Отиди на
Форум "Наука"
makebulgar

Плачем от нарязания лук заради... малко сярна киселина в очите!

Recommended Posts

Цитирай

Защитният механизъм на лука обаче отива с една крачка по-напред. Зеленчукът произвежда още по-дразнещ химикал, наречен пропантиал S-оксид, за да спре нападенията от вредители. Щом го освободи, той бързо се изпарява и си проправя път към очите ни. Там се разтваря във водата, която ги покрива, за да образува слаб разтвор на сярна киселина. Това започва да дразни слъзната ни жлеза. За щастие, количеството киселина е сравнително малко. Съответно ефектът не е вреден, а просто дразнещ.

http://www.obekti.bg/nauka/eto-kakva-e-istinskata-prichina-poradi-koyato-lukt-vi-kara-da-plachete

Share this post


Link to post
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...