Отиди на
Форум "Наука"

Земеделски производители експлоатирали пчелни продукти и преди 8 500 години


Recommended Posts

  • Администратор

Според ново изследване на учени от Бристолския университет, публикувано в сп. „Nature today” човешката цивилизация се занимава с отглеждане на пчели и добиване на пчелни продукти още от Каменната ера. 

working_bees.jpg

Проучването събира над 20 години на изследвания, проведени във факултета по Органика и Геохимия към Бристослкия университет, ръководени от професор Ричард Евършед. Съавтори на проекта биват археолози, участващи в разследвания от голям мащаб на обекти в цяла Европа, Близкия Изток и Северна Африка.

Предишни доказателства, водещи до извода, че пчеларството съществува като земеделска практика още по времето на Неолита, биват праисторически скални рисунки на „ловци на мед”, както и египетски стенописи, изобразяващи сцени на отглеждане на пчели. Тези примери обаче биват несигурни и връзката между древните фермери и пчеларството не е напълно потвърдена от учените.

Последното проучване обаче събира доказателства за наличието на пчелен восък в грънчарски съдове на първите кораби на земеделски производители в Европа чрез изследване на химичните компоненти, наслагвани в глинения материал на повече от 6000 части от глинени съдове, събрани от над 150 исторически обекта.

Цялата статия: http://nauka.bg/a/%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8-%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8-8-500-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хората използват меда вероятно много преди да се превърнат именно в хора - както го правят много други животински видове. Така че събирането на мед от диви пчели далеч не е пчеларство. Неолитните скални рисунки показват именно това.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

тук говорим за устойчиво отглеждане на пчели, а не за номадско събирачество, което щеше да е ясно, ако беше чел статията, в оригинал, разбира се.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това, че са открили восък по съдовете не говори откъде са го вземали - зали са отглеждали пчели или са събирали материал от диви пчели...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

това че ясно може да се проследи поетапната поява на съдове с подобни следи из Европа, белег съвпадащ с миграцията на неолитните фермери, означава, че точно те са донесли на Стария континент пчеловъдното изкуство.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В един доста по-късен момент древните славяни, при които пчеларството уж било много типично, всъщност са вземали див мед или от, да ги кажем, полудомашни пчели - т.е. правели са кошери и захранвали, но диви рояци в гората... 

http://cs620718.vk.me/v620718363/e4c/bM9gOW9CduU.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

За да се твърди безспорно че е имало пчеловъдство, според мен трябва да се намерят изкуствени кошери..

/Класическото пчеларство е свързано и обусловено със земеделието и икономиката на фермерите икономиката на фермерите.  Просто казано, фермерът, вместо да ходи в гората, си отглежда, и произвежда  за себе си мед и пчели, та и  дори не задължително в близост до него да има гора - нектарът се намира почти навсякъде (освен при житните)/

Ето нещо което илюстрира по-горното ми виждане:

Алберт Кампензе (1524): „Московия е много богата на мед, който пчелите поставят направо на дърветата без каквато и да е охрана. Заселилите се хора, които държат домашни пчели близо до своите жилища и ги предават във вид на наследство от род в род, с труд могат да ги защитят от нападенията на дивите (горски) пчели”.

Демек, дори не е необходимо да се правят импровизирани кошери, ако говорим за събиране на мед

/В Урал, местните правят импровизирани кошери, далече от местата в които живеят/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...