Отиди на
Форум "Наука"

Македонска патриотична организация в САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Южна Америка


Recommended Posts

  • Администратор
Македонска патриотична организация в САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Южна Америка - "Македонецъ, Българинъ и Македонска Борба", публикувано във в. "Македонска Трибуна", брой 113, Indianapolis, USA, 1929 година
 
македония в сащ.jpg
 
"Македонецъ, Българинъ и Македонска Борба" - Това сѫ три отдѣлни понятия за нѣща, които сѫ свързани помежду си... 
Македонецъ - що значи? - Човѣкъ, който е родомъ отъ Македония. Македонецъ не значи българинъ само, защото родомъ отъ Македония има и хора отъ други народности: власи, турци, гърци, евреи и др. 
Българинъ - що значи? - Човѣкъ, който принадлежи на българското племе, на българската народность. Тукъ не може да се каже, че човекъ който е родомъ отъ България е българинъ, защото отъ България родомъ има хора отъ разни народности. Може нѣкой да е родомъ отъ Австралия, въ Африка и пакъ да е българинъ. 
Ето разликата: името българинъ е име на народность, а името македонецъ - е име на произходъ отъ една опрѣдѣлена область, Македония. Македонска народность нѣма, македонски езикъ нѣма. Тогава, какъ да се схваща Македонската борба? Като борба на една народность ли, или като борба на една цѣла страна? 
Ние често казваме: борбата на Македония е прѣди всичко борба за национални, значи за народностни права и свободи. Тя не е борба на потисната онеправдана социално група, класа, срѣщу друга социялна група, - т.е. тази борба не е класова... 
Още прѣди да започнатъ, обаче, войнитѣ отъ 1912 година първитѣ агитатори, истинскитѣ водители на освободителното движение въ Македония положиха въ основата му единъ принципъ, който политически създаваше отъ това движение една самостоятелна борба, не вече чисто племенна, българска, а борба македонска, безъ да се измѣстятъ мотивитѣ на тая борба: - именно националното потисничество... 
Македония за македонцитѣ - това знаме се издигна и възприе не само отъ българитѣ въ Македония. И другитѣ народности тамъ започнаха да го възприематъ, виждайки, че то води към свободи, редъ и справедливость за всички. 
Македония за македонцитѣ - това е и днесъ нашто знаме. И то не е защото македонскитѣ българи не искатъ да живѣятъ въ духовно и въ всѣкакво друго единство въ българитѣ отъ България - такова едно желание би било чудовищно! - но то не е и за да се заблудятъ другитѣ македонски народности и да се устрои по тоя начинъ едно сливане на Македония съ България. Не. Въ нашитѣ разбирания и въ нашето вѣрване е, че всѣко усилие, насочено, при днешнитѣ условия, къмъ създаване на доминираща надъ Балканитѣ сила отъ която и да е балканска държава, води къмъ размирици, къмъ войни, къмъ нови страдания. Нито право може да има, нито е възможно, нито пъкъ е полезно, която и да е балканска държава да заема положението на господствуващъ надъ другитѣ страни. Нашитѣ усилия и усилията на всички трѣбва да бѫдатъ насочени къмъ създаване на Балканитѣ на такъвъ редъ, който не само ще гарантира националната свобода и независимость на всички тамъ, но и ще създаде условията на истинско приятелско съжителствуване на балканскитѣ народи. Докато у тѣхъ стои жилото на съперничество за надмощие на Балканитѣ - такова съжителство е невъзможно. Македония съ своята борба за свобода е подържала и подържа съществуването на това жило, на стремежи да се използува борбата за държавни планове на близки и далечни. Освободи ли се тя и създаде ли се отъ нея независима самостоятелна държава, то само ще падне и тогава прѣзъ Македония ще минаватъ не както сега нишкитѣ на интриги, на тъмни замисли, на алчности, а нишкитѣ на добра воля за взаимна подкрѣпа, за задруженъ приятелски животъ. 
Така Македонската борба днесъ е не борба срѣщу или мимо българщината, а борба за право, за свобода на македонскитѣ потиснати населения и косвено - за гарантиране условия за общи свободи, за траенъ миръ и напрѣдъкъ на Балканитѣ." 


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр 

Автор: Македонската патриотична организация (МПО) е политическа организация, основана в САЩ през 1922 г. от емигранти от Егейска Македония. МПО е най-старата, съществуваща до днес, организация в Северна Америка, обединяваща американци и канадци с корени от Македония. Секции на МПО съществуват в различно време в Австралия, Нова Зеландия и Южна Америка. 
За повече информация за МПО тук 
 
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...