Отиди на
Форум "Наука"

TI: връзката между корупцията, неравенството и популизма


Recommended Posts

  • Потребители
item_corruptionbribery.jpg

Популизмът задълбочава корупцията

България отново е най-корумпираната в ЕС

За поредна година България е най-корумпираната държава в Европейския съюз. Това показва годишният доклад на неправителствената организация „Прозрачност без граници“.  

Страната ни заема 75-о място от общо 176 държави от цял свят и е последна от всички държави членки на ЕС в Индекса за възприятие на корупцията през 2016 г. България дели тази позиция с Турция, Кувейт и Тунис.

В предишната класация за 2015 г., държавата ни е била 69-а от общо 168 страни и отново последна в ЕС. Резултатът на страната от 41 пункта (максималните 100 пункта означават възприятие, че няма никаква корупция) остава непроменен.

От страните от ЕС в подреждането за 2016 г. преди България са Гърция (69-а), Италия (60-а) и Румъния (57-а). Унгария е на 57-о място, Хърватия – на 55-о, а Словакия – на 54-о.

От държавите от региона най-напред е Словения (31-а), Кипър е 47-и, Сърбия –72-а, Албания и Босна делят 83-ото място с други страни, а Македония – 90-а. Най-назад от балканските държави, на 95-о място, е Косово.

Русия и Украйна делят 131-ото място с Казахстан, Иран и Непал.

Най-слабо корумпираната държава е Дания (с 90 пункта), следвана от Нова Зеландия (също с 90 пункта) и Финландия (89 пункта). Четвърта е Швеция, а пета – Швейцария. Челната десетка допълват Норвегия, Сингапур, Холандия, Канада и Германия.

На обратния полюс, на последното 176-о място е Сомалия (10 пункта). Южен Судан е 175-и (11 пункта), а Северна Корея е 174-а (12 пункта). Сирия е 173-а, а Либия, Судан и Йемен си поделят 170-ата позиция. Афганистан е 169-и, Гвинея-Бисау – 168-а, а Ирак и Венецуела си поделят 166-ото място.

„Прозрачност без граници“ предупреди, че в страните с популистки лидери, дошли на власт с обещания за промяна на статуквото и премахване на корупцията, този проблем се задълбочава, съобщи AP.

Според доклада популистките и автократични лидери обикновено налагат още по-корумпирани системи в страните, където са обещали реформи.

Председателят на организацията Хосе Угас дава за пример Унгария и Турция, чиито индекси са се влошили през последните години, докато Аржентина се е придвижила на по-добра позиция след свалянето на популисткото правителство.

Резултатите за 2016 г. открояват връзката между корупцията, неравенството и популизма. Те взаимно се подхранват и затварят в омагьосан кръг корупцията и неравномерното разпределение на властта и на богатството в обществото, отбелязва неправителствената организация. Когато традиционните политици не успеят да се справят с корупцията, хората стават цинични.

Те все по-често се обръщат към популистки лидери, които обещават да разбият цикъла на корупцията и привилегиите, но това по-скоро задълбочава, отколкото намалява напреженията, подхранващи възхода на популизма, посочва „Прозрачност без граници“.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Тези корелации и връзки вещаят едно нерадостно бъдеще на България: следващото управление ще бъде поне толкова или повече по-популистко от управлението ББ2 и партньори.

Основните играчи в следващото управление ще бъдат популистки партии, които в момента ни предлагат и заявяват:

-нов (тепърва раждащ се) "розово-оранжев популизъм" с "родолюбив" уклон, и застъпен икономически популизъм - предлага се промяна на статуквото в класическата схема,  описана по-горе
-"народняшкия популизъм", с по-силен от преди "патриотичен" уклон,
"класическите популисти" от по-крайното "патриотично" , застъпващи някои икономически популистични идеи
"новите популисти", желаещи смяна на цялото статукво и борба с корупцията (партията на Марешков е класическа популистка партия, тя дори няма "икономическо" лице, не се знае в центъра ли е, лява ли е, или дясна)

Непопулистките партии се очаква да бъдат по-слабо представени в следващото управлние, някои от тях не биха прескочили 4 процентната бариера.
(Визирам като непопулистки партии Нова република, РБ, Движение 21, АБВ, и ДОСТ.)

-----------------------------------------

Цитат от статията по-горе:
„Прозрачност без граници“ предупреди, че в страните с популистки лидери, дошли на власт с обещания за промяна на статуквото и премахване на корупцията, този проблем се задълбочава, съобщи AP.

Всъщност, популисткото управление се характеризира с три особености (те са  наблюдавани там където популистките партии управляват и/или популизмът в управлението е взел превес): опити да се обсеби държавният апарат, корупция и „масов клиентелизъм“(размяна на материални облаги или бюрократични услуги срещу политическа подкрепа от страна на гражданите, които се превръщат в „клиенти“ на популистите),

 

Каква е разликата между популистките и непопулистките партии? Всяка ли партия, която критикува статуквото е популистка? Как да различим популизмът от непопулизмът? Нормално е всеки лидер да иска да с хареса на избирателите, това прави ли този лидер и тази партия популистка?
Не, популистките партии за разлика от непопулистките се обявяват за изключителни представители на "народа", и претенцията им за ексклузивно представителство е морална, а не емпирична и рационална ("морална" позиция заема новата БСП, с нейния нов лидер; "морална" позиция в 2014 заемаше ГЕРБ с нейния лидер). Когато се стремят към властта, популистите окачествяват политическите си съперници като част от безнравствения, корумпиран елит, или като "предатели" (дума от речника на новия лидер на БСП)  Популистката логика подсказва, че всеки, който не подкрепя популистките партии, вероятно не е истински представител на народа – който винаги е определян като праведен и морално чист.

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело
Цитирай

Най-възрастният държавен глава в света Робърт Мугабе днес чукна 93.

Естествено в африканската държава това е повод за всенародни тържества, подгрявани от местните медии от няколко седмици насам.

В същото време влошеното здраве на диктатора, който управлява страната от 1980 година насам, подхранва слухове и прогнози за това кой ще го наследи.

Управляващата партия ЗАНУ-ПФ определи Мугабе за свой кандидат в изборите догодина, а той... няма нищо против. Президентът обясни, че желае да отпразнува 1 век и да управлява до кончината си.

Съпругата на Мугабе Грейс обаче допусна и друго развитие.

"Ако Господ реши да си го прибере, ние ще го номинираме като покойник", обяви тя.

Според Грейс Мугабе дори и да се стигне до смърт на съпруга й, то на изборите трябва да има и бюлетина, с неговото име.

"Така ще покажем колко много народът обича своя президент", каза тя.

Нещо такова ли имаш предвид?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...