Отиди на
Форум "Наука"

21 юли: Нийл Армстронг и Едуин Олдрин стъпват на Луната


Recommended Posts

  • Потребители

21 юли: Нийл Армстронг и Едуин Олдрин стъпват на Луната

http://vbox7.com/play:a05569f3

1969 г. по време на мисията на „Аполо 11” американците Нийл Армстронг и Едуин Олдрин стават първите хора, които се разхождат по повърхността на Луната. В 2.56 ч. (координирано универсално време) американският летец-изпитател и астронавт Нийл Олдън Армстронг става първият човек стъпил на Луната.

Нийл Армстронг постъпва на служба в USN на 26 януари 1949 г. В продължение на 18 месеца се подготвя в учебно-тренировъчния център в Пенсакола. На 16 август 1950 г. той завършва школата и получава квалификация „пилот от ВМС” и звание мичман. На 5 януари 1951 г. е зачислен в състава на бойна ескадрила на самолетоносача USS Essex. 

На 3 септември с.г., по време на втория си боен полет, самолетът на Армстронг е улучен от зенитния огън на противника, като му е откъсната част от крило. Пилотът катапултира над вражеска територия при скорост от 560 км/ч. По-късно е спасен от военноморски спасителен хеликоптер. По време на бойните действия изпълнява общо 78 мисии с 121 часа полети над вражеска територия. На 23 август 1952 г. Армстронг е произведен в звание лейтенант и демобилизиран.

През 1955 г. получава бакалавърска степен по авиоинженерство. След дипломирането си Нийл Армстронг окончателно се посвещава на авиацията. Започва работа като тест пилот в изследователския център на Националния консултативен комитет по аеронавтика, където провежда над 900 полета на различни летателни апарата. През този период той е проектен тест пилот на военните самолети Норт Американ F-100 Супер Сейбър, F-101 Вуду и F-104 Старфайтър. Лети и на експерименталната машина Bell X-1B, с която на 15 август 1957 г. достига височина 18,3 км. 

През 1958 г. е селектиран в програмата Man In Space Soonest group, първия подбор на хора за космически полет. На ракетоплана X-15, Армстронг извършва седем експериментални полета, в които достига височина 64 км и максимална скорост 6420 км/ч.
От средата на 1964 г. е привлечен в изпитанията по програмата LLRV. С прототипа на лунния модул, Армстронг извършва 10 полета. В кариерата си на тест пилот Нийл Армстронг има повече от 2400 полетни часа на 200 различни типа летателни апарати.

На 17 септември 1962 г. Нийл Армстронг е избран за астронавт от НАСА, Астронавтска група №2. Обучението по програмата „Джемини” започва веднага. НАСА отчита огромния му опит и решава да му повери командването на мисията „Джемини 8”. Така Армстронг записва името си в групата на т.нар. „командири-новобранци”.

Първия си полет в космоса Нийл Армстронг осъществява на 16 март 1966 г. на борда на космическия кораб „Джемини 8”. Полетът е драматичен и за малко не приключва фатално. Корабът се скачва на околоземна орбита с безпилотен обект - първи подобен експеримент в историята на космонавтиката. След скачването „Джемини” започва да се върти бързо около оста си, получава силен крен и започва да губи височина.

Армстронг разделя двата кораба, но при повторното скачване проблемът се засилва. По това време в Хюстън инженерите откриват неизправност в един от двигателите за стабилизиране на Джемини. С тяхна помощ Нийл успява да стабилизира кораба и да осъществи набелязаните от програмата на полета цели. Поради силния стрес, на който са подложени астронавтите, е решено полетът да бъде прекратен след 10 часа и 41 мин. Поради промените в орбитата „Джемини 8” се приводнява на много голямо разстояние от разчетената точка. В издирването на капсулата участват 9655 военнослужещи, 96 самолета и хеликоптера и 16 кораба от състава на USN.

На 14 април 1969 г. на специална пресконференция ръководството на НАСА оповестява решението си кацането на Луната да се осъществи по време на полета на „Аполо 11” и неговият командир Нийл Армстронг да стане първият човек в света стъпил на лунната повърхност.  Космическият кораб стартира на 16 юли 1969 г. Четири денонощия по-късно е достигната окололунна орбита. Майкъл Колинз остава в „Аполо” на орбита, а Нийл Армстронг и Едуин Олдрин влизат в спускаемия лунен модул.

Кацането на лунната повърхност е извършено в 20.17:40 ч. на 20 юли. Анализът след мисията показва, че са имали резерв от гориво още само за 45-50 секунди, след чието изразходване е трябвало веднага да отлетят обратно, без да кацат.
Десетина секунди след спирането на двигателя Армстронг докладва на центъра: „Хюстън, тук е база Спокойствие, Орелът се приземи”.

