Отиди на
Форум "Наука"

Защо амазонките са били много по-силни от враговете си


Recommended Posts

  • Потребител

Защо амазонките са били много по-силни от враговете си и защо българската народна музика е много важна за обучението на нашите воини?! Още за кривия лък, за брадвата и за кривия тракийски нож???

Най-добре е да се започне с факта, че бързото танцуване спомага за укрепване и подобряване на мускулни влакна, на тези които са с по-малък диаметър, но са по-удължени. Тези мускулни влакна са погрешно наречени бавни(защото са бавни когато се свиват):
• те са бавни когато се свиват, но тези мускулни влакна сa много бързи когато се удължават и също така трудно се уморяват;
• имат малък диаметър, повече митохондрии;
• имат високо снабдяване с кислород;
cъдържат миоглобин (червен пигмент), който се свързва добре и съхранява допълнителен кислород, а това помага за голямата издръжливост на тези мускулни влакна.

Учените, които изучават човешкото тяло са открили, неотдавна, че мускулните фази са пет а не три, както се смяташе доскоро. Нека първо обясним един всеизвестен факт, че едно мускулно влакно, когато е удължено развива десет пъти по-голяма сила, отколкото когато се свива и увеличава диаметъра си. Можем да си представим действието на тези сили много добре с един ластик, прашките използват същия принцип на действие. Точно това, е което нашите деди са знаели и използвали!

И така кои са тези пет фази? Първата фаза е, когато мускулът е в покой, втората фаза е когато мускулът се свива (тогава мускулните влакна увеличават диаметъра си и стават по-къси), третата фаза е когато мускулът извършва работа и се отпуска докато не достигне отново до първата фаза. Значи, според старата теория(за трите мускулни фази) за да сме силни, трябва да трупаме мускулна маса (Херкулес, А.Шварценегер и т.н.). Това е, което правят културистите и това е западния модел. Във всички филми героите имат много мускули без да изброявам имена.

Има обаче още две мускулни фази, т.е. четвъртата, когато мускула се удължава(опъва), като лък (после ще се върна към кривия лък и защо той е наи-добрия) и петата фаза, когато се върши работа т.е. натрупаната огромна енергия в мускулните влакна се освобождава.

Тук обаче има един голям проблем и той е, че е невъзможно да контролираме последните две мускулни фази, и да накараме мускулите да се опънат (удължат). Даже и да опитваме, и колкото да си искаме нашите мускули не ни се подчиняват.

Но за дедите ни това не е било така, те са можели чрез дългогодишно обучение да накарат мускулите си да се опъват и да така са имали огромно преимущество над враговете си. Има много източници, според които, българските воини били невероятно силни и само един от тях лесно можел да се справи с десет oт враговете си.

Сега нека се върнем към амазонките, за да надделеят над мъжете логично е да се предположи, че са използвали специални техники за да могат да контролират четвъртата и петата мускулни фази, както се прави и днес във всички вътрешни школи за бойни изкуства. Иначе не биха имали никакъв шанс до победят мъжете бойци в директно единоборство.

За да стане яснa разликата между различните сили, при свиване на мускулните влакна и при удължаване на мускулните влакна, нека да дадем пример с един добре трениран спортист, който може да повдигне с двата си крака около 500кг (чрез свиване на мускулните влакна), ако той, обаче, успее да използва мускулите си в четвъртата и петата мускулни фази би могъл да повдигне 5000кг, както се вижда разликата е огромна..

Сега става напълно ясно, как добре тренираните амазонки можели без големи проблеми да побеждават много по-големи по ръст, по килограми и с по-големи мускули войни(това не означава по-силни).

 

Затова бойните изкуства се делят на външни(карате, кунг фу и т.н.) и вътрешни(багуа, тай чи чуан и т.н.), т.е. тези които изпозват грубата сила или първите три мускулни фази и тези, които използват първата, четвъртата и петата мускулни фази.

Най-важнoтo обаче остава, как са тренирали за да могат управляват техните мускули в последните две мускулни фази? За съжаление няма сведения за това, много вероятно това е било едно от техните тайнства и се е предавало от майка на дъщеря?!! Обучението е било продължително, според школите за вътрешни бойни изкуства за да се придобият основните умения са необходими от 7 до 14 години.

