Отиди на
Форум "Наука"

Световен ден на зрението


Recommended Posts

  • Администратор

Фондация „Съпричастен кръст” ще чества Световния ден на зрението 9.10.2014г. и поздравява всички пациенти с очни заболявания

Световният ден на зрението се провежда през втория четвъртък на м. октомври с участието на Световната здравна организация (СЗО) като световна инициатива за предотвратяване на слепотата до 2020 г. Тази година ще се чества на 09.10.2014г.
Фондация Съпричастен кръст през 2012г с управител Доц.д-р Красимир Коев д.м. за първи път в България въвежда профилактични безплатни прегледи по случай Световния ден на зрението. Прoведени са през 2012 и 2013 по случай Световния ден на зрението за предотвратяване на предотвратимата слепота, която е 80% от цялата слепота. През 2014г Втория четвъртък на месец октомври ( 9.10.14г) Фондацията ще чества Световния ден на зрението.
По благотворителните проекти на фондацията, които се провеждат през цялата година, досега безплатно са прегледани над 4000 души. По инициатива на Фондация „Съпричастен кръст” чрез благотворителните безплатни профилактични очни прегледи са прегледани пациенти с катаракта, глаукома, макулна дегенерация и др очни заболявания. Това са три от основните причини в световен мащаб, които водят до слепота.
Според статистика на Световната здравна организация, световното население застарява и хората живеят по-дълго, но се увеличава и слепотата, причинена от хронични заболявания. Над седем милиона души ослепеят всяка година, но до 80% от случаите на слепота могат да бъдат избегнати, ако са резултат от лечими очни заболявания.
Около 80 процента от 45те милиона слепи хора в света са на възраст над 50 години. Около 90 процента от тях живеят в страни с ниска доходност, където възрастните хора, особено по-възрастните жени, срещат трудности при получаване на необходимите грижи за здравето на очите. Въпреки това, много от възрастовите увреждания на зрението, водещи до слепота ,като катаракта, глаукома и рефрактивни аномалии, мохат да се излекуват лесно и евтино. Навременната намеса често забавя или намалява тяхното въздействие върху зрението.
Сред приоритетните цели на инициативата е:
Повишаване на обществената осведоменост относно слепота и зрителните увреждания, както и за сериозните международни проблеми на общественото здравеопазване.
Важна част от програмата е увеличаване на достъпа до комплексни услуги за грижа за очите, интегрирани в системите на здравеопазването. "Универсално здравето на очите" включва няколко важни аспекта за успешното постигане очно здраве.
Важна част от програмата е изграждането на успешна и устойчива мрежа за здравето на очите. Тя цели информираност на пациентите и осигурява достъп до услугите за очни грижи в различни направления, в зависимост от степента на необходимост, възраст и други фактори.
Очният преглед е първата стъпка към диагностициране и лечение за почти всички очни заболявания. Призивът е насочен към пациентите да изследват зрението си за предприемане на мерки срещу различни очни проблеми, като рефракционни аномалии, диабетна ретинопатия, катаракта и др.
Световният ден на зрението се отбелязва за първи път на 8 октомври 1998 г. Това събитие по-късно се интегрира като инициатива с глобална значимост.

СТАТИСТИКА:

Според Световната здравна организация (СЗО):

  • Приблизително 285 милиона души по света живеят със слабо зрение и слепота
  • От тях 39 милиона души са слепи и 246 000 000 имат умерено или тежко увреждане на зрението
  • Около 90% от хора с увредено зрение в света живеят в развиващите се страни
  • До 80% от слепота в света може да бъде избегната
  • Около 19 милиона деца са с увредено зрение
  • Около 65% от всички хора, които са с увредено зрение са на възраст 50 и повече години, докато тази възрастова група се състои от само 20% от населението на света
  • Увеличаването на възрастното население в много страни означава, че повече хора ще бъдат изложени на риск от свързани с възрастта увреждане на зрението

Топ причини за слепота:

· катаракта

· глаукома

· свързана с възрастта дегенерация на макулата

Топ причини за зрителни увреждания:

  • рефракционни аномалии
  • катаракта
  • глаукома
  • помътняване на роговицата
  • диабетна ретинопатия
  • трахома

Поради тези причини, по проект на фондацията се провеждат регулярно профилактични очни прегледи с цел ранно диагностициране и превенция на очните заболявания, причиняващи слепота. Някои от значимите мероприятия, във връзка с които Фондация „Съпричастен кръст” е реализирала безплатните благотворителни очни прегледи Световния ден на зрението (който се отбелязва всеки втори четвъртък на месец октомври всяка година. Инициативата е част от проект на фондацията за въвеждане на регламентирани профилактични безплатни очни прегледи за цялото население на България един път в годината. Благотворителните мероприятия са съсредоточени върху изследване и диагностика на зрението, а очният преглед е първата стъпка към диагностициране и лечение на почти всички очни заболявания.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...