Отиди на
Форум "Наука"

Седем новини от света на науката и технологиите, които не са за изпускане


Recommended Posts

  • Модератор Инженерни науки

- Повече от 180 учени невролози са подписали отворено писмо до Европейската комисия с искане да се преразгледат целите и надзора на най-мащабният проект за картиране на човешкия мозък. ЕК миналата година се съгласи да инвестира над 1 млрд евро за проекта (HBR) за симулиране на работата на мозъка със суперкомпютри. Но според учените подписали писмото проектът е обречен на неуспех заради непрозрачно управление и разногласия при формулирането на целите.

- Цветен дисплей с ниска консумация
Изследователи от Оксфордския университет са създали "дисплей" който мени цвят под действие на слаби токови импулси. Подобно на електрофоретичните дисплеи (e-ink, e-paprer), ток /импулс/ е необходим само за да превключи пиксела /от on - off и обратно/. Разликата е, че при този дисплей пикселът реагира много по-бързо в сравнение с електрофоретичния и освен това може да показва цветни изображения, което го прави подходящ за видео.
Полимерът с който експериментират учените се ползва в презаписваемите DVD дискове, в случая обаче промяната във фазата се постига с електричество вместо с лазер.
display.technology.2x299.jpg

- Гласов синтезатор директно към мозъка
Записите от поврхността на мозъка дават безпрецедентен поглед на учените върху контрола на речта. Пита се може ли парализирани хора да проговорят благодарение на имплант, за пример се дава големият физик Стивън Хокинг. Вече е възможно да зе управляват роботизирани кройници така /чрез картиране на кората и интерпретация тна нервните импулси/, но с езика е по трудно и това е целта на Едуард Чанг - неврохирург от университета в Калифорния - създаване на безжичен мозъчно машинен интерфейс, който ще превежда сигналите в говор.
brain.readingx299.jpg

- Пекин ще се бори със смога. За целта се правят измервания и модели, съвместно с IBM чиято Когнитивната компютърна систма на IBM ще измерва, анализира и прогнозира, като се учи в реално времe. Данните постъпват непрекъснато от устройства за непрекъснат мониторинг. Изходните данни по които ще става моделирането са източници, гъстота, състав, разпространение и разпределение. Ще са възможни краткосрочни прогнози до 3 дни напред, с резолюция до улица. Правителството ще похарчи 160 млрд долара за да редуцира емисиите от PM 2,5. Този показател за усреднен за миналата година е 89 микрограма на кубик /въздух/, като е скачал над 600. Трябва да е под 25 µg/m3.
PM2,5 или ФПЧ 2,5 e фина прах с големина на частицата до 2,5 микрона. У нас средногодишната норма е същата, регламентира се от Нар 12 от 30 юли 2010 г
china.smogx299.jpg?yocs=_&yoloc=eu

- Устройство на Дженеръл илектрик ще ви казва калориите в храната / менюто. Прототипът е използвал хомогенизирана проба. Работи като пропуска слаби микровълни през претеглена проба и измерва изменението на микровълните /причинено от вода, мазнини/ и др. Данните се обработват по специален алгоритъм. Уредът дава разлика с 10% т деструктивния метод - чре директно изгаряне. За напред ще може да праща данните на смартфон.

calorie.counterx299_0.jpg?yocs=_&yoloc=e

- "Нов" и евтин метод за чистине на води при добива на неф и газ. Проблем при този добив е съпътстващата солена вода. Добивна компания от Мидланд, Тексас използа нова технология за обезсоляване, разработена от "дъщерна" компания на MIT . Кавичките значат че не се сещам в нашия език за термина. Или го няма.
Технологията накратко - след очестване от нефтопродукти и неразтворени вещества, водата се нагрява и се впръсква през порьозен материал с голяма повърхност. Все едно се пръзка през много микродюзи. Резултат - въздух с висока влажност, който след това се подава на барботажна колона - вертикално разположени плитки паничке с вода, през които бълвука газ. При преминаването през водата влагата от наситения въздух кондензира, а въздухът излиза с по-ниска влажност.
Ей, тези от МИТ стигнаха технологиите, които учех през 90-те години. Методът е познат като очистване на газове с кипящ слой, а барботаж има и в ректификационната колона за нефт.
water.filtrationx299.jpg?yocs=_&yoloc=eu

