Отиди на
Форум "Наука"

Токачка


Apofis

Recommended Posts

  • Потребител

Изрисувана кокошка. Опитомена отпреди 2000 години, токачката е разпространена от римляните в Европа. След падането на Римската империя обаче токачката изчезва от курниците и едва през ХV и ХVI век португалците я развъждат отново, наричайки я "pintada", т .е. изрисувана.

Седем вида токачки обитават единствено в Африка и само два се срещат в екваториалните гори. Смятат ги за птици, които водят заседнал живот, но това не бива да се приема в буквалния смисъл на думата, защото през деня токачките се движат продължително време, за да търсят храпа. Обикновено токачките са с развито стадно чувство и живеят на значителни по брой групи, най-вече на семейства. Най-разпространеният вид -обикновената токачка, живее в Западна, Източна и Централна Африка. Тя обитава безводните саванн и местностите, където редом с групички дървета се простират площи, покрити с ниски тревисти растения, които образуват основната растителна покривка. Обикновените токачки променят вида си според местността -например въсите, които висят в основата на човката, са сини и червени или изцяло сини. Горната част на черепа има

понякога костен гребен.

На границата с пустинята, в безводните саван и на Сомалия, на изток от Кения и в източната част на Етиопия живее великолепен вид с кобалтовосиня окраска и с бели и черни ивици. Това е най-едрият вид в семейството. Въпреки че живее на незначителни по брой групи, макар и с развито стадно чувство, тя се различава освен по оцветяването си и по някои детайли и особено по формата на опашката си, чиито средхи пера са удължени и изострени.

Токачките се хранят със семена, луковици и листа. Към тази храна прибавят и насекоми, по-специално скакалци и термити, както и някои дребни мекотели и земноводни. Отлично приспособена за живот в пустинните райони, които населява, лешоядната токачка може да се задоволи и с утринната роса по листата, ако в близост не се намира вода. Както сродниците си обаче и тя разчита на срещнатите водоизточници.

Дължина на тялото около 70 СМ. Продължителност на живота неустановена.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...