Отиди на
Форум "Наука"

Смокиня: Мичуринска -10


nik1

Recommended Posts

  • Потребител

 

Най-студоустойчивият сорт (или един от най-студоустойчивите сортове) смокиня е български - хардинес зона 7а или 6 b; в науката е познат като "Мичуринска-10" ( дори и след най-тежката зима и  дървото плододава). 

Местен сорт е-среща се из почти цяла България (историята му не е ясна, но поради фактът, че се среща из почти цяла България, може да се заключи че е на стотици години), също така - в Сърбия, и е разпространен дори в Румъния и Унгария ;

Попаднал е в САЩ като сорт от "Югославия" и там се отглежда от някои любители дори в планинските региони, там сортът е познат (и се разпространява) като  "Florea"..

http://feigen.bueschken.com/index.php/feigensorten/4-michurinska-10

https://mountainfigs.net/varieties-2/florea/

Сортът изглежда като чудо на природата - плододава от август до почти началото на декември (при класическите средиземноморски периодът на плододаване е по-кратък); узрелите плодове са сладки /но без аромати/, в тях не се усеща вкусът на фикусно мляко. Плодовете са с по-твърда  обвивка и по-здрави, което ги предпазва от измръзвания ,болести, и насекоми и загниване.. Сортът е ценен е заради плодовитостта си, и супериздръжливостта си ( преживява до  -25 градуса по Целзий, а дори и да измръзне, на следващата година се възстановява и плододава)

ПС

Смокинята,ако не знаете, е растение от рода на фикусите

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На юг около Одрин и в Бг до границата има повече от един сорт смокини. Ние имахме поне 2 различни вида, едните с по дребни и с по твърда обвивка плодове, а другият, или другите едри, горе долу като по малки круши , а имаше и някакви по различни,но това в детските ми години. Правили сме и смокинови ракии, събирахме над 250 кила плод.

Тези с по едрите плодове измръзват, при по студено време и завъртане на вятър.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...
  • Потребител
On 12.01.2017 г. at 16:38, laplandetza said:

Тези с по едрите плодове измръзват, при по студено време и завъртане на вятър.

Смокинята не издържа едновременно на вятър и на студ (иначе само от студ не  се бои)

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 58 минути, nik1 said:

Смокинята не издържа едновременно на вятър и на студ (иначе само от студ не  се бои)

Маслината е същата. В северна Гърция,  някои маслиновета горички се ограждат с жив плет,  съставен от един или два слоя растителност. Първият е от някакви храсти, а втория от дървета. Знам, че в България има  единични дървета (маслина) в Сандански и Ивайловград, то това май са изключения.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Доколкото ми е известно, смокинята се опрашва вътрешно, т е  образува плод, без цвят. Работата я вършат точно определен род насекоми, които проникват в плода.  

   Обаче, тая българската смокиня се е научила да се опрашва от мравки. Това за някои хора може да е опасно - случвало ми се е да ме ощипят по езика, даже и по гърлото заради лакомия  :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 минути, Atom said:

Маслината е същата. В северна Гърция,  някои маслиновета горички се ограждат с жив плет,  съставен от един или два слоя растителност. Първият е от някакви храсти, а втория от дървета. Знам, че в България има  единични дървета (маслина) в Сандански и Ивайловград, то това май са изключения.

 Вече не са изключения, заради климата. Напоследък, са збелязани край пътищата северно от балкана някакви диви маслнки. Казват, че са донесени от птиците.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 10 часа, Atom said:

Знам, че в България има  единични дървета (маслина) в Сандански и Ивайловград, то това май са изключения.

Доколкото знам в тези региони има някакви миграциинни трасета (за животинския свят, не само птици, а влечуги и базайници), 

Интересно е че в по по-закътаните места по Южното черноморие маслини (в есественото си състояние) не се срещат, въпреки че се срещат разни средиземноморски видове, като див лимон и др. 

%D0%9A%D0%B0%D1%87%D1%83%D0%BB-%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%83%D0%BC-%D0%B4%D0%B8%D0%B2-%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BD.jpg

 

 

 

 

В Черно море има постоянно кръгово течение, което е обратно на часовниковата стрелка. 

Цитирай

Основните течения  в  Черно море имат кръгов характер  и  обратно на часовниковата стрелка

 

По нашето източно черноморие "идват" по студени води от север, а през кавказкото и  и руско (западното) черноморие преминават затоплените води от юг,  
По тази причина нашето черноморие ( изобщо източното, визирам и Истанбул) цято цяло  е с по- "твърд" климат от този на западното.

Има и изключения , места в които студеното северно течение е отклонено по-навътре в морето, например Приморско,  и изобщо на  юг  от Маслен нос.

Климатът в Приморско е подобен  на този в Инстанбул

Цитирай

Максималните и минимални температури както и количеството валежи в Приморско са идентични с тези на Истанбул, Турция, като климатът се определя като (USDA) климатична зона 9А.

 

Цитирай

 

Средните годишни температурни разлики (амплитуди) са с най-малки отклонения за страната. Слънчевото греене е над 2200 часа годишно, като особено интензивно е то през лятото, когато обхваща около 65% от светлата част на деня. В района на град Приморско (резиденция Перла) са измерени 293 слънчеви дни в годината. През пролетта от февруари до април климатът е с типично черноморско влияние с по-ниски температури, което е резултат от ниските температури на морската вода. Зимата е типично влажна, мека и безснежна. Снежната покривка отсъства, а при краткотрайни застудявания е много непостоянна, задържа се едва няколко часа, в редки случаи от 1 до 2 дни.

 

 

Цитирай

 

Средната зимна температура на въздуха през декември е 8,6 °C, на водата 9,5 °C. В Приморско виреят редица субтропични растения катоWashingtonia filifera,Chamaerops humilis,маслина – Olea europaea,Trachycarpus fortunei,Зокум – Nerium oleander, японска мушмула – Eriobotrya japonica,Смокиня – (Ficus carica), Magnolia grandiflora, Pinus pinea – (пиния), Feijoa – (Фейхоа),Phoenix canariensis,Phoenix dactyliferaи др.[7]         

 

 

 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Rim current-а (кръговото течение) в Черно море, заедно с западната и източна gyrе  имат посоки обратни на часовниковата стрелка

а локалните eddy (условно вихри), предизвикани от горните течения, имат посоки по часовниковата стрелка

 

800px-Black_Sea_circulation.png

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 12 часа, Exhemus said:

Доколкото ми е известно, смокинята се опрашва вътрешно, т е  образува плод, без цвят. Работата я вършат точно определен род насекоми, които проникват в плода.  

   Обаче, тая българската смокиня се е научила да се опрашва от мравки. Това за някои хора може да е опасно - случвало ми се е да ме ощипят по езика, даже и по гърлото заради лакомия  :)

Първите плодове (т.н.бриба)  се раждат без опрашване (партенокарпия),  вторите плодове - с  опрашване

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...