Въпреки че НАСА призовава да се спази полетния план и астронавтите малко да починат, те настояват графикът да се ускори. В 2.56 ч. на 21 юли Армстронг стъпва с лявата си обувка на лунната повърхност с думите: „Това е една малка стъпка за човек, един гигантски скок за човечеството”. Тази историческа реплика е чута по радиото и наблюдавана по телевизията чрез ретранслатори в реално време от 450 млн. души, при обща численост на Земята от 3,63 млрд души. Единственият човек, който теоретично не е могъл да чуе тези знаменателни думи, е третият член на екипажа Майкъл Колинз, тъй като в момента се намирал на обратната страна на Луната в радиосянка спрямо Земята.

Около 20 минути по-късно Олдрин се присъединява към Армстронг и става вторият човек, стъпил на Луната. В началото поставят паметна плоча за полета си, после забиват знамето на САЩ, опънато на хоризонтален метален прът, но от дългото съхраняване в сгънато придобива вълнист вид, като че ли го ветрее вятър.

 

По време на цялата мисия на Армстронг са направени само пет снимки, тъй като фотографската мисия с камерата Hasselbladе възложена именно на него.

Армстронг се отдалечава на около 60 м до Източния кратер, за да остави паметни знаци в чест на загиналите съветски космонавти Юрий Гагарин и Владимир Комаров и на екипажа на Аполо-1 Върджил Грисом, Ед Уайт и Роджър Чафи.

Армстронг прекарва на лунната повърхност 2 часа и 31 минути. Космонавтите събират 21 кг лунни камъни и се прибират в модула. По-късно Армстронг обяснява малкия престой с обстоятелството, че на осветената страна на Луната температурата през деня се повишава до 93 градуса и от НАСА не били сигурни дали скафандрите им ще се справят с екстремните температури, затова ограничават престоя.

След като се завръщат на Земята те се приводняват в Тихия океан и са прибрани от самолетоносача „Хорнет”. След това са подложени на 18-дневна карантина.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Няколко преведени от мен цитати на Нийл Армстронг, и доста повече непреведени, който иска може да опита да ги преведе за форума или да предложи по-добър превод от моя. Този човек наистина заслужава.

image001.jpg

Хюстън, тук база Спокойствие. Орелът кацна.

— 20 юли 1969; Аполо 11

Houston, Tranquility Base here. The Eagle has landed.

Тук за пръв път човек от планетата Земя стъпи върху Луната. Юли 1969. Ние идваме с мир за цялото човечество.

Here men from the planet Earth first set foot upon the Moon. July 1969 AD. We came in peace for all mankind.

Това е една малка крачка на един човек, но огромен скок за човечеството. — 20 юли 1969; Аполо 11

That's one small step for a man, one giant leap for mankind.

Внезапно ме порази усещането, че това малко грахче, красиво и синьо, е планетата Земя. Поставих пръст върху окото си, и пръстът ми изличи планетата Земя. Аз не се чувствах гигант. Аз се чувствах много, много малък.

It suddenly struck me that that tiny pea, pretty and blue, was the Earth. I put up my thumb and shut one eye, and my thumb blotted out the planet Earth. I didn't feel like a giant. I felt very, very small.

Мистерията създава чудо, а чудото е в основата на човешкото желание да разбереш.

Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand.

Хората обичат конспиративни теории.

People love conspiracy theories.

Във всяка книга има опит и приключение.

Each book holds an experience and an adventure.

Аз съм, и винаги ще бъда един изперкал инженер с бели чорапи и джоб-протектор - роден в рамките на втория закон на термодинамиката, потопен в облак от таблици, влюбен в безплътни диаграми, трансформирани от Лаплас и задвижвани от поток на компресия.

- "Инженерен век", (22 февруари 2000 г.)

I am, and ever will be, a white-socks, pocket-protector, nerdy engineer — born under the second law of thermodynamics, steeped in the steam tables, in love with free-body diagrams, transformed by Laplace, and propelled by compressible flow.

Мисля че ние полетяхме към Луната, защото такава е човешката природа – да среща лице в лице предизвикателствата. Това е ядрото на нашата най-съкровена човешка същност…ние сме предопределени да правим тези неща, така както сьомгата тръгва срещу течението.

– Пресконференция след полета му до Луната (1969)

I think we're going to the moon because it's in the nature of the human being to face challenges. It's by the nature of his deep inner soul ... we're required to do these things just as salmon swim upstream.

