Отиди на
Форум "Наука"

Из спомените ми Стоян Илиев


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

Любимо хоби на много хора в този форум е да обвиняват комунистите които били развратили българския народ и го научили на мързел и кражби. Други пък обвиняват гадните седесари, които в последните 30 години развратили българите и окрали всичко- такава корупция преди 89 нямаше! Преди това в благословеното Царство България такива неща разбира се не имало. И като така, аз извадих откъси от една книга... нека видим какво се било положението с корупцията в армията.

Една вечер при мен дойдоха двама войници които ми казаха следното

-Ние гладуваме, а фелдфебелът ни краде месото и гуляе със своите селски.

Отидохме в зеленчуковата градина и какво да видя-фелдфебелът и неговите селски насядали около един голям тиган пържеха месо.

Открих и едно друго безобразие, което страшно много ме възмути. Куриерът, който събираше писмата от войниците, вместо да ги препраща, ги късал и хвърлял във фурната. Пристигналите пък по грешка в ротата писма също унищожавал.

… Клубът се посещаваше само от офицери- българи, германци и австрийци. Нашите офицери пиеха много. Някой от тях буйстваха и чупеха чаши и шишета, което не се харесвало на немските офицери. Те се оплакали на своите началници и въпроса отнесли до полковник Ламбринов. Той им обърнал внимание, че ще бъдат наказани, но те му отговорили, че по напред от телените мрежи не може да ги прати и продължили в същия дух, вече нарочно, като разбрали, че немците се сърдят. Започнали да им дават само лимонада, но нашите за почуда на немците пак буйствали. Една вечер събрали масите и играли на тях хоро. За да не стане скандал немците напуснали. След време отменили забраната да не се дава ракия.

Войниците от моята рота през свободното време се бяха научили да отиват в Канатларци и да крадът каквото им попадне от германците. Много пъти носеха агнета и не криеха, че ги крадът от немците.

Говори със свой колега 1919.

-Да имате толкова продукти и да не ми кажете за тях. Трябваше да ме уведомите и да продадем част от тия храни, за да сложим по 100-200 000 лв в джоба си и да си осигурим живота. А това което си докарал няма да остане за държавата, то ще се разграби от други, а аз и вие няма да получим нищо.

1920 прехвърлят офицери в друг полк, където положението е по лошо.

Протежирането на офицерите и тук си изигра ролята и отидохме именно ние, понеже нямаше кой да се застъпи за нас.

1922 В района на казармата на 25а дружина имаше строежи. Преди да застъпя дежурен някой от офицерите ми казаха, че дружинният командир Дипчев пренасял от струпания в казармата материал, за да си строи вила в Банкя. Той развъждаше прасета в полка, а също кокошки и зайци в големи количества . Крадеше продукти и фураж за да ги храни. Тях той продаваше за храна на полка по цени по високи от пазарните. Изнасяше мебели от казармата и си ги носеше вкъщи.

Домакинът на частта майор Чернев беше изписал за офицерите и подофицерите въглища от мина Перник и им събрал парите. Когато въглищата дошли той ги продал на местното население по скъпо и спечелил пари. След което изписал отново въглища, но от мините му казали, че не могат да изпратят отново веднага, тъй като са затрупани с поръчки. Хората мръзнаха половин зима.

Говори със свой колега, касиера на полка

Поиска пари от мен докато си бях на село, като ми каза да отбележа, че ги е взел от касата. Дадох му 2000 лв. Не ги върна и отрече, че е взел пари от мен.

1923 разказва за случка с негов колега

Доставчик на брашно докара около девет тона брашно. Назначи се комисия която да го приеме. Решават да го приемат и започват веднага да го изсипват в сандъците на частта. При изсипването излизат много чували напълнени с трици замаскирани отгоре с брашно. Комисията връща брашното. Търговеца се оплаква на генерал в София, който телеграфира да се назначи нова комисия, която незабавно да приеме брашното.

Много хранителни продукти  ни се изпращаха от сектора в Радомир. Често бивах назначаван за председател на комисията  за получаване на изпратените ни по влака продукти. При получаването се установяваше, че продуктите не отговарят на описа на товарителницата. За този недоимък се съставяше протокол, който предоставях на началника на участъка майор Ковачев… Така един път при приемането на продуктите се оказа голям недоимък… В крайна сметка заставиха командира на участъка да приеме по товарителница, а после завеждащия прехраната –подофицера да оправя недоимъка. Контрата остана във войниците.

1923

Някой офицери ми казаха, че имало отпуснати пари за направата на цивилно облекло на тези офицери които участваха в укриването на оръжието като награда. Аз също бях в този списък. Така и не разбрахме какво стана с тези пари, но никой не получи облекло.

ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ!

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз пък съм забелязал, че се правят неистови усилия да се оправдават едни престъпления с други.И тогава са крали и сега продължават, демек всичко е нормално.Обаче, има разлика дали свиват от стола или разграбват тотално държавата.

Или в Китай набили 1 000 човека, няма какво да се оплакваш, че и ти ядеш бой сега.Същата работа и там небето е синьо.Та тогава през царско време откраднали месо , "всё в порядке" и сега така правят.

Само че в живота е важно "сега" и "ние".САЩ помогна на СССР през ВСВ, но сега братушките не изпитват благодарност към тях.Нас пък Русия ни освободи, но сега сме врагове, тя води хибридна война срещу нас.

А истината за соца трябва да се знае, за да не спорят в бъдеще по форумите и да искат да върнат комунизма отново.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Описва тържствуващ как се делил с роднините си и как ги надхитрил в съда и други такива работи, та не бива да се надценява и написаното от него. Такива са като гъба за негативните неща - помнят ги всичките, но цялата работа е баланса. 

Нали знаете, че няма как войска, в която има много крадци, да печели битките както нашите са го правели по онова време. 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...