Отиди на
Форум "Наука"

Усвояват ли средства и държавни пари учените?


Recommended Posts

  • Администратор

За пореден път @Frujin Assen пише, за това как учените седят и усвояват средства вместо да работят и реших да направя една тематична тема, в която да обсъдим проблема.

Въпроса на темата Усвояват ли средства и държавни пари учените? е реторичен, тъй като реално те усвояват средства и работят на държавни заплати, държавни поръчки, проекти и т.н., но въпроса е дали има резултат и какъв е резултата от тяхната работа?

Преди няколко години бях на едно събитие в института по полимери към БАН, където откриваха нов проект за няколко милиона и там на дълго и на широко обясняваха каква работа ще извършат и накрая обърнаха само 30 секунди за разпространението на информацията от тяхната дейност. След няколко разговора и малко ровене в интернет стигнах до извода, че нашите учени от конкретния институт са едни от водещите в областта в световен мащаб. Оказа се, че в Холандия има организация, която се занимава с проблемите на полимерите в индустрията и когато някоя голяма (оценявани за милиарди долари) фирма има проблем се обръща към въпросната организация, от своя страна организацията има няколко научни института по света, към които се обръща за експертно мнение и нашите учени са в този списък. Това е голямо признание и реално това е от тези институти, които прославят България и работят много здраво в научната си област и я развиват. Точно това им печели проектите за милиони, а не умението да симулират работа.

В момента светът е много по-отворен от когато и да е било и няма как конкуренцията да не се отразява пагубно за някой. Ако няма резултати няма пари. 

В момента НАСА наема ракетите на SpaceX, защото им излиза по-евтино и все повече частни компании започват да се занимават с разработване на какви ли не технологии, лаборатории и всички видове научни съоръжения, за да постигат по-голям ефект от държавните институции. И отново ще спомена, че конкуренцията убива много бързо всички, които седят и "усвояват средства".

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

На хората корупцията е иманентно (изначално)  присъща. Доколкото учените са хора, да се твърди, че сред тях няма корупция означава, да се обяви, че учените са различен тип хора (което не е вярно). В този смисъл правилният въпрос е не "Има ли корупция сред учените", а "Колко е голяма корупцията сред учените".

Напълно естествено, никой човек (без значение учен или не) няма да си признае открито "Аз не върша нищо полезно, само усвоявам средства". Но когато се види, как десетилетия се работи по проект... примерно въпросния парашут.

https://news.bg/education/67-studenti-i-doktoranti-poiskaha-ostavkata-na-dots-lachezar-filipov.html

А Лъчезар Филипов? Разбира се, може човека просто да не е добре психически, но си е учен от БАН. Той с умен вид плещи глупости, и ако това не е "усвояване"... Да се размисля на тази тема беше лекцията на Михаил Хазин в която той разказва защо се е отказал от научна кариера. Той дава и два конкретни примера които са се случили лично с него. Единия при това е бил да международно ниво. Казали са му, че "Хиляди учени по цял свят "усвояват средства" извършвайки тези изчисления (за които всички знаят, че са погрешни) и докато не намериш начин как да се изчисляват правилно ще си затваряш устата и ще правиш като всички останали". Аз съм склонен да му вярвам, тъй като не виждам причина да лъже.

https://www.theguardian.com/society/2016/sep/12/sugar-industry-paid-research-heart-disease-jama-report

Ето още един пример за продажни учени.

В интернет се появи нов мем свързан с "английските учени" и техните безумни и напълно ненужни открития... това също си е усвояване на средства. Даже им устроиха Анти-Нобелови награди. В английската уикипедия са описани доста такива награди. Но тези учени все пак са получили пари и са им възложили проекти за да се занимават с тези изследвания.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Ig_Nobel_Prize_winners

Прочее и в миналото е било така. Самия Исак Нютон (чиято репутация не подлежи на съмнение) се изказва за Кралското научно общество така "Тази организация съществува само за да дава пищни обеди и да си раздават един на друг златни медали".

 

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Аз не говоря, че няма такива учени, но не може всичко да е "усвояване" и корупция. Все пак виждаш как светът се променя всеки ден и всичко, което ни заобикаля се дължи на мечтатели, откриватели, изследователи и всички големи умове.

Това, че има много хора, които се възползват от създадената система - има! Тук в БАН също има много хора, които нямат нищо общо с науката, но се водят с научни титли и прочие. И в този ред на мисли преди няколко години когато водих научни предване в БНР стигнаха интересни слухове за това, как има "мъртви души", които се водят на заплата. Т.е. хора, които не работят там получават заплати. Смятам, че където има дупки в системата те веднага се използват и все се намира кои да взима едни пари без да работи.