Най-вълнуващо за мен като пилот беше кацането върху Луната. Това беше времето, когато ние реализирахме нашата национална цел да изпратим американци на Луната. Прилуняването, несъмнено, беше най трудната и предизвикателна част от полета. Ходенето по лунната повърхност беше много интересно, но на това ние гледахме като относително сигурно и познато. Така че усещането на триумф изпитахме повече при прилуняването, отколкото при лунната разходка.

- Интервю «The New Space Race» (август 2007)

The exciting part for me, as a pilot, was the landing on the moon. That was the time that we had achieved the national goal of putting Americans on the moon. The landing approach was, by far, the most difficult and challenging part of the flight. Walking on the lunar surface was very interesting, but it was something we looked on as reasonably safe and predictable. So the feeling of elation accompanied the landing rather than the walking.

Космосът си е все същият, но технологиите в редица случаи драматично се усъвършенстваха. Хубав пример за това са цифровите технологии, благодарение на които днешните смартфони са много по-мощни от компютрите на нашия команден модул и тези на лунния ни модул, които използвахме за навигация и управление на всичките си системи на Луната.

Интервю «The New Space Race» (август 2007)

 Space has not changed but technology has, in many cases, improved dramatically. A good example is digital technology where today's cell phones are far more powerful than the computers on the Apollo Command Module and Lunar Module that we used to navigate to the moon and operate all the spacecraft control systems.

Благодаря Ви, г-н председател. Аз съм в позицията на пилот без разписан маршрут, така че ще трябва импровизирам полета си малко ... Преди мисиите на Аполо, никой не знаеше какъв човек би могъл да бъде убеден да предприеме пътуването. Бяха предложени затворници. Допускаше се да бъде наредено на войници. Фотографите можеха да направят снимки - и те влизаха в сметките. Лекарите разбират границите на човешката психика. Накрая се качиха пилоти.

 - При награждаването му от Конгреса със Златен медал (21 юли 2009 г.)

Thank you, Mr. Chairman. I am in the position of a pilot without his checklist, so I’ll have to wing it a bit. … [Prior to the Apollo missions,] no one knew what kind of person could be persuaded to take the trip. Prisoners were suggested. Soldiers could be ordered. Photographers could take pictures — and they’re expendable. Doctors understood the limits of human physiology. Finally, both sides picked pilots.

Това е брилянтна повърхност в тази слънчева светлина.

60-минутно интервю (2005)

It's a brilliant surface in that sunlight.

Това е едно интересно място за посещение. Аз го препоръчвам.

60-минутно интервю (2005)

It's an interesting place to be. I recommend it.

Предполагам, всички ние искаме да ни възприемат не по един единствен блестящ като фойерверк случай, а за всеотдайността и качеството на работата си.

60-минутно интервю (2005)

I guess we all like to be recognized not for one piece of fireworks but for the ledger of our daily work.

Някои се питат защо американците трябва да се върнат на Луната. "В края на краищата, - казват те - ние вече сме били там." Считам това за доста странно. Все едно монарсите от 16 век да обявят, че "ние не се нуждаем от нови експедиции до Новия свят, ние вече сме били там." Или президентът Томас Джеферсън да каже през 1803, че американците "не трябва да ходят на запад от Мисисипи, защото Люис и Експедицията на Кларк вече са били там”.

Some question why Americans should return to the Moon. “After all,” they say “we have already been there.” I find that mystifying. It would be as if 16th century monarchs proclaimed that “we need not go to the New World, we have already been there.” Or as if President Thomas Jefferson announced in 1803 that Americans “need not go west of the Mississippi, the Lewis and Clark Expedition has already been there.”

Непреведени:

All in all, for someone who was immersed in, fascinated by, and dedicated to flight, I was disappointed by the wrinkle in history that had brought me along one generation late. I had missed all the great times and adventures in flight.

All the Apollo people were working hard, working long hours, and were dedicated to making certain everything they did, they were doing to the very best of their ability.

America must decide if it wishes to remain a leader in space. If it does, we should institute a programmed which will give us the very best chance of achieving that goal.

Americans have visited and examined 6 locations on Luna, varying in size from a suburban lot to a small township. That leaves more than 14 million square miles yet to explore.

As a boy, because I was born and raised in Ohio, about 60 miles north of Dayton, the legends of the Wrights have been in my memories as long as I can remember.

Because normal air conditioning is inadequate for lunar conditions, we were required to use cold water to cool the interior of our suits. We did not have any data to tell us how long the small water tank in our backpacks would suffice.

 For the United States, the leading space faring nation for nearly half a century, to be without carriage to low Earth orbit and with no human exploration capability to go beyond Earth orbit for an indeterminate time into the future, destines our nation to become one of second or even third rate stature. While the president’s plan envisages humans traveling away from Earth and perhaps toward Mars at some time in the future, the lack of developed rockets and spacecraft will assure that ability will not be available for many years.

