Отиди на
Форум "Наука"

Месояден хищник или тревопасен е по природа човекът, или епизод от научната дезинформация в новия свят


Recommended Posts

  • Потребител
Преди 3 часа, makebulgar said:

Дракула и той бил вегетарянец или веган според последните проучвания: https://www.vesti.bg/lyubopitno/iznenada-drakula-veroiatno-e-bil-vegan-6177598

Е, тъй, тъй. Само откачалки - от Средновековието та до днес. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 54 минути, sir said:

Е, тъй, тъй. Само откачалки - от Средновековието та до днес. :)

Не знам кое е откачено и кое не. Зависи от гледната точка сигурно. Човекът традиционно оприличава с рай градината, която дава плодове, докато кланницата за добитък обичайно е във филмите на ужасите.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Ето още едно доказателство, че месото е вредно. 

Ново проучване публикувано през септември - Dietary fatty acids differentially impact phagocytosis, inflammatory gene expression, and mitochondrial respiration in microglial and neuronal cell models, показва, че консумацията на месо, млечни храни и други храни с високо съдържание на наситени  мастни киселини и по-конкретно на палмитинова киселина, води до нарушения във функциите на мозъка и до по-къса памет. Палмитиновата киселина водела до възпалителна реакция в нервните клетки, която нарушавала предаването на сигнали между клетките, намалявал броя на синапсите и т.н. 

Палмитиновата киселина е една от най-често срещаните наситени мастни киселини при животните и растенията. Палмитиновата киселина е първата мастна киселина, произведена по време на синтеза на мастни киселини и е предшественик на по-дълги мастни киселини. В резултат на това палмитиновата киселина е основен компонент на тялото на животните. При хората,  анализ установи, че тя съставлява 21-30% (моларни) от човешката мазнина, и е основен, но силно променлив, липиден компонент на човешката кърма. Тя е основен компонент на маслото от плодовете на маслодайните палми (палмово масло), съставлявайки до 44% от общите мазнини. Месото, сирената, маслото и други млечни продукти съдържат палмитинова киселина, възлизаща на 50-60% от общите мазнини. Палмитиновата киселина се произвежда от широк спектър от други растения и организми, обикновено в ниски нива. В говеждата лой, свинската мас, зехтина, и какаовото масло се съдържа около 25% палмитинова киселина. В пилето е 23%. В останалите растителни масла е по-нисък процент – царевично олио 12,2%, фъстъчено масло 11,6%, кокосово 8,4%,  рапично 3,6%.

Добре прието е в медицинската общност, че палмитиновата киселина от хранителни източници повишава липопротеините с ниска плътност (LDL) и общия холестерол. Световната здравна организация заяви, че има убедителни доказателства, че палмитиновата киселина увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Преглед от 2021 г. показва, че замяната на диетичната палмитинова киселина и други наситени мастни киселини с ненаситени мастни киселини, като олеинова киселина, може да намали няколко биомаркера на сърдечно-съдови и метаболитни заболявания.

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...