Отиди на
Форум "Наука"

Воин с каменна брадва, погребан преди 6 хилядолетия, намериха в Каменово


Recommended Posts

  • Администратор

Воин с каменна брадва, погребан преди 6 хилядолетия, намериха в Каменово

Гроб на воин с каменна брадва в ръце разкриха археолози в село Каменово, община Кубрат. Той е част от некропол от преди повече от 6 хилядолетия. Миналото лято учените разкриха там 7 гроба от каменно-медната епоха, те бяха предимно на жени и деца, новият е първият, който доказва, че по тези земи преди хилядолетия е имало битки.

Разкопките са стартирали на 6 юни, продължават до 25 юни с финансиране от Регионалния исторически музей в Разград. Техни ръководители са доцент д-р Явор Бояджиев от Националния археологически институт с музей при БАН, Димитър Чернаков от Регионален исторически музей Русе и Дилен Дилов от РИМ-Разград. Ангажирани с дейността са четирима местни жители. Очаква се разкопките да имат и следващ етап през септември, но с финансиране от Министерството на културата.

path_217809.jpg

Проучването се прави в двора на бившето училище в Каменово, находките са разположени плитко, почти непосредствено под съвременния асфалтов пласт – разказа доц. Бояджиев. Откритият преди дни воин е легнал в ембрионална поза на лявата си страна в посока изток-запад, в ръцете си държи каменна брадва. В района се намират и множество кремъчни оръдия и съоръжения от работилници за изработката им, те са от приблизително същия период като гробовете. Учените смятат, че край Каменово е имало голяма работилница, в която са произвеждани кремъчни оръдия на труда за обширна територия, находището на суровината е край съседното село Равно.

Откриването на гроба на воина с брадвата се смята за доказателство, че в близост е имало укрепено селище, около което са се водели битки. Ритуалният начин на полагането му в гроба е същия като в обширна територия, обхващаща днешни България и Румъния, което предполага обща религия върху нея преди повече от 6000 години.

path_217808.jpg

Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582767

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

По-скоро ми се чини, че не. Варненската цивилизация по това време (към 4000 пр.н.е.) вече е в медната епоха, докато тоя е все още с каменна брадва, цяла технологична ера назад. По-скоро да е бил от някакви по-варварски "плячкаджийски" култури от околността :animatedwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Тя медната епоха е даже официално медно-каменна, халколит.  И каменни, и медни оръдия и оръжия си се ползват едновременно. Даже и от един и същи човек. Спомни си Йоци, който има медна брадва, каменен нож и стрели с костени остриета. 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е ок, ама при тоя нищо друго освен камък и предположение че е имало кремъчна работилница наблизо - демек по-скоро неолит отколкото халколит, а да не забравяме, че втория в някои райони и въобще липсва като фаза.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...