 Geologists have a saying - rocks remember.

 Gliders, sail planes, they're wonderful flying machines. It's the closest you can come to being a bird.

 I am comfortable with my level of public discourse.

 I believe that every human has a finite number of heartbeats. I don't intend to waste any of mine running around doing exercises.

 I believe that the Good Lord gave us a finite number of heartbeats and I'm damned if I'm going to use up mine running up and down a street.

 I can honestly say - and it's a big surprise to me - that I have never had a dream about being on the moon.

 I fully expected that, by the end of the century, we would have achieved substantially more than we actually did.

 I hope you become comfortable with the use of logic without being deceived into concluding that logic will inevitably lead you to the correct conclusion.

 I suspect that even though the various questions are difficult and many, they are not as difficult and many as those we faced when we started the Apollo (space program) in 1961. (commenting on the feasibility of a manned mission to Mars)

I think we're going to the moon because it's in the nature of the human being to face challenges. It's by the nature of his deep inner soul ... we're required to do these things just as salmon swim upstream.

I thought the attractions of being an astronaut were actually, not so much the Moon, but flying in a completely new medium.

I thought, well. when I step off it's just going to be a little step—a step from there down to there—but then I thought about all those 400,000 people who had given me the opportunity to make that step and thought it's going to be a big something for all those folks and, indeed for a lot of others that weren't even involved in the project, so it was kind of a simple correlation.

 I was elated, ecstatic and extremely surprised that we were successful.

 I’m quite certain that we’ll have such (lunar) bases in our lifetime, somewhat like the Antarctic stations and similar scientific outposts, continually manned.

I'm substantially concerned about the policy directions of the space agency. We have a situation in the U.S. where the White House and Congress are at odds over what the future direction should be. They're sort of playing a game and NASA is the shuttlecock that they're hitting back and forth.

In much of society, research means to investigate something you do not know or understand.

 In my mind the important thing was that we got four aluminum legs safely down on the surface of the moon while we were still inside the craft. To me, there wasn't a lot of difference between having ten feet of leg between the bottom of the spacecraft in which we were standing and the surface of the moon, and having one inch of neoprene rubber or plastic on the bottom of our boots touching the lunar surface.

It would be impossible to overstate the appreciation that we on the crew feel for your dedication and the quality of your work.

It's a great honor and privilege for us to be here representing not only the United States but men of peace of all nations, and with interests and the curiosity and with the vision for the future. It's an honor for us to be able to participate here today.

Knowledge is fundamental to all human achievements and progress. It is both the key and the quest that advances mankind. The search for knowledge is what brought men to the moon; but it took knowledge already acquired to make it possible to get there. How we use the knowledge we gain determines our progress on earth, in space or on the moon. Your library is a storehouse for mind and spirit. Use it well.

Later Apollo flights were able to do more and move further in order to cover larger areas, particularly when the Lunar Rover vehicle became available in 1971.

NASA has been one of the most successful public investments in motivating students to do well and achieve all they can achieve. It's sad that we are turning the program in a direction where it will reduce the amount of motivation and stimulation it provides to young people.

Our autopilot was taking us into a verge large crater, about the size of a big football stadium with steep slopes on the crater covered with very large rocks about the size of automobiles that was not the kind of place that I wanted to try to make the first landing.

Pilots take no special joy in walking: pilots like flying. Pilots generally take pride in a good landing, not in getting out of the vehicle.

Preflight planners wanted us to stay in TV range so that they could learn from our results how they could best plan for future missions. I candidly admit that I knowingly and deliberately left the planned working area out of TV coverage to examine and photograph the interior crater walls for possible bedrock exposure or other useful information.

Research is creating new knowledge.

Science fiction writers thought it would be possible. H. G. Wells, Jules Verne, and other authors found ways to get people to the moon. But none of those writers foresaw any possibility of the lunar explorers being able to communicate with Earth, transmit data, position information, or transmit moving pictures of what they saw back to Earth.

Science has not yet mastered prophecy. We predict too much for the next year and yet far too little for the next 10.

Shoot for the stars but if you happen to miss shoot for the moon instead.

The authors foresaw my part of the adventure, but your part was beyond their comprehension.

The horizon seems quite close to you because the curvature is so much more pronounced than here on Earth.

The important achievement of Apollo was demonstrating that humanity is not forever chained to this planet and our visions go rather further than that and our opportunities are unlimited.

