Отиди на
Форум "Наука"

Съкровищата на Господарката Мей


Recommended Posts

  • Потребител

Гробница от времето на династията Мин, съдържаща златно съкровище, бе открита при изкопни дейности на строителен обект в Нанкин (Нандзин), Китай. Но навярно не по-малко ценно съкровище са двете каменни епитафии, разказващи историята на погребаната личност – Господарката Мей, жена, която от нископоставена наложница, успяла да сe издигне до политик и военен стратег. Съкровището в нейната 540-годишна гробница се състои от златни гривни, златна кутийка за благовония и златни фуркети, целите инкрустирани със скъпоценни камъни – сапфири, рубини и тюркоази. Археолозите от Градския музей на Нанкин и Областния музей на Дзиангинг разкриват гробницата през 2008 г. , а публикация за техните находки наскоро бе преведена на английски и публикувана в списанието „Chinese Cultural Relics”. Ковчегът на Господарката Мей е бил повреден от вода, но все пак са открити останки от скелета ѝ.

tomb-discovery-9.jpg?1431498570

От „оцеляла” до „вдовстваща дукеса"

Изследователите казват, че Господарката Мей била една от трите жени на Му Бин, гун (дук) на Цзиян, който управлявал Юнан, по това време гранична провинция в югозападен Китай. Родена през 1430 г., тя вероятно е била 15-годишна, когато се е омъжила за 30 години по-възрастния от нея гун (дук). Тя навярно не е имала същия статус, както другите две негови съпруги. „Господарката Мей била наложница, която той придобил след като започнал да охранява и управлява Юнан”, пишат изследователите в статията на списанието. Но въпреки, че Мей била наложница, нейната фамилия изглежда притежавала значително богатство: Нейният пра-прадядо „Ченг” бил пълководец, който „спечелил всички битки” (в които участвал) и бил награден с владение с повече от „1000 домакинства”, според епитафиите. Животът на Господарката Мей се променил, когато родила син, наречен Му Дзоонг, на своя гун. „Дукът” починал, когато синът му бил едва на 10 месеца. Овдовялата Господарка Мей пък била само на 21 години, „немита и несресана”(поради траура), наричала себе си „оцеляла”, казват епитафиите.

Тя се заела с възпитанието на Му Дзоонг, подготвяйки го да бъде следващия гун. „Тя отгледала третия в рода гун. Тя управлявала фамилията с усърдие и строга дисциплина, поддържайки вътрешните семейни дела в такъв чудесен порядък, така че никой не се оплаквал”. Господарката Мей „подтиквала сина си да се обучава упорито, от сутрин до вечер, възпитала го в преданост и синовна почит, както и за служебните задължения на неговия ранг.” Когато Му Дзоонг навършил пълнолетие, той и Господарката Мей били приети от император Чжу Цичжън, който му възложил контрола над Юнан, провинцията, която баща му управлявал. Императорът бил силно впечатлен от Господарката Мей и малко след срещата им, я наградил с титлата „Вдовстваща дукеса”, както ни осведомяват епитафиите. Когато Му Дзоонг започнал управлението си над Юнан, той разчитал на съветите на майка си. „Всяка сутрин, когато дукът ставал, след като се погрижел за служебните си задължения, се завръщал да засвидетелства уважението си към Вдовстващата дукеса в голямата зала”, четем в епитафиите. „Вдовстващата дукеса винаги говорела с третия в рода си гун за лоялност към императора, любезно се грижела за хората подвластни на починалия бивш дук и осигурявала сина си със „стратегии за постигане на мир с варварските племена и умиротворяване на далечните земи.”

Смъртта на Господарката Мей

Господарката Мей починала през 1474 г. на 45-годишна възраст. Епитафиите казват, че смъртта ѝ била причинена от болест в южен Юнан, а тялото ѝ било пренесено в Нанкин за да бъде погребана. „В деня на нейната смърт, хората на Юнан, воини и цивилни, млади и стари, скърбели за нея и я оплаквали, като че загубили собствените си родители”. „Когато жалейката достигнала императорския двор, императорът изпратил свои чинoвници и им заповядал да осветят и подготвят погребалната служба и погребението.”

tomb-discovery-1.jpg?1431499236tomb-discovery-2.jpg?1431499150

Златен фуркет във формата на пламък, инкрустиран с рубини и сапфири. Диаметър 11.2 см и тегло 115.4 гр.

tomb-discovery-3.jpg?1431499073

Златни гривни инкрустирани с рубини, сапфири и тюркоази. Диаметър на отвора около 7 см.

tomb-discovery-4.jpg?1431499015

Още един фуркет с фигури на птици, инкрустиран с рубини и сапфири. Дължина 14.2 см и тегло 148.7 гр.

tomb-discovery-5.jpg?1431498951

Златна кутийка за благовония, украсена със седем листа на лотус и надпис на санскрит.

tomb-discovery-6.jpg?1431498818

Златен фуркет във формата на хризантема, инкрустиран с рубини и сапфири. Диаметър 11.7 см и тегло 218.2 гр.

tomb-discovery-7.jpg?1431498731

Два фуркета с листовидна форма. Левият е украсен с 3 сапфира, 3 рубина, тюркоаз и кристал. Десният е инкрустиран с 4 рубина, 2 сапфира и котешко око (хризоберил).

tomb-discovery-8.jpg?1431498686

И още един фуркет с форма на седемлистен лотус, инкрустиран с голям рубин.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Чудно! "Какво знаеме ние за Китай", казваше един мой учител..

ПП

Преводът на титлите със западноевропейското "дук" дали е най-удачен? Минавал ли е през английски?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Колко още има да се открива в Китай. И най-важното е че никой не е унищожавал, вкл. и маоистите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Преводът на титлите със западноевропейското "дук" дали е най-удачен? Минавал ли е през английски?

Да, най-удачния е. Ползвах статии на английски език от „Chinese Cultural Relics и "Livescience" , между другото познанията ми по мандарин включват само 7 думи.

Редактирано от Drake
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Ей тази поредица препоръчвам за всички, които искат да се запознаят със средновековен Китай!

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=17562

Аз лично смятам да я започна в най-скоро време...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, най-удачния е. Ползвах статии на английски език от „Chinese Cultural Relics и "Livescience" , между другото познанията ми по мандарин включват само 7 думи.

Ми аз на мандарин знам само "мандарин" (то май тази дума не е точно на този език )) )

Чудесен материал!

И какво ниво на занаятите в целия Изток от този период....

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...