Отиди на
Форум "Наука"

Адриан фон Циглер и музиката му


Monarh

Recommended Posts

  • Потребител

Един нов многообещаващ изпълнител, композиращ доста специфична музика. За жалост намерих инфо на български само тук:

Адриан фон Циглер (на немски: Adrian von Ziegler, р. Цюрих, Швейцария, 25 декември 1989 г.) е швейцарски композитор, мулти-инструменталист и писател. Той е спечелил значителна популярност в интернет пространството, главно благодарение на своя YouTube канал, където публикува своите песни като използва за фон фентъзи картини, свързани с музиката. Неговата популярност стабилно расте като през септември 2014 г. той има над 290 000 абонати и повече от 80 милиона гледания/слушания [1]. Адриан композира разнообразни вокални и невокални песни. Мнозинството от песните му обаче са без вокал, тъй като той казва, че „не искам да добавям текст към песните си, тъй като мисля, че слушателят трябва да ги тълкува по свой собствен начин“.[2] Адриан използва „много стар клавирен инструмент“[3] и Magix Music Maker, за да композира музиката си.[3] Адриан няма лейбъл за своята музика, тъй като счита, че това би ограничила творческата му свобода. Въпреки че има малко знаци за внимание от страна на медиите, на него е посветена статия в списание Magix[4]. Той е известен с разнообразието на музикалните жанрове, в които композира, предимно келтска, емоционална, релаксираща, романтична, мрачна, уърлд и филмова музика.

Музикална кариера

След първия си музикален опит като барабанист на местна рок група на 15-годишна възраст, Адриан започва да композира собствената си музика. Поради факта, че не може да го прави в групата, той я напуска и си купува първата китара.

От 2007 до 2009 г. той записва множество демо песни под името псевдонима "Indigo", в които китарата все повече бива заменена от клавирни и оркестрални аранжименти, които той започва да предпочита. През 2008 г. музиката му за първи път е пусната в света, когато той създава своя Myspace сметка .[5]

След като изоставя псевдонима Indigo през 2009 г. Адриан създава своя YouTube канал и започва тенденцията да издава албуми всяка година. През 2010 г. издава два албума, Requiem и Lifeclock, а през 2011 г. Wanderer, Across Acheron и Mirror of the Night. До края на 2012 г. Адриан е издал още пет албума: Mortulia, Spellbound, The Celtic Collection, Starchaser и Odyssey. През 2013, издава Feather and Skull и Vagabond. Последният му албум, Libertas, е издаден през март 2014 г.

Вдъхновение

Адриан фон Циглер заявява, че вдъхновението му идва от разнообразни източници. Той отбелязва, че природата, литературата, историята, митологията, неговите емоции, неговите въображаеми светове и неговата годеница Карина са все източници на вдъхновение за музикалните му творби. Адриан и Карина (румънка, живееща в Португалия) имат връзка от 2011 г.

Жанрове

Въпреки че творбите на Адриан съдържат много видове музика, основните му насоки са в келтската музика, емоционална, фентъзи, релаксираща, мрачна алтернативна, уърлд, метал неокласическа дарк уейв и филмова музика, според страницата му във Фейсбук. Освен музиката си, Адриан е започнал и писането нафентъзи роман.[6]

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%B4%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BD_%D1%84%D0%BE%D0%BD_%D0%A6%D0%B8%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D1%80

Фейсбук страница: https://www.facebook.com/AdrianvonZiegler

https://www.youtube.com/watch?v=DN1rXmZ-WhQ

https://www.youtube.com/watch?v=v0y_S4yvnCc

https://www.youtube.com/watch?v=Ugiw9-t70TM

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребители

Стара тема, но наскоро открих за себе си този композитор и наистина се оказа страхотен. 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Една от най-любимите на този композитор:
 

Каккто и всичко от албума Celtic collection :animatedwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За мен е налице залитане към популизъм. Това е доста съотносимо като се добави факта, че таргета е сред ЮТЮБ и броя на преглежданията е критерий.

Задържането на прости форми на мелодични линии, повторенията, насоката главно към мелодични шаблонни хармонични съчетания - това са белези за нужда от харесване от широк кръг слушатели и потребители на такъв тип продукт.

Има и интересни моменти, налице са и експерименти във връзки между стилове, но новаторството спира до границата на миксирането между различните стилистики и опитите им за съчетаване. Самите "елементи" са останали за автора непокътнати само и само да извикват в достатъчна степен нужната асоциативност в слушателя, а тя е вече "заложена" и се ползва като "наготово". 

Нито един от опитите не е оригинален с нещо. Това вече е правено в много повече задълбочена степен от други... дори и в различните албуми на М.ОЛДФИЙЛД, примерно... (само най-общо).

В най-общ смисъл, за мен, авторът на горните изпълнения... е версия на "народен творец", на който обаче липсва музикална самобитност и вникване, като търси попрището си в териториите на народното харесване, сред нуждите от приятност, емоционални или насладни изживявания. То и за народния тип слушател - музиката по принцип си остава просто начин за доставка на "приятност на душата"...

Както се каза по-горе - за начало - става. Но през толкова много клипове и примери, все още не е ясна посоката на творческо и композиционно развитие (ако въобще има такова).

Редактирано от ramus
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Така е, доста семпло и без изгледи за някакво развитие. Но когато искаш нещо по-задълбочено - избори бол :animatedwink: понакога искам да слушам точно това и само това, един вид релакс мюзик със свежи фолк и метъл елементи.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...