The single observation I would offer for your consideration is that some things are beyond your control. You can lose your health to illness or accident. You can lose your wealth to all manner of unpredictable sources. What are not easily stolen from you without your cooperation are your principles and your values. They are your most important possessions and, if carefully selected and nurtured, will well serve you and your fellow man.

There can be no great accomplishment without risk.

There was great uncertainty about how well we would be able to walk in our cumbersome pressurized suit.

Through books you will meet poets and novelists whose creations will fire your imagination. You will meet the great thinkers who will share with you their philosophies, their concepts of the world, of humanity and of creation. You will learn about events that have shaped our history, of deeds both noble and ignoble. All of this knowledge is yours for the taking… Your library is a storehouse for mind and spirit. Use it well.

We had hundreds of thousands of people all dedicated to doing the perfect job, and I think they did about as well as anyone could ever have expected.

We were involved in doing what many thought to be impossible, putting humans on Earth’s moon.

We were operating in a near perfect vacuum with the temperature well above 200 degrees Fahrenheit with the local gravity only one sixth that of Earth.

Well, I think we tried very hard not to be overconfident, because when you get overconfident, that's when something snaps up and bites you.

Without the skill and experience that actual spacecraft operation provides, the US is far too likely to be on a long downhill slide to mediocrity.

Yeah, I wasn't chosen to be first. I was just chosen to command that flight. Circumstance put me in that particular role. That wasn't planned by anyone.

Редактирано от Б. Киров
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Още някои факти за Нийл Армстронг, допълващи написаното от Ник в първия му постинг от темата. Фактите са от книгата "First Man: The Life of Neil Armstrong" by James R. Hansen.

- Нийл Армстронг е роден на 5 август 1930 в Wapakoneta, Охайо.

- Армстронг има шотландски и германски произход. Бащата на Армстронг се казва Stephen Koenig Armstrong, а майка му Viola Louise Engel.

- Нийл Армстронг получава пилотско свидетелство с право да управлява самолет на 16-годишна възраст, преди да има шофьорска книжка.

- Нийл Армстронг става военен пилот в авиацията на Флота на 20-годишна възраст.

- Армстронг има 78 бойни мисии в Корейската война с общо 121 часа във въздуха, повечето през януари 1952.

- Армстронг е бил пилот-изпитател на X-15, развиващ скорост над 6000 км/ч.

-Точно преди да се качи на модула за прилуняване, Армстронг казва енигматичната фраза: „Късмет, мистър Гурский.” Мнозина служители от НАСА, чули тези негови думи, предположили, че се отнасят за някой съветски космонавт-конкурент. Оказало се обаче, след като проверили списъците със съветски космонавти, че такова лице не съществува там, нито в американските космически програми. Години наред след това, любопитни репортери непрекъснато питали Армстронг какво означавала неговата реплика, на което той отговарял само с усмивка. Най-сетне, на 5 юли 1995, след една конференция в Тампа Бей, Флорида, Армстронг слага край на продължилата 26 години загадка. Мистър Гурский е починал, така че Армстронг може да даде даде отговор. През 1938, когато е бил малко момче, Армстронг играел бейзбол с приятел в задния двор. Приятелят му хвърлил силно топката, тя счупила прозореца на спалнята на съседната къща и влетяла в стаята. Съседът се казвал мистър Гурский. Когато малкият Армстронг се покатерил на рамката, за да си вземе топката, чул следния монолог от жената на мистър Гурский, мисис Гурский: „Секс! Искаш от мен секс? Ще получиш секс, когато детето на съседите отиде на Луната!”

-На 15 март 1962 Нийл Армстронг е избран като един от шестимата пилоти-инженери, кандидати за предстоящия космически полет.

-Нийл Армстронг се уволнява от НАСА през 1970.

-Армстронг има своята Звезда на Алеята на Славата на Булевард Холивуд, Лос Анжелес, Калифорния.

-Нийл Армстронг работи като пилот-изпитател в НАСА в центъра Dryden Flight Research Center, където има над 900 часа полет с различни апарати.

 - Армстронг още като момче чете всичко, свързано с полета и живота на братята Райт, и по-късно неведнъж заявява, че те най-силно са повлияли върху решението му да стане пилот. Той също така казва, че винаги е искал да ги срещне и да се запознае с тях лично.

-Армстронг има двама сина, Ерик (1957) и Марк (1963) и една дъщеря Карън (1959-1961) от брака му с Джанет Шерън. Двамата се развеждат през 1994.

-През 1994 Армстронг обявява, че спира да дава автографи, защото е разбрал, че мнозина от неговите фенове правят бизнес с подписите му и ги продават.

-От 1982 до 1992 Нийл Армстронг е изпълнителен директор на корпорацията Computing Technologies for Aviation, Inc.

