Отиди на
Форум "Наука"

Тайна тройна размяна на население? Залагане на албанската бомба в Югославска Македония!


Recommended Posts

  • Потребител

В края на 40те и началото на 50те години на 20 век на Балканите се случва отново голямо разместване на население засегнало стотици хиляди хора, както след Балканските войни и ПСВ.

Това масово преселение засяга три държави Гърция, Турция и Югославия. От една страна след края на гръцката гражданска война и годините след нея хиляди българи(македонци) са прогонени от Егейска Македония. Въпреки желанието на по-голяма част от тях да се изселят за България по коминтерновска линия те са насочени към Югослявия. Предивид създаването на македонската нация. От друга страна следстиве няколко държавно организирани погрома в Турция гърците в Истанбул и турските егейски острови са изселенив мнозинството си. От трета страна по държавно споразумение между Югославия и Турция се изселват масово "турци" от Югославия. Дефакто турци в Югославия живеят само в Македония.

Тези три събития си съвпадат. Имало ли е тайно договорена тройна размяна на население, следствие края на войната?

Големия проблем обаче идва за Югославска Македония. Която трябва да е основната засегната от тази размяна. И която дефакто трябва да бъде компенсирана за изселените българи/македонци от Егейска Македония.

Под графата турци Белград записва всички помаци/торбеши от източна и централна Вардарска Македония. Под тази графа турци Белград включва и хиляди и хиляди албанци... но от Косово. Още повече на местата на изселени турци и помаци от Вардарска Македония се заселват албанци от Косово. Ощетяването на Македония продължава с това, че част от Егейските бежанци не се заселват във Югославска Македония, а целенасочено се заселват във Войводина. Наместата на изселените немци и унгарци там.

В резултат на сърбокомунистическото демографско инжинерство в Югославска Македония, там делът на македонците(българи) е съвсем леко подсилен с егейските бежанци и изселването на мюсюлмани. Мюсюлманското малцинство (мнозинството си албанци) запазват значимата си тежест в Югославска Македония.

За разлика от Гърция, която напрактика се отървава от българското малцинство като компактна маса, както и Турция се отървава от компактното гръцко малцинство в Истанбул.

Но Белград се постарава Вардарска Македония да не се отърве от мюсюлманското малцинство с цел да бъде винаги вътрешно етно-религиозно нестабилна и да неможе да съществува като самостоятелен държавен субект, дори и като автономна република, за да бъде винаги пряко зависима от Белград.

Пропуснах да напиша, че цялата организация на изселването на "турците" от Югославия става под прякото ръководство на ОЗНА/УДБА и сръбският шовинист Ранкович. Който решава кой да бъде записан като "турчин" и кой на къде да бъде изселен.

Редактирано от stinka (Rom)
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...