Отиди на
Форум "Наука"

Пет години от спасяването на чилийските миньори


Recommended Posts

  • Модератор Инженерни науки

Може би помните новините. В нета има достатъчно, но на БГ извън Капитал или Дневник, на знам доколко се намира.

Пускам една презентация дето ми попадна с риск повторно да ми трият сол по такъв повод, но трябва да се знае според мен.

Съзнавам, че някои може да нямат Офис Пакет и по точно Паър поинт или какъвто и да е аналог, така че ако искате ще го кача на Гугъл диска си и ще дам достъп. Но не мога сега, все пак трябва да се погрижа и за работата за която ми плащат.

Отговарям и на въпроси (неясноти, термини) доколкото мога разбира се


Не може да не се отбележи нивото на организацията, сработването и технологиите. Също трябва да се каже, че много организации помагат безкористно с единствената цел да се спасят миньорите.

ПЕТ ГОДИНИ -Чили-презентация.ppt

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това наистина трябва да се отбележи - беше забележително постижение на една уникална, особено в и след последната четвърт на 20 век, страна!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Впрочем презентацията е отлична - личи професионализъм, ясна мисъл, техническа и широка, в т.ч. и политическа грамотност!

Това е то - технологиите са до нас, готови да ни отправят към още по-голям прогрес. Ще го имат тези, които имат държавност и работеща нация.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Да все пак професор от бранша я е правил ;)


Според мен - да!

Добре, скоро ще дам линк

Готово. По-долу:

https://drive.google.com/file/d/0B-d8fqLmpayhcndIOW1nMzRtWnc/view?usp=sharing

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И каквито ги зная чилийците.....

post-5590-0-23525600-1432161021_thumb.jp

Превод:

-Май прекалихме с дълбочината....

-Мамка Му Мръсна! :grin: :grin: :grin: :grin:

ПС

Самата капсула е разработка и произведена от заводът към чилийските въоражени сили.

Впрочем две капсули са разработили...

Редактирано от Skubi
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Малко понятия от презентацията, там дето знам горе долу и видях:

междуетажен целикк - скалата между прокопаното (иззетото)

геофон - нещо като микрофон, но за сеизмични вълни - понеже са с по-голяма амплитуда и ниска честота, приемникът им не е микрофон, а акселерометър. И не МЕМС (микроелектромеханична система) а бобина и магнит и при това са три такива в едно тяло - по трите оси в пространството - така се устаноява интензитета на сеизмичната вълна в трите и пространствени компоненти - надлъжма, напречна и вертикална. Да - еластичните вълни в / на границата на твърдите тела могат да имат 3 компоненти (демек - как люлее спрямо посоката на източника)

Сонда с обратна циркулация - RC - В нормалните сонди (диамантените) главата е нещо като шмиргел с дупка в средата, който изрязва скалата като колона (изрязаното (ядка) влиза в лоста и се вади на повърхността за описване). В тях флуидът (промивен разтвор - вода с бентонит) циркулира от сондажния лост навън, нато смазва (намалява триенето на лоста със стениет на сондажа), предотвратява водозагубата и изважда на повърхността частиците наситнена скала от пробиването, постъпва в утайник за да се пречисти и пак се подава през сондажния лост. При RC сондирането, флуидът е въздух, който задвижва сондажното длето (точно какро се задвижва пневматичен чук), движейки се от периферията на лоста по тесни канали (лостовете за RC са много по-скъпи), задвижва чука и попада в централния по дебел канал като увлича "чипса" - ядката и я вади на повърхността. Ядката се хваща с циклон (вид прахоуловител или още центробежен утаител), откъдето се вади и се дава на геолозите ако трябва да се описва. В случая може би не е трябвало. Тези сонди вадят наситнена ядка, която не дава информация за ориентацията на жилките (пластовете), но производителността и е много по-висока - На ден прави 100 - 200 м сондаж, докато разпространените диамантени - няколко метра. Това най-вече от скалата зависи. Та оттам и обратна циркулация. Това го пиша май повторно, значи сондите май няма да ги има като тема.


RC сондата много шуми, праши (сухо сондиране е), компресорът и обикновено прави 50 атм. и дебит стотици литри в секунда.. Не много приятно, ако си представим, че някой резервоар с въздух може да гръмне.. Или ако се изложим на струята на въздуха. Неприятничко е с две думи, можете да ми вярвате, бил съм до оператора на подоба машина. Мисля че у нас отдавна няма такова нещо.


М-да още - обсаждане на шахта и сондаж.. Ако в сондажа не се постави обсадна тръба той се обрушва - стените му де рушат и може да се зарови. Обсаждането на шахтата в случая е жизненоважно


Спасителна камера - ясно е какво е, може да е контейнер от дебели стоманени стени, елетрифициран естествено, със запаси от въздух, вода, аптечка, инструменти, може би и храна.

Може да бъде камера в скалата където инж. геомаханици определят, че скалите са сравн. стабилни, допълнително подсилени с анкери, арматурна мрежа и торкрет бетон. Тези съоръжения се инспектират на някакво време дали са пригодни и имат всичко необходимо.


Шестата картинка е спасителна камера

http://eaglemine.com/media/photo-library/mine-underground/#


MineArc.jpg

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...