 - Нийл Армстронг е награден с Presidential Medal of Freedom, което е най-високото отличие за цивилен в САЩ.

 - Нийл Армстронг има следните научни степени: Bachelor of Science degree in Aeronautical Engineering, Master of Science degree in Aerospace Engineering и Рrofessor of Aerospace Engineering.

 - Нийл Армстронг е заместник-председател на Президентската комисия, разследваща причините за инцидента със совалката Challenger през 1986.

 - Нийл Армстронг винаги е избягвал публичността и показността.

-Когато Армстронг изрича паметните думи: „Тук база Спокойствие. Орелът кацна.”, той изглежда спокоен на записите, но резултатите от измерването на биологичните му показатели показват, че пулсът му в този момент е бил 156 удара в минута.

-След като напуска НАСА, Армстронг става редовен професор във Факултета по аеронавтика в Университета на Синсинати. Там той остава в продължение на 9 години.

-На 18 ноември 2010, 80-годишният Нийл Армстронг заявява в реч, произнесена в Хага пред аудитория на Science & Technology Summit ,че ако се търси командир за космически полет до Марс, той е готов, стига да го поканят.

-Нийл Армстронг издъхва на 25 август 2012, след усложнения при операция на сърцето, която му е направена в началото на същия месец.

-Малко след смъртта му, неговото семейство прави публично изявление: „Към онези, които ни питат какво могат да направят в знак на уважение към Нийл, ние имаме едно предложение: „Уважавайте неговата достойна служба, постижения и липса на себеизтъкване; и когато ви се случи в ясна нощ да се разхождате навън, и видите че Луната ви се усмихва отгоре, спомнете си за Нийл, и му намигнете.”

Редактирано от Б. Киров
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

36 мисли на Нийл Армстронг (непреведените от предишния ми постинг):

- Надявам се да се чувствате комфортно като използвате логика, без да се залъгвате със заключението че логиката неминуемо ще ви доведе до правилното заключение.

I hope you become comfortable with the use of logic without being deceived into concluding that logic will inevitably lead you to the correct conclusion.

- Единственото наблюдение, което бих предложил на вашето внимание е, че някои неща са извън вашия контрол. Можете да загубите здравето си от заболяване или злополука. Можете да загубите богатството си по всякакви непредсказуеми причини. Онова което не е лесно да откраднат от вас без вашето сътрудничество са вашите принципи и ценностите ви. Те са най-важните ви притежания и ако внимателно ги избирате и съхранявате, те ще ви служат вярно, на вас и на близките ви хора.

The single observation I would offer for your consideration is that some things are beyond your control. You can lose your health to illness or accident. You can lose your wealth to all manner of unpredictable sources. What are not easily stolen from you without your cooperation are your principles and your values. They are your most important possessions and, if carefully selected and nurtured, will well serve you and your fellow man.

- Вижте, аз не бях избран да бъда първият. Аз бях избран само за командир на този полет. Обстоятелствата ми дадоха тази особена роля. Това не беше планирано от никой.

Yeah, I wasn't chosen to be first. I was just chosen to command that flight. Circumstance put me in that particular role. That wasn't planned by anyone.

- Преди всичко, като човек отдаден, очарован и посветен на летенето, бях разочарован от каприза на историята, която ми отреди да живея поколение по-късно. Така пропуснах всички велики времена и приключения от епохата на авиацията.

All in all, for someone who was immersed in, fascinated by, and dedicated to flight, I was disappointed by the wrinkle in history that had brought me along one generation late. I had missed all the great times and adventures in flight.

- Безмоторните самолети, планерите, те са прекрасни летящи машини. С тях най-близо се доближавате до усещането, че летите като птица.

Gliders, sail planes, they're wonderful flying machines. It's the closest you can come to being a bird.

- Хората в програмата Apollo се трудеха усилено, работеха дълги часове наред, и правеха перфектно всичко, те дадоха най-доброто от себе си.

All the Apollo people were working hard, working long hours, and were dedicated to making certain everything they did, they were doing to the very best of their ability.

- Америка трябва да реши дали иска да остане лидер в Космоса. Ако да, ние сме длъжни да създадем програма, която ще ни даде най-добрия шанс да постигнем тази цел.

America must decide if it wishes to remain a leader in space. If it does, we should institute a programmed which will give us the very best chance of achieving that goal.

- Американците са посетили и изследвали 6 места на Луната, вариращи по размер от поляна до малко градче. Това оставя повече от 14 милиона квадратни мили за изследване.

Americans have visited and examined 6 locations on Luna, varying in size from a suburban lot to a small township. That leaves more than 14 million square miles yet to explore.

