Отиди на
Форум "Наука"

300 години са нужни, за да се опишат всички дървесни видове в Амазония


Recommended Posts

  • Администратор

http://www.chitatel.net/300-dyrvesni-vidove/

amazon-forest.png?resize=604%2C250

300 години. Толкова би ни отнело подреждането в каталог на всички дървесни видове в необятната Амазонска екваториална гора – повече, откъдето и да е другаде по света. Именно това и правят дръзки откриватели в последните три десетилетия – събират и записват информация относно различни видове дървета в Амазония. До тук, според учени от музея на естествените науки Фийлд , общият брой описани дъвесни видове са 11 676.

Регистриране на дървесните видове

Преди това ново проучване, никой не се бе осмелявал да изброи точно видовете дървета в Амазонската екваториална гора, това твърдение споделя и Найджъл Питман – един от авторите. През 2013 година обаче същият научен екип съобщава, че, по изчисления, видовете трябва да са общо 16 000. Сега, в новото изследване, Питман и колегите му анализират  500 000 проби от цветя, листа и плодове, чрез които ще изготвят, както самите те смятат, първият регистър на всички познати дървесни видове в Амазония. Изследователският екип претърсва щателно дигитализирани архиви за целта на описа, като най-старите образци са от 1707 г., а последните са събрани през 2015.

rainforest-trees-wallpaper-4.jpg?resize=
300 години би отнело на еколозите да идентифицират и подредят в списък всички дървесни видове в Амазония. Специалистите обаче са съставили първия по рода си азбучник, който ще помогне на бъдещите изследвания.

Питман казва, че предположението им от 2013 г. за общ брой от 11 676 вида може и да се окаже „добро“ и че останалите 4 000 са сред най-редките и предстоят да бъдат открити и регистрирани. Екологът дава информация, че от началото на XX-ти век, всяка година се откриват между 50 и 200 нови вида. Нещо повече, проучването загатва, че мисията на еколозите – откриването на нови видове, още не е приключила: „Няма да сме приключили с новите видове в следващите три века“, казва още Питман.

Целта на изследването

Повече на: http://www.chitatel.net/300-dyrvesni-vidove/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...