Но темата не е за това. Тук искам да кажа, че времето на тези системи умира и то много бързо, тъй като те са много тромави и стари и не могат да отговорят на изискванията на обществото. Конкуренцията е убийствена и вече не само държни институции страдат от тези бързи темпове, а и старите и тромави корпорации, които си мислят, че са прекалено големи, за да се съборазяват с когото и да е.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Росене, това за което ти говориш за конкуренция и прочее са едни много красиви мечти. Да, конкуренция има и тя е жестока, но съвсем не е такава каквато не само на теб, но и на много други хора (включително и на мен) ни се иска да е. Съревнование на идеи и възможности. Понеже съм обикновен човек ще го кажа по възможно най елементарния начин. Да приемем, че имаме двама конкуренти. Единия е по умния, с по добрата и работеща идея. В идеалната ситуация виждайки конкуренцията другия би трябвало да се мотивира и да започне да работи за да надмине първия. В реалния живот обаче ще стане друго. Втория ще плати на жълтата преса да изкара първия най гнусния изрод на света- педофил, канибал, рептил, корумпиран и прочее. После ще отиде с печено агне при шефа на първия предлагайки му сделка, да уволни по умни срещу някаква изгода. Ще се намеси и политика и всичко останало.

Конкуренцията дори и в науката се изразява не в битка на ум и работа, а в ритане по кокалчетата под масата. Сам знаеш, че това е истина, лично си го преживял (така съм чувал де).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 8/18/2017 at 3:07, Frujin Assen said:

Ето още един пример за продажни учени.

В интернет се появи нов мем свързан с "английските учени" и техните безумни и напълно ненужни открития... това също си е усвояване на средства. Даже им устроиха Анти-Нобелови награди. В английската уикипедия са описани доста такива награди. Но тези учени все пак са получили пари и са им възложили проекти за да се занимават с тези изследвания.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Ig_Nobel_Prize_winners

Прочее и в миналото е било така. Самия Исак Нютон (чиято репутация не подлежи на съмнение) се изказва за Кралското научно общество така "Тази организация съществува само за да дава пищни обеди и да си раздават един на друг златни медали".

Преди всичко трябва да ги има тези пари на куп. За богатите държави е лесно - има и за златни медали и за анти-награди. Въпросът с конкуренцията също е двояк - от една страна движи прогреса, но от друга общественото развитие като цяло не е само техническо и материално. По времето на Нютон тепърва са откривали природните закони, а днес ги експлоатират по всякакъв начин за печелене на пари и не винаги с оглед на обществените ползи или вреди, които разбира се не винаги могат точно да се предрекат. Ако приемем, че учените трябва да работят за бъдещи ползи на едно цялостно общество /не само за частни икономически интереси/, преди всичко това общество трябва да зададе параметри на най-важните за бъдещото си развитие области и да дава първо пари там. И периодично разбира се / в по-голям период/ може да сменя стратегията си или пък не.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 8/17/2017 at 23:49, Р. Теодосиев said:

След няколко разговора и малко ровене в интернет стигнах до извода, че нашите учени от конкретния институт са едни от водещите в областта в световен мащаб. Оказа се, че в Холандия има организация, която се занимава с проблемите на полимерите в индустрията и когато някоя голяма (оценявани за милиарди долари) фирма има проблем се обръща към въпросната организация, от своя страна организацията има няколко научни института по света, към които се обръща за експертно мнение и нашите учени са в този списък. Това е голямо признание и реално това е от тези институти, които прославят България и работят много здраво в научната си област и я развиват. Точно това им печели проектите за милиони, а не умението да симулират работа.

Това е така, но такива институти могат да се издържат не само от държавата. Защото в днешно време големи частни компании могат да отделят средства за наука и пряко се нуждаят от нея. Но пък има сфери, в които такава пряка икономическа полза не винаги е възможна или пък е по-малка. Освен това е въпрос на стратегия за в бъдеще, днес да внесем пари в начеваща област за да може след 20-30 години да се постигне ефекта на този институт. Въпросът в България е според мен, че парите по принцип са малко и разпределяне от типа " на всеки по трохичка" не ми изглежда много рационален. А пък и кой ще се наеме да предвиди бъдещите ползи, като едно правителство мисли само за проекти с продължителност от 2 години.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...