- Като момче, тъй като съм роден и израснал в Охайо, на около 60 мили северно от Дейтън, винаги съм живял с легендите за братя Райтс, откакто се помня.

As a boy, because I was born and raised in Ohio, about 60 miles north of Dayton, the legends of the Wrights have been in my memories as long as I can remember.

- Тъй като нормален климатик е неприспособим в лунни условия, бяхме принудени да използваме студена вода за охлаждане на скафандрите отвътре. Нямахме никакви уреди, които да отчитат за колко време ще стигнат малките резервоари върху гърбовете ни.

Because normal air conditioning is inadequate for lunar conditions, we were required to use cold water to cool the interior of our suits. We did not have any data to tell us how long the small water tank in our backpacks would suffice.

- За САЩ, водещата космическа нация в продължение на почти половин век, перспективата да остане без ракетоносители до ниска околоземна орбита и без капацитет да изпраща хора на изследователски мисии отвъд орбитата на Земята, обрича нашата нация на второстепенна и дори треторазрядна роля. Докато планът на Президента предвижда пилотирани полети дори към Марс, липсата на усъвършенствани ракети и космически кораби вече ни гарантира, че няма да можем да постигнем това дори в по-далечно бъдеще.

For the United States, the leading space faring nation for nearly half a century, to be without carriage to low Earth orbit and with no human exploration capability to go beyond Earth orbit for an indeterminate time into the future, destines our nation to become one of second or even third rate stature. While the president’s plan envisages humans traveling away from Earth and perhaps toward Mars at some time in the future, the lack of developed rockets and spacecraft will assure that ability will not be available for many years.

- Геолозите имат една поговорка - скалите помнят.

Geologists have a saying - rocks remember.

- Чувствам се комфортно в моето ниво на публичен дебат.

I am comfortable with my level of public discourse.

- Вярвам, че всеки човек има отреден брой удари на сърцето. Нямам намерение да губя нито един от моите като тичам за здраве.

I believe that every human has a finite number of heartbeats. I don't intend to waste any of mine running around doing exercises.

- Казвам с ръка на сърцето – и това е голяма изненада за мен – че никога не съм имал мечта да отида на Луната.

I can honestly say - and it's a big surprise to me - that I have never had a dream about being on the moon.

- Очаквам, че до края на този век ние ще постигнем значително повече от това, което се направили.

I fully expected that, by the end of the century, we would have achieved substantially more than we actually did.

- Подозирам, че дори и да възникнат най-различни и трудни въпроси, те не са толкова трудни и толкова много, колкото бяха тези, с които ние се сблъсквахме, когато започнахме космическата програма Аполо през 1961 г. (коментирайки възможността за създаване на пилотирани мисия до Марс)

I suspect that even though the various questions are difficult and many, they are  not as difficult and many as those we faced when we started the Apollo (space program) in 1961. (commenting on the feasibility of a manned mission to Mars)

- Мисля че бях привлечен да стана астронавт не толкова от перспективата да летя до Луната, а да летя в съвършено различна среда.

I thought the attractions of being an astronaut were actually, not so much the Moon, but flying in a completely new medium.

- Бях въодушевен, възторжен и изключително изненадан, че сме били успешни.

I was elated, ecstatic and extremely surprised that we were successful.

- Аз съм съвсем сигурен, че ще имаме такива (лунни) бази в рамките на нашия живот, нещо подобно на антарктическите станции и други постоянно обитавани подобни научни постове.

I’m quite certain that we’ll have such (lunar) bases in our lifetime, somewhat like the Antarctic stations and similar scientific outposts, continually manned.

- Аз съм много загрижен за насоките в политиката на космическата агенция. Имаме ситуация в САЩ, при която Белия дом и Конгреса са в противоречие каква трябва да бъде бъдещата посока. Те играят някаква игра в която НАСА е перце за бадминтон, което си прехвърлят напред-назад..

I'm substantially concerned about the policy directions of the space agency. We have a situation in the U.S. where the White House and Congress are at odds over what the future direction should be. They're sort of playing a game and NASA is the shuttlecock that they're hitting back and forth.

- Според мен важното беше, че кацнахме с четирите алуминиеви крака на модула безопасно върху лунната повърхност, докато все още бяхме вътре. За мен нямаше кой знае каква разлика между наличието на десет фута между пода и повърхността на Луната, и онова разстояние от един инч от неопренов каучук на нашите подметки, разделящо ни от лунната повърхност.

In my mind the important thing was that we got four aluminum legs safely down on the surface of the moon while we were still inside the craft. To me, there wasn't a lot of difference between having ten feet of leg between the bottom of the spacecraft in which we were standing and the surface of the moon, and having one inch of neoprene rubber or plastic on the bottom of our boots touching the lunar surface.

