Отиди на
Форум "Наука"

Интервю на Невян Митев за парк - музея „Владислав Варненчик“


Recommended Posts

  • Администратор
 
Quote

 

nevqn%20mitev%20%281%29.JPG?itok=uyFvuzV
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Интервю за списание „Българска наука“ даде Невян Митев - музеен работник в парк- музей „Владислав Варненчик“ във Варна. Той сподели интересни факти за институцията, в която работи, както и за последния кръстоносен поход, състоял се към средата на XVвек.

През тази година музеят отбеляза годишнината от битката при Варна с кръгла маса, какви бяха акцентите на нея?

Кръглата маса бе посветена на 571-та годишнина от Паметната битка на народите, разиграла се пред стените на средновековната крепост Варна. В научното мероприятие взеха участие университетски преподаватели, музейни работници и местни краеведи. Особено оживена дискусия предизвика темата за гроба на крал Владислав Варненчик. Искам да отбележа, че на този етап изворите са противоречиви и не разполагаме с никакви археологически данни, които да ни позволят да локализираме гроба на краля, ако въобще има такъв.  Причините за неуспеха на кръстоносната армия са вечната тема, която буди интерес сред изследователите. Макар да са добре известни и анализирани, все още има някои дискусионни моменти. Естествено генералната грешка е на младия крал, но причините за неуспеха са много по-дълбоки. Противоречията в коалицията, предателството на папския флот и пр.

С какви други събития успяхте да привлечете посетителите на тази паметна дата- годишнината от битката при Варна?

В официалната част взеха участие главнокомандващия на Военноморските сили, зам.-кмета, зам.-областния управител, районни кметове. Бе извършена заупокойна молитва за загиналите от протосингела на Варненската и Великопреславската митрополия. Цялото мероприятие бе съпроводено от  невероятния оркестър на военноморските сили.  Също така през целия ден, 10 ноември, входът на музея бе свободен за всички посетители.

 

Целия материал: http://url.nauka.bg/vladiskavvarnenchik

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

тя от няколко години вече се прави извън територията на парк-музея, тъй като управата искаше наем от реенакторите, за да я провеждат. Българска работа.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...