- Нов алгоритъм при навигирането ще предлага опция за по-живописен маршрут. Яховци се се заели със задачата
Beautiful%20cities.png?itok=5Na76v3n&yoc

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

Не е чак такъв майтап:

http://nauka.offnews.bg/news/%D0%A2%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D0%B8_7/%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%BD%D0%B5%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%C2%A0%D0%B7%D0%B0%C2%A02015%C2%A0_19078.html

"Най-необичайните патенти за 2015

Тази година Патентното ведомство на САЩ (United States Patent and Trademark Office, PTO или USPTO) издаде 9 милионния си патент. Въпреки че, дейността на основаната през 1790 г. агенция понякога е критикувана, нейната мисия е "да се насърчи развитието на науката". И идеи, които сега ни изглеждат пръв поглед налудничави, те нерядко се осъществяват. Летящият скейтборд от филма "Завръщане в бъдещето" също изглеждаше фантастично, но вече е реалност.

Журналисти на CNN са събрали заедно най-необичайните устройства, патентовани през 2015 г

..."

...

"Смартфон с холограми
1440357544_2_559x*.jpg

Южнокорейският Samsung е получил патент за неизвестна технология, позволяваща създаването на триизмерна холограма във въздуха директно от екрана на смартфона. Иконите са статични и предварително програмирани, така че не се очаква да може да гледате холограмен филми все още. Но, вместо да се приближите до телефона си, за да видите дали имате поща, СМС или пропуснати повиквания, холографският дисплей ще проектира съобщенито над дисплея на вашия смартфон.

..."

...

Link to comment
Share on other sites

  • 8 месеца по късно...
  • Потребител

Малки модулни реактори - по-евтина и по-гъвкава алтернатива

http://nauka.offnews.bg/news/Tehnologii_7/Malki-modulni-reaktori-po-evtina-i-po-gavkava-alternativa_47177.html

1463937126_6_559x*.jpg

Миналата седмица държавната енерийна компания Tennessee Valley Authority (TVA) подаде заявлението за издаване на разрешително в Комисията за ядрено регулиране на САЩ (NRC) за първия по рода малък модулен ядрен реактор (SMR). Този акт на TVA носи лъч надежда за бъдещето на ядрената енергетика в не само в САЩ, но и в света, пише Scientific American.

След като Комисията за ядрено регулиране на САЩ провери безопасността на съоръжението ще започне изграждането на тази ядрена технология от следващо поколение на място от 1200 акра край река Клинч, близко Oak Ridge, Тенеси.

Нека да разгледаме какви предимства имат малките модулни ядрени реактори пред обикновените конструкции за ядрени реактори и защо те имат потенциала да преодолеят някои от основните пречки, затрудняващи новото строителството на ядрени централи днес....

..."

 

 

Страшно става - с охраната и съхраняване на отпадъците?!. Че и ... по-скъпо, противно на заглавието.

...

Редактирано от Малоум 2
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Ми не е толкова страшно, може да се изработи ред за всичко. Просто навързваш колкото едници трябва за да осугуриш необходимата мощност. По-гъвкаво / лесно ще е подменят.. Аз мислеь, че под това заглавие (видях заглавието някъде) се говори за едва ли не еднократни стопилкови за отопление на сгради..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 11 часа, Joro-01 said:

Ми не е толкова страшно, може да се изработи ред за всичко. Просто навързваш колкото едници трябва за да осугуриш необходимата мощност. По-гъвкаво / лесно ще е подменят.. Аз мислеь, че под това заглавие (видях заглавието някъде) се говори за едва ли не еднократни стопилкови за отопление на сгради..

Да, бе - и аз си мислех, че се прави ядрена печка от типа "циганска любов":)

Май ще западне меракът УТС, ако се реализира толкава лесно горното... Или - трябва да се измисли лесно приложимо УТС..?:)

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Ама не било, казваш :)

Това щото сме ги чели някъде преди. И като идеи звучат прекрасно.

Не знам дали меракът по УТС ще западне. Може само да се даде повече време за развой на УТС.

Сега вече много екипи се занимават  с УТС (основата са двата начина на удържане - в магн. поле и контролирани микровзривове) и решения всякакви, но нищо устойчиво и с положителен енергиен баланс не е постигнато до момента. Въпреки това възможностите са много по-големи.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...