- Знанието е от основно значение за всички човешки постижения и напредък. То е едновременно ключ и задача за решаване към напредъка на човечеството. Търсенето на знание е това, което отведе човека на Луната; но трябваше да има достатъчно придобити знания, за да може да стигнем до там. Как използваме придобитите знания, определя нашия прогрес на земята, в космоса или на Луната. Вашата библиотека е склад за ума и духа. Използвайте я добре.

Knowledge is fundamental to all human achievements and progress. It is both  the key and the quest that advances mankind. The search for knowledge is what brought men to the moon; but it took knowledge already acquired to make it possible to get there. How we use the knowledge we gain determines our progress on earth, in space or on the moon. Your library is a storehouse for mind and spirit. Use it well.

- По-късните мисии на Аполо бяха в състояние да стигат все по-далече и да покриват все по-обширни области, особено когато се появи транспортното средство Lunar Rover през 1971.

Later Apollo flights were able to do more and move further in order to cover larger areas, particularly when the Lunar Rover vehicle became available in 1971.

- Нашата автопилот ни насочи към ръба на голям кратер, с размерите на голям футболен стадион, със стръмни склонове, покрити с много големи скали с размери на автомобили; това не е беше мястото, където желаех да направя първото си кацане..

Our autopilot was taking us into a verge large crater, about the size of a big football stadium with steep slopes on the crater covered with very large rocks about the size of automobiles that was not the kind of place that I wanted to try to make the first landing.

- Пилотите не изпитват особена радосдт от ходенето: пилотите обичат да летят. По принцип пилотите изпитват гордост от сполучливото приземяване, не от излизането от машината.

Pilots take no special joy in walking: pilots like flying. Pilots generally take pride in a good landing, not in getting out of the vehicle.

- Изследването е създаване на ново знание.

Research is creating new knowledge.

- Писателите-фантасти предвиждаха, че това ще се случи. Х.Уелс, Жул Верн и други автори бяха писали, че хора ще отидат до Луната. Но никой от тези писатели не предвиди никаква вероятност, че лунните изследователи ще могат да комуникират със Земята, ще изпращат дотам данни, информация за местонахождението си или картини от онова, което виждат.

Science fiction writers thought it would be possible. H. G. Wells, Jules Verne, and other authors found ways to get people to the moon. But none of those writers foresaw any possibility of the lunar explorers being able to communicate with Earth, transmit data, position information, or transmit moving pictures of what they saw back to Earth.

- Науката все още не е пророчество. Ние можем да предвидим доста много за следващата година и твърде малко за следващите 10.

Science has not yet mastered prophecy. We predict too much for the next year and yet far too little for the next 10.

-Целете се с фотоапаратите в звездите, но ако се случи да пропуснете – снимайте вместо това Луната.

Shoot for the stars but if you happen to miss shoot for the moon instead.

- Авторите предвиждаха моята част от приключението, но вашата част е отвъд тяхната представа.

The authors foresaw my part of the adventure, but your part was beyond their comprehension.

- Хоризонтът изглежда доста близо до вас, защото извивката му е много по-силно изразена, отколкото тук, на Земята.

The horizon seems quite close to you because the curvature is so much more pronounced than here on Earth.

- Най-важното постижение на Аполо беше демонстрацията, че човечеството не е завинаги приковано към тази планета и визията ни стига доста по-далече, а нашите възможности са неограничени.

The important achievement of Apollo was demonstrating that humanity is not forever chained to this planet and our visions go rather further than that and our opportunities are unlimited.

- Няма големи постижения без риск.

There can be no great accomplishment without risk.

- Чрез книги ще се срещнете с поети и писатели, чиито творения ще разпалят въображението ви. Вие ще се срещнете с великите мислители, които ще споделят с вас своите философии, техните представи за света, за човечеството и за сътворението. Ще научите за събития, които са оформили нашата история, на дела, така благородни и низки. Всичко това знание е ваше, приемете го... Вашата библиотека е склад за ума и духа. Използвайте го добре.

Through books you will meet poets and novelists whose creations will fire your imagination. You will meet the great thinkers who will share with you their philosophies, their concepts of the world, of humanity and of creation. You will learn about events that have shaped our history, of deeds both noble and ignoble. All of this knowledge is yours for the taking… Your library is a storehouse for mind and spirit. Use it well.

- Е добре, мисля че ние се опитвахме доста усилено да не бъдем прекалено самоуверени, защото щом станеш прекалено самоуверен, винаги се надига нещо и те ужилва.

Well, I think we tried very hard not to be overconfident, because when you get overconfident, that's when something snaps up and bites you.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...