 

В древните китайски класически произведения за бойни изуства се казва, че упражненията са били съпровождани с музика, но по-късно тя била изгубена. Толкова важни детайли в обучението не се губят така лесно, затова смятам, че те са видели и чули от други народи тази информация. Друг интересен факт е, че някои упражнения приличат много на нашите народни танци (шопските- от мои лични наблюдения). Това ме кара да предположа, че нашите деди а и амазонките са изпозвали народната музика във военната им подготовка.

 

'Kривия' български лък е точно копие на това, което става в човешкото тяло, когато мускулите се опъват т.е. се удължават. Съвсем ясно е, че нашите деди са познавали добре своето тяло и след това са изобретили лъка. При 'кривия' лък това, което се опъва не е кордата, но самия лък. Лъка се дърпа напред а не кордата назад. Така енергията, която може да се съхрани в различните части на лъка е поне два три пъти по-голяма от енергията, която може да се съхрани само в кордата.

При българската брадва се използва същия принцип, както и при старите криви тракийски ножове. Те са били масивни и с крива форма, което им е позволявало да съхранят енергията на удара и да я възстановят повторно веднага. Рeзултата е много по-голямо навлизане в материала върху, който е нанесен удара.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не разбрах как отпускането на мускула го наричаш напрягане и сравняваш с обтягането на тетива на лък? И тези истории за човек силен, колкото 10 са детски приказки.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Напрягане защото мускулните вълна се удължават или опъват като тетивата на лък! Първо трябва да сме способни да усещаме петте мускулни фази преди да ги управляваме! Аз съм се срещал с такива хора!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

много хаотична тема, пълна с допускания и полуистини, без позоваване на източници или проучвания. Демек отива в паранаучния раздел.

Редактирано от Last roman
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Като гледам темата - явно представа си нямаш докъде е стигнала науката. А специално за мускулатурата - май не си учил анатомия и физиология, и съответно не се усещаш какви глупости си написал. Малко материал за ограмотяване:

http://medpedia.framar.bg/%D1%84%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F/%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE-%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE-%D1%81%D1%8A%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5

и за механизма на мускулното съкращение:

http://edu.uni-sz.bg/books/24.AF_Fizika%20s%20osnovi%20na%20biofizikata-StAtanasova/moit-4.5.html

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Симеон, самото заглавие на темата ти е " great mistake ".    По митология ли ще я караме, по презумпция, по памет или алтернативка ? Амазонките са яли пердах от далеч по малоброен противник. И какво общо има тракийски нож, български лък, танци , китайски техники и т.н .с амазонки ? А кои са те ?  Въобще  какво е общото между "мускулни влакна" и Хиполита ???

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да, нещата са свързани, пак повтарям науката още не е стигнала дотам... Съжалявам! Не ме интересува, да споря за физиология или медицина, но петте мускулни фази съществуват и доскоро почти никой не беше чувал за тях (официалната медицина!!!). Факт е, че има хора, днес, способни да управляват мисловно 4-та и 5-та си мускулни фази, както всички ние можем да управляваме 1-та, 2-та и 3-та.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 19 минъти, simeon said:

1. Difference Between Slow-Twitch and Fast-Twitch

by Juderson Jean-Baptiste, Demand Media

 

2.Muscle Physiology

by Joel Dahms,

 

 

Преди 10 минъти, simeon said:

Да, нещата са свързани, пак повтарям науката още не е стигнала дотам...

доста несериозно да наречеш подобно нещо наука, в научен форум

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Извинявам се на всички, ако моите собствени мисли накърняват по някакъв начин личното им достойнство или високото ниво на форума! Въпреки, че четох публикации, които според мен нямат нищо общо с наука...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

С оглед на това, което си прочел е малко странно, че се опитваш да правиш някакви изводи докъде била стигнала науката, при положение че не разполагаш с адекватна информация за работата на мускулите. Пробвай с научни сайтове, а не с такива за фитнес маниаци.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Понякога под "вътрешен" стил в кунг фу (или у-шу) се подразбира стил, който е затворен в рамките на семейството (или в рода), което (който) го практикува. Тоест понякога "вътрешният" стил също може да е външен, твърд - като карате или хунг гар.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Колкото до образите на амазонките и на кентаврите, чел съм, че авторите на античните текстве са визирали конни народи като скитите, например. И са си представяли конника като човек и кон, слети в едно, а заради дългите коси на мъжете, или заради участието и на жени в конната войска, възникнал митът за змазонките.

Това може да обясни отчасти някои от загадките на миналото. :-)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

изглежда пак има леко несъответствие м/у наука и практика. подозирам че симеон е наясно със реалните (си) способности, докато науката нищи влакна. 

