвет и форум „Демокрит”, под патронажа на Министерството на образованието и науката, още с първото си издание фестивалът спечели многобройни почитатели. Това е мястото, където границата между култура и наука не съществува. Събитието е част от Културния календар на столицата и е в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019г. Софийският фестивал на науката е член на Българска фестивална асоциация.

Фестивалът се осъществява в партньорство с Администрацията на Президента, Българска академия на науките, Съюз на учените в България, Национален Политехнически музей, Форум Демокрит, Италиански културен институт, Чешки център, Театър София, BEA Solutions, безплатен културен гайд "Програмата", София Тех Парк, сп. BBC Знание, в-к Капитал, Dnevnik.bg, Метрореклама, National Geographic Channel Bulgaria, Българска национална телевизия, сп. БГ наука, The Famous Grouse, Dunkin’ Donuts, Ciela и Академично издателство „Марин Дринов“.

ПРОГРАМА

Пълната програма на събитията по дни и часове можете да намерите на сайта на фестивала www.sofiasciencefestival.bg

БИЛЕТИ И ПРОПУСКИ

Достъпът до всички събития за деца от 6 до 15 години, за много от събитията за възраст 15+ (в това число и възрастни), както и до шатрите с демонстрации, е свободен. Необходимо е само да се вземе безплатен пропуск от щанд "Информация“ на фестивала. Местата са ограничени и пропуските ще се раздават до изчерпване на количествата. Преди началото на фестивала пропуски могат да се взимат от рецепцията на Британски съвет на ул. Кракра 7 в София (в работни дни).

Някои от събитията на главната сцена "Арена" са с билети, както е указано в програмата. По традиция, билетите са на достъпната цена от 5 лв., а за пенсионери и деца до 18г. са по 4лв. Можете да закупите билети от касата на Театър „София“ и онлайн чрез линка на сайта на театъра www.sofiatheatre.eu.

ЕКСПЕРИМЕНТИ И ДЕМОНСТРАЦИИ

Сред новостите тази година са двете шатри "Експлораториум“ и "Зона 42", които ще работят през цялото време на фестивала и за тях не е необходим пропуск или билет. В тях можете да видите науката в действие. Учените ще ви показват експерименти, ще играете на игри, ще научите как да си направите облак в бутилка и още много други забавни, но и полезни неща.

Повече информация за шатра "Експлораториум"

http://www.britishcouncil.bg/programmes/education/sofia-science-festival/exploratorium

Повече информация за шатра "Лаборатория“

http://www.britishcouncil.bg/programmes/education/sofia-science-festival/zone-42

АКЦЕНТИ ОТ ПРОГРАМАТА

Аз, роботът - от R2D2 до Sonny

9 май | 15:30ч. | сцена Арена

Всички говорят за изкуствен интелект, но знаем ли всъщност какво представлява? Каква е еволюцията в роботиката – от първите класически модели до новото поколение, вдъхновено от мозъка и нервната система на човека? Доколко е възможно бъдещето, начертано в научната фантастика на Айзък Азимов? Научете от Светлин Пенков, докторант по Роботика в Единбургския университет.

Добре дошли на Марс

9 май | 17:00ч. | сцена Арена

Знаете ли, че според някои изследователи, животът на Земята е дошъл от...Марс? Ето защо изследването на Червената планета е важно за нашето минало, но и още по-важно за нашето бъдеще! Какви са последните научни резултати, какви проекти предстоят, кога ще можем да заселим Марс (ама наистина), всичко това може да разберете от астрофизиците Владимир Божилов и Никола Каравасилев. Събитието се осъществява в партньорство със сп. BBC Знание.

Национален финал на "Лаборатория за слава FameLab"

9 май | 19:00ч. | сцена Арена

За 8-ма поредна година конкурсът “Лаборатория за слава FameLab” търси българското лице на науката. Какво ще ни разкажат в своите 3 минути финалистите и кой ще отиде на големия международен финал на конкурса в Обединеното кралство? Журито и тази година ще търси онази комбинация от харизма, комуникативност и научна достоверност, която ще превърне някой от кандидатите в международна звезда. Зрителите също ще могат да изберат свой фаворит. Събитието се осъществява в партньорство с Министерството на образованието и науката, и с подкрепата на Аурубис България.

