Отиди на
Форум "Наука"

Мощите на Св. Константин-Кирил Философ (и на Св. Климент Римски)


Elemag

Recommended Posts

  • Потребители

Известно е, че мощите на Св. Константин-Кирил Философ се пазят в базиликата Сан Клементе в Рим, но слабо известна е историята, че те са били изгубени за известен период от време и след това отново намерени. Това става благодарение отец Леонард Бойл, който осъществява истинско детективско търсене.

Снимка на отец Леонард Бойл

boylechair.jpg

http://www.pims.ca/academics/the-l-e-boyle-chair-in-manuscript-studies

Ето как е разказана историята

„Сан Клементе“ е и манастир, който се обслужва от ирландски орден, разказва дългогодишният преводач в нашето посолство в Рим Асен Марчевски в своята забележителна книга „Италиански потайности“. Всяка година посолството иска разрешение за почистване на криптата, където е гробът, във връзка с официалната българска делегация, която идва тук на 24 май. Игумен на манастира по това време бил отец Леонард Бойл, ирландец, приятел на Марчевски. Веднъж

„бригадирите“ от посолството решават да поместят плочата на саркофага

Оказва се, че е празен. Марчевски се среща с падре Бойл и споделя с него съмненията си, че мощите на Св. Кирил не са в криптата. „Разбира се, че не са долу“, казал падре Бойл, който в историята с мощите на Св. Кирил изиграва важна роля.

През 1809 г. Наполеон навлиза в Италия, обявява я за своя и достига Рим. Тук той решава да построи триумфална арка около Колизея и от нея да започва голям булевард, който да води към Неапол.

В плана той минавал точно през базиликата „Сан Клементе“

Работата започнала. Ватиканът дава разрешение римските аристократи да спасят по домовете си всичко ценно от манастира и от църквата. В италианската кампания обаче Наполеон търпи поражение и френската армия се оттегля. Част от спасените реликви са върнати, а друга част не.

Падре Бойл е назначен за игумен на манастира през 1962 г.

Обикалял антикварните книжарници в Рим и събирал всичко, свързано с базиликата „Сан Клементе“. Така попада на литография с изображение на базиликата и я купува. На гърба й той открива надпис: „Фамилия графове Винченци, от базиликата „Сан Клементе“ – инвентарен номер 7″. Решава, че в графското семейство може да има и други предмети от базиликата. Оказва се обаче, че семейството отдавна е напуснало Рим и адресът им е неизвестен. От възрастен портиер разбира, че графското семейство е заменило къщата срещу замък около градчето Канобио, до езерото Лаго ди Комо. Когато посещава семейството, те го водят в малка църквица извън замъка. Покрай други предмети от „Сан Клементе“

той се натъква на ковчеже с надпис: „Reliquie di San Kirillo“ – мощи на Св. Кирил!

Дни след това специална група от Ватикана прибира сандъчето с мощите и ги връща в „Сан Клементе“. В момента те не са долу, в криптата, където българските делегации поднасят своите цветя. Те са зазидани в олтара на светците Кирил и Методий, вляво от вратата на първия етаж, под стенописа на светите братя. Падре Бойл открива само част от мощите на светеца, разказваше приживе Асен Марчевски, и доколкото зная

не само костна фаланга от пръста, както твърди Ватиканът, а ръка на светеца

Падре Бойл говореше за сандъче, а не за кутийка, в която се съхраняват малки части от мощите на светците. Падре Бойл е споделял с мен, казва Асен Марчевски, че има предположения за това, че останалата част от мощите на светеца са в Гърция. Първоначално са били съхранявани в богата гръцка фамилия от Солун, а след това били предадени за съхранение в някакъв манастир.

Източник: http://www.nbp.bg/nbp/%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BC%D0%BE%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B2-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD/

У нас е издадена и цяла книга за него - Отец Ленард Бойл: В търсене на светеца

Покрай тази история в цитирания сайт има и една друга свързана с намирането на мощите на Св. Климент Римски по време на хазарската мисия. Тези мощи имат важно значение, защото тяхното пренасяне в Рим имат отношение към признаването и освещаването на глаголицата. Накратко има спекулации, че Св. Константин-Кирил всъщност е направил първото подводно археологическо проучване, с цел да извади от морето търсените мощи (дори се твърди, че е използвал водолазен звънец). Но такива изводи не могат да се направят нито от Житието нито от Слово за пренасяне мощите на св. Климент Римски

