Отиди на
Форум "Наука"

564 села в България са с едноцифрен брой жители или без население


Recommended Posts

  • Глобален Модератор
От всички 5009 села в България точно общо 564 (или малко над 11%) са без население или с едноцифрен брой жители. Това показва справката в Националния регистър на населените места на НСИ за броя на жителите по селища към 31 декември 2013 г., направена от БТА.
Общият брой на селата с едноцифрен брой жители е 395, а 169 са населените места, в които няма нито един постоянен обитател. С един жител в страната са точно 60 села.
По двама души население има в 66 населени места, а по трима - в 55 села. 41 населени места в България са с по четирима жители. С по пет души постоянно население са 45 села, а с по шестима жители - 35 села. Общо 31 села имат по седем жители, други 31 са с по осем обитатели, и отново 31 села са с деветима души население.
Селата без население са разположени в 12 области на страната, а тези с едноцифрен брой жители са в 22 области. Справката в регистъра показва, че най-много села без жители (63) и най-много с едноцифрен брой на населението (112) има в Габровска област - общо 175. В Габровска област има общо 349 населени места, което означава, че повече от половината от тях са или необитаеми, или с едноцифрен брой на жителите.
След нея се нарежда област Велико Търново (общо 336 населени места) с 56 села без постоянно население и 86 села с едноцифрен брой на обитателите. В двете области са разположени повече от половината от селата в разглежданата група.
В област Кърджали има 11 села без жители и 29 с едноцифрен брой население. В Смолянска област с нулево население са 7 села, а други 27 са с едноцифрен брой на жителите си. Със 7 села без жители е и област Хасково, в която според данните има 17 села с едноцифрен брой на населението.
Справката на БТА показва, че общо в 1677 села в страната, в които все още има население, жителите са под 100 души. Ако в това число се добавят и 169-те села без жители, както и двата манастира със статут на населено място - Клисурски и Рилски, то общият брой на населените места с под 100 обитатели става 1848 (37%) или повече от една трета от всички населени места в страната, включително - и градовете.
Справката в регистъра показва, че най-многобройна е групата на селата, в които живеят между 100 и 200 души включително - 724 села. Следва групата на селата с население между 201 и 300 души, в която попадат 517 населени места. Трета по големина група е на селата с обитатели между 1001 и 2000 души, в която попадат 402 села.
Едно българско село е с население между 5001 и 6000 души - Айдемир (обл. Силистра) с 5914 души. Най-голямото българско село Лозен (обл. София-град) попада в графата с население между 6001 и 7000 души със своите 6322-ма жители.
Цели 2389 села в страната са по-големи от най-малкия български град Мелник, който в края на 2013 г. има 208 души население. Жителите на седем други села пък са равни на броя на обитателите на града до Роженския манастир.
Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да ни е честито. Интересно че тези неща някак нямат много място в медиите. Браво на историк, че го огласи. Но ми се струва, че не е за тази тема.

Редактирано от sirius
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Според мен това което се случва е напълно нормално и няма начин да се предотврати.

Селата са много защото по време на робството, голяма част от населението се е занимавало със земеделие. Селата ще продължат да намаляват докато не останат тези които ще оцелеят защото са близо до град, има някакво производство в тях или имат историческа/природна или друга забележителност която да ги държи живи.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...