Отиди на
Форум "Наука"

Най-старото укрепление намирано в Северна Америка?


Recommended Posts

  • Администратор

Местоположението на Форт Каролина може да е в Джорджия

140221111218-large.jpg

В съобщение което би могло да пренапише историята на ранната колонизация на Новия свят, двама изследователи са изказали на 21 февруари 2014 г. предположение за възможното местоположение на най-стария форт в Северна Америка. На международна конференция, посветена на Франция, във Щатския университет на Флорида двамата са предложили нова хипотеза за местоположението на Форт Каролина, отдавна търсена крепост, построена от французите в Америка през 1564.

„Това е най-старото укрепено селище в Съединените Щати” казва възпитаникът и историк от Щатския университет на Флорида Флечър Кроу. „Този форт е по-стар от „Свети Августин“, който се счита за най-стария обитаван град в Америка. По-стар е от Изгубената Колония във Вирджиния с 21 години; по-стар е с 45 години от построения през 1607 г. форт на Джеймстаун и предшества идването на Пилигримите в Масачузетс през 1620 със 56 години."

Съобщение за откритието на Форт Каролина е направено по време на конференцията „Флорида, Франция и Франкофонския свят”, с домакин Института по съвременни френски и франкофонски изследвания Уинтроп-Кинг и подинститута му занимаващ се с Наполеон и Френската революция. Конференцията отбелязва културните връзки между Франция и Флорида от 16 век.

Изследователи са търсили за останки от Форт Каролина повече от 150 години, но не са намерили местоположение до сега, казва Кроу. Отдавна се смята, че фортът се намира на изток от търговската част на Джаксънвил, на южния бряг на реката Сейнт Джон. Националният мемориал Форт Каролина се намира на изток от моста Деймс пойнт.

Обаче Кроу и сътрудника му, Анита Спринг, пенсиоиран професор по антропология в Университета на Флорида, казват, че легендарния форт всъщност се намира близо до устието на реката Алтамаха в югоизточна Джорджия.

„Това е наистина важна научна работа и е огромна чест да бъде обявена на конференцията организирана от института Уинтроп-Кинг”, казва Мартин Мънро, професор в отдела за Модерни езици и Лингвистика на института. „Това демонстрира висотата на института и работата която правим да промотираме френската култура и франкофонията във Флорида, САЩ, и навсякъде по света.”

Дарин Макмеън, професор по история и член на факултета, изследващ Наполеон и Френската революция, отбелязва, че находката на Кроу и Спринг, както и самата конференция дават ясна представа за силното присъствие на Франция във Флорида и Югоизтока. „От самото начало до ден днешен, французите и франкофоните са играли важна роля в този свят”, казва Макмеън.

Цялата статия: http://nauka.bg/a/%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BE-%D0%B2-%D1%81%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Би следвало темата да се озаглави "Най-старото европейско укрепление", тъй като в Америка укрепени селища има много преди идването на европейците.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

С Америка си е имала своето преселение на народите . Така племена от Сев зап Канада се заселват в днешните Аризона , Ню Мексико и в Р Мексико . Други от Скалистите Планини в Тексас . А някои от Р Мексико в Източна Канада и Сев изт части на САЩ. Преселенията , войните и грабителските походи са били предпоставка за създаването на различни видове укрепителни системи . Далеч не всички индианци са живеели в селища от безпорядъчно разпънати типи . Дори в прериите . Поуни са живеели в землянки . Селата на Мандан са ограждани с дървена палисада . С дървени огради са били и селата на племената от източните гори . Доста преди Зуни и Хопи е имало строителство от непечена тухла . Племена от прериите са изграждали земни валове около селищата си . С навлизането на огнестрелното и въобще металното оръжие -ножове , върхове за стрели и копия и най вече с усвояването и използването на коня настъпва разцвет на " бизоновите " племена . Битът се променя корено и стремежът е към максимална мобилност, което изключва строеж на трайни укрепителни системи . Форд Каролина е най-старото укрепление строено от европейци и то след Колумб . Викингите на Ерик вероятно също са имали укрепление , преди да го напуснат и да се върнат в Гренландия.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...