Как са открити мощите според Т. Роков от РИМ-Варна

През 1962 г. един от основателите на подводната археология в България – проф. Иван Гълъбов публикува в списание „Наша родина” статия, в която твърди, че откриването на мощите на св. Климент Римски от Константин – Кирил Философ през IX в. е най-ранното подводно археологическо проучване. В работата с писмените извори, които съдържат информация по темата, проф. Гълъбов е приложил избирателен подход, за да докаже своето твърдение. Цитирана е единствено част от житието на Константин – Кирил Философ, според която мощите на св. Климент Римски „лежат все още в морето” и те трябвало „да бъдат изнесени от морето”. Проф. Гълъбов оприличава основния писмен източник, описващ въпросното събитие – „Слово за пренасяне мощите на св. Климент Римски” на „най-ранния отчет за подводни археологически проучвания”. Внимателният му прочит обаче не подкрепя с нищо това сравнение.
Липсата на какъвто и да е намек за търсене под вода проф. Гълъбов обяснява с духа на епохата, според който от текста „ ... е трябвало да се премахне всичко, което би изглеждало като резултат на добре обмислено човешко предприятие, за да се подскаже на читателя, че откриването на мощите е станало само поради проява на божия промисъл.” Според гръцките и латинските писмени източници, търсенето и откриването на мощите на св. Климент Римски се е провело на остров. Той е локализиран в Казашкия залив, източно от град Херсон. Археологически разкопки на острова са провеждани само два пъти в края на XIX в. В резултат на тях са разкрити останките от средновековен манастир с църква и крипта под нейния под. По-късно под средновековните останки е открита и основата на голяма антична сграда. Според описанията на острова, при отлив той се превръщал в полуостров, свързан с брега чрез насип, а при прилив и силно вълнение насипът, дворът на манастира и криптата били заливани от морето. Това обяснява легендата за св. Климент Римски - след като той бил хвърлен със завързана за шията котва в морето, всяка година то се отваряло и откривало път до неговите мощи. Те били положени в мраморен ковчег сред храм на дъното на морето. Вероятно Константин - Кирил Философ е открил сред античните останки на острова човешки кости, които Константинополската патриаршия обявила за мощите на св. Климент Римски. В негова чест на това място са били построени манастира и църквата с крипта под нейния под.
Учен като проф. Гълъбов със сигурност е познавал много добре всички източници, описващи търсенето и откриването на мощите на св. Климент Римски от Константин - Кирил Философ. На пръв поглед е напълно необяснимо разминаването между информацията, запазена в тях и твърдението на проф. Гълъбов. Посвещението в началото на тази негова статия обяснява причината за нейното написване: „На членовете на клуба за подводен спорт при Московския енергетически институт с пожелания за още по-големи успехи в подводното археологическо изследване на северното Черноморско крайбрежие”. Статията няма справочен апарат, което й придава популярен характер. Тя няма качествата на сериозно научно изследване и на практика представлява произведение с пропаганден характер.

Източник: http://www.morskivestnik.com/mor_kolekcii/izsledwaniq/u_10.html

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Материалът е съмнителен и по отношение на обяснението за причината мощите на Св.Кирил да бъдат извадени от криптата.

В 1809г. няма никакъв поход на Наполеон в Италия. Северна Италия е под фактическата власт на французите още от 1800г., а от 1805г. Наполеон е и крал на Италия. Рим нито е бил превземан, нито окупиран, нито присъединяван към италианското кралство. Така че твърдението, че императорът щял да строи водещ към Неапол булевард, който да мине точно през църквата, няма нито особено основание, нито логика.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Материалът е съмнителен и по отношение на обяснението за причината мощите на Св.Кирил да бъдат извадени от криптата.

В 1809г. няма никакъв поход на Наполеон в Италия. Северна Италия е под фактическата власт на французите още от 1800г., а от 1805г. Наполеон е и крал на Италия. Рим нито е бил превземан, нито окупиран, нито присъединяван към италианското кралство. Така че твърдението, че императорът щял да строи водещ към Неапол булевард, който да мине точно през църквата, няма нито особено основание, нито логика.

Да има такова нещо, убягнало ми е в началото, когато съм пускал темата. Според книгата, която обаче не съм чел, мощите са изнесени през 1799.

Дали това е така и какви са причините нека да допълва някой, който е по-запознат, моите знания стигат до тук, колкото да повдигна темата :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Имаше документален филм за намирането на мощите на св. Кирил. В общи линии историята е вярна, но в детайли не съвсем. С имената на героите по намирането и връщането им в черквата обаче нещата май не са особено точни. Действително мощите са изнесени заради проектите на Наполеон, които не са се реализирали. Предполагам е добре известно, че "Орлето" е било обявено за крал на Италия.

А това, което е намерено сега действително се намира в параклиса "Св. св. Кирил и Методий" като поне аз заварих там и фреската в която са те с Христос, а долу на нейното място има само табелка, че и тя е качена горе. Това, което показват по 24 май е мястото на гробът, но той сега е празен. Мисля, че сме говорили за "Сан Клементе" в темата за Средновековните черкви. Тя е на три нива - най-ниското е Митрариум, второто е ранносредновековната черква и там са известните фрески и гробът, на на надземното ниво, това, което е на нивото на улицата е вече най-новата черква.

Тук е гробът

11589_660_370.jpg

Това е статията на офиц. сайт на базиликата Сан Клементе, а по-долу е планът

san-clemente-plan.jpg

uec_it_roma_clemente_chapel_ss_cyril_and

а това е параклисът

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да има такова нещо, убягнало ми е в началото, когато съм пускал темата. Според книгата, която обаче не съм чел, мощите са изнесени през 1799.

През 1799г. - да. Макар че и тогава градът не е бил превземан, са се опасявали от нашествие на французите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това е някаква фантастика, изсмукана от пръстите. Тази част на Рим е застроена едва към средата на XIX век. За какво им е било да събарят църквата, след като наоколо е било пущинак и отвсякъде е можело да се прекара път?

Между другото, при манастира при църквата "Св. Пракседа", където са отседнали Светите братя, е окачена паметна плоча ... от словашкия народ.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами управлението на Наполеон е период на модернизация, който започва разбира се по-рано и продължава и по-късно. Идеята е било да се направят модерни градове, с добра планировка и достатъчно широки булеварди, за да не могат да се строят на тях барикади. Те за малко не са бутнали в Париж Нотр Дам и Сен Жермен, та какво остава за Сан Клементе.

По-интересното е къде е отнесена останалата част от мощите? Защото намереното е само част от тях.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...