Адска жега или нова Ледникова епоха - какво ни чака?

10 май | 18:30ч. | сцена Арена

Накъде върви в момента климатът на Земята? Спря ли глобалното затопляне или е в отпуск? Предстои ли нова Ледникова епоха и кога? Докъде е стигнала науката за земния климат и какво ни каза последният доклад на Междуправителствената комисия за измененията на климата от 2013. Метеорологът Ивайло Славов ще ни запознае с най-новите развития на тези толкова спорни въпроси.

Геният зад Анти-Нобеловите награди

10 май | 17:00ч. | сцена Арена

Освен Нобелови награди от години съществуват и т.нар. Анти-Нобелови награди или ИГ-Нобел, представящи науката от една по-забавна, по-различна, но и все така важна страна. Химик, физик и биолог ще разгледат най-интересните научни открития, правени в последните години. Само тук ще разберете защо левитиращите жаби са толкова важни за науката и човечеството, както и още много изненадващи открития!

Запознай се с мозъка си

10 май | 20:00ч. | сцена Арена

Франк Бърнет ни кани да се запознаем с мозъка си, вместо просто да го използваме! Кои части за какво отговарят? Какво обърква мозъка? Има ли мозъкът таен живот? Има ли разлика между мозъка на мъжа и този на жената? Забавен микс от демонстрации и игри, които ще ви помогнат да научите повече за мозъка си. Освен, че притежава невероятна харизма, с която ще ви завладее завинаги, Франк Бърнет е невроендокринолог и първият професор по комуникация на науката в Обединеното кралство. Той е сред основателите на най-големия британски фестивал на науката – този в град Челтнъм, където се провежда международният финал на конкурса „Лаборатория за слава FameLab”.

NanoArt - наука, изкуство и още нещо

11 май | 15:00ч. | сцена Арена

Nano [от гръцката дума νάννος = джудже] e размер по-малък от 1/80000 от дебелината на човешкия косъм. Когато си малък всичко е различно, а нано-размерните обекти са необикновени – златните джуджета са ту лилави, ту сини и стават златно-жълти едва като пораснат до микро. Изкуство е да правиш научни изводи за нано-размерния свят, където откриваме поп-арт, арт-деко и какво ли не! Открийте способността на съвременната физика да провокира нашето въображение. В света на нано-изкуството ще ни въведе проф. Ана Пройкова от Катедра Атомна Физика на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Завръщане в бъдещето

11 май | 16:30ч. | сцена Арена

На официалното закриване на фестивала ви каним да погледнем заедно в бъдещето. Какво да очакваме от технологиите и как науката ще промени живота ни – ще се свържем на живо с различни точки по света, за да научим това от носителите на президентските отличия в сферата на информационните и комуникационни технологии „Джон Атанасов“. Д-р Петър Кормушев (Италиански институт по технологии, Италия) и д-р Кузман Ганчев (Google, САЩ) развиват активно самообучението на роботи и ще ни покажат на какво можем да научим машината. С компютърната лингвистика и нейното място в дигиталната революция ще ни запознаят д-р Преслав Наков (Qatar Computing Research Institute, Катар) и д-р Ивелина Стоянова (БАН). Докторът по приложна биофизика Иван Димов (Stanford University, САЩ) ще ни разкаже за медицинските технологии от бъдещето, които дистанционно разчитат физиологичното ни състояние и идентифицират десетки хиляди болестни ДНК маркери…чрез нашия смарт телефон. Показвайки една малка част от разработките си, лауреатите на конкурса „Джон Атанасов“ от последните години ще ни открехнат вратата към един свят на ръба на познатото. Събитието се осъществява в партньорство с Администрацията на Президента.