между другото, това с управлението на удължаването на мускула не ми се връзва с десетократно увеличение на сила и/или бързина. мускула е да дърпа, а не да бута. кокала бута щото е твърд. то е все едно да буташ въже. иначе аз лично съм убеден, че човек може да развива способностите си до немислими за науката висоти. или да си ги има вродени. не бих се учудил ако десет подготвени (според някои) война потърпят поражение от обикновен човек "от друга мая", дори и да е жена. ние в българия това си го можем, въпроса е да включим.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Изглежда има голямо несъответствие между знание и невежество, но нали най ни бива да пишем глупости наизуст вместо да си седнем на задниците и да се поограмотим малко. :)

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, sirius said:

... иначе аз лично съм убеден, че човек може да развива способностите си до немислими за науката висоти. или да си ги има вродени. не бих се учудил ако десет подготвени (според някои) война потърпят поражение от обикновен човек "от друга мая", дори и да е жена. ние в българия това си го можем, въпроса е да включим.

Откъм сила пределите са крайно ясни и крайно идентични за цялото човечество, ако съпоставяме еднакви мускули и обеми. Натръшкването на няколко души може да е плод на техника, но не и на сила, още по-малко в "осъзнаването" на нещо свръхестествено. И без да говорим за защитните механизми на умора и временна парализа материята, от която сме изградени, си има предел - костите се чупят, мускулите се късат, ставите се вадят и протриват.

Редактирано от vorfax
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Мускулите се управляват с елетрически импулси от мозъка ни, като границата за чувствителност към елетрическия ток е около 1-2 милиампер, докато жените са по-чувствителни от мъжете. Когато електрическия ток, който евентуално може да премине през човешкото тяло, надхвърли 10 милиампер се наслагва над естествените електрически импулси на мозъка и причинява неконтролирано скъсяване на мускулните влакна. Ако недай си боже ел.ток с големина 10-15 милиампер, премине през мускулите на гръдния кош се прекъсва автоматичния контрол върху дишането на организма и може да се получи задушаване. Ако ел.ток с големина над 30 милиампер премине през сърдечния мускул има риск да се получи фибрилация или неконтролируема пулсация на сърдечния мускул.
Науката не знае все още, че всяка мускулна фаза, а те са пет, може да бъде управлявана съзнателно от нашия мозък! Кой управлява, или коя част на мозъка управлява автоматичните мускулни процеси като вдишване и издишване и мускула на сърцето?

Редактирано от simeon
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 40 минъти, simeon said:

'Longum iter est per praecepta, breve et efficax per exempla'-Seneca

Превеждам, че ме дразни парадирането със сентенции на чужди езици:

Дълъг е пътят на поучението, кратък и успешен с примери.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 58 минъти, simeon said:

Мускулите се управляват с елетрически импулси от мозъка ни, като границата за чувствителност към елетрическия ток е около 1-2 милиампер, докато жените са по-чувствителни от мъжете. Когато електрическия ток, който евентуално може да премине през човешкото тяло, надхвърли 10 милиампер се наслагва над естествените електрически импулси на мозъка и причинява неконтролирано скъсяване на мускулните влакна. Ако недай си боже ел.ток с големина 10-15 милиампер, премине през мускулите на гръдния кош се прекъсва автоматичния контрол върху дишането на организма и може да се получи задушаване. Ако ел.ток с големина над 30 милиампер премине през сърдечния мускул има риск да се получи фибрилация или неконтролируема пулсация на сърдечния мускул.
Науката не знае все още, че всяка мускулна фаза, а те са пет, може да бъде управлявана съзнателно от нашия мозък! Кой управлява, или коя част на мозъка управлява автоматичните мускулни процеси като вдишване и издишване и мускула на сърцето?

ток та ток, а напрежението има ли значение?

много по-сложни са нещата, и не

не науката не знае,  а ... сещаш се ;)

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

10 кВолта могат и да не убият, a 51 Волт могат зависи от тока, който прокарват! И някои други фактори! После, не сме пили заедно да ми намигаш! Всъщност това няма нищо общо с нещата, които предложих като лична хипотеза. г-н Fantom

Превода е неточен... г-н Vorfax

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ако симеон имаше понятие от мускулна инервация, щеше да знае коя част на нервната система е отговорна за регулацията на сърдечните съкращения, дишането или пък мускулатурата на храносмилателната система. Но войнстващото невежество винаги ме изненадва с безпардонността си. :)

Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...