Прецаканите животни

11 май | 13:30ч. | сцена Арена

Защо отбягваме някои животни само защото не отговарят на нашите разбирания за красота? Дали това не е много специален начин да избегнат враговете си или просто са толкова заети и несуетни, че нямат време дори да се погледнат как изглеждат? И защо никой не обича лисиците и дали те са толкова подмолни, колкото ги представят приказките? Ще разберете от студентите по ветеринарна медицина от Лесотехническия университет Тома Щилиянов и Кристина Гарнизова.

Последният брой на сп. "Българска Наука" е посветен на фестивал: http://image.nauka.bg/magazine/bg-science66.pdf

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Администратор

sofia-science-festival-bulb.png

Заповядайте на откриването на Софийски фестивал на науката 2014 и презентацията "Манипулирана репродукция" на лорд Робърт Уинстън, благодарение на чиято работа е усъвършенствано прилагането на ин витро технологията в репродуктивната медицина.

КОГА

8 май (четвъртък) 2014г., 18:00ч.

КЪДЕ

Шатра "Арена" на Софийски фестивал на науката (пред Театър София в парк Заимов)

КАКВО

Официално откриване на фестивала

· Йорданка Фандъкова – Кмет на София

· Любов Костова – Директор на Британски съвет България

· Ириней Константинов – Директор на Театър София

· Акад. Дамян Дамянов – Зам. Председател на БАН

· Тодор Воденичаров, ръководител сектор „Здравеопазване“ на Siemens за България, Сърбия и Черна гора

· Изпълнения на детски хор "Пим-пам"

Презентация на лорд Робърт Уинстън на тема "Манипулирана репродукция“

Робърт Уинстън, удостоен със званието Лорд през 1995г., е професор в Импириъл Колидж, Лондон. През 70-те години на ХХ век той доразвива техниките, с които се подобрява лечението на безплодието, а по-късно става пионер в усъвършенстването на ин-витро оплождането. Професор Уинстън е дълбоко отдаден на комуникацията на науката като водещ на многобройни телевизионни и радио предавания с множество награди и автор на 20 книги. Познат е от популярните серии на Би Би Си "Човешкото тяло", "Суперчовек", "Тайният живот на близнаците", "Дете на нашето време", "Човешките инстинкти" и много други. В последните си изказвания проф. Робърт Уинстън поставя етични въпроси за историята, смисъла и използването на репродуктивното генно инженерство.

КАК

Достъпът на журналисти до фестивала е свободен срещу журналистически пропуск, който можете да получите на щанд "Информация" на фестивала след представяне на журналистическа карта.

ВАЖНО

За откриването и презентацията на лорд Уинстън е необходима предварителна акредитация заради ограничените места. Можете да направите това онлайн на линка по-долу, като ви молим да заявите дали с вас ще има оператор или фотограф.

Онлайн акредитация: https://britishcouncilbulgaria.wufoo.com/forms/sdvbhus0pgfn2n/

Допълнителна информация

Пълната програма на фестивала можете да намерите тук:

http://www.britishcouncil.bg/programmes/education/sofia-science-festival/programme-2014

Подробно съобщение до медиите можете да намерите тук:

http://www.britishcouncil.bg/about/press/sofia-science-festival-2014

Софийският фестивал на науката се провежда за четвърта поредна година и е сбъдната мечта на много хора. Основан през 2011г. от Британски съвет и форум „Демокрит”, под патронажа на Министерството на образованието и науката, още с първото си издание фестивалът спечели многобройни почитатели. Това е мястото, където границата между култура и наука не съществува. Събитието е част от Културния календар на столицата и е в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019г. Софийският фестивал на науката е член на Българска фестивална асоциация.

Фестивалът се осъществява в партньорство с Администрацията на Президента, Българска академия на науките, Съюз на учените в България, Национален Политехнически музей, Форум Демокрит, Италиански културен институт, Чешки център, Театър София, BEA Solutions, Siemens, безплатен културен гайд "Програмата", София Тех Парк, сп. BBC Знание, в-к Капитал, Dnevnik.bg, Метрореклама, National Geographic Channel Bulgaria, Българска национална телевизия, сп. БГ наука, The Famous Grouse, Dunkin’ Donuts, Ciela и Академично издателство „Марин Дринов“.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...