Отиди на
Форум "Наука"

Животът на една Велика сила


Recommended Posts

  • Потребител

Провокиран от друга дискусия реших да постна този текст тук, като при свободно време ще го редактирам и допълня. Смятам, че по темата може да се получи добра дискусия, защото примерите са десетки. В случая съм се опитал да обобщя как се появява една Велика сила и как тя изчезва.

Държавата Х - населението е разделено на 3 условни групи, между които управляващите/политиците балансират - група А е средна класа, група Б са бедни и група В е на богатите. Държавата Х има бързорастящо население, но е сравнително бедна на ресурси и е средна по площ.

Управленската система и взимането на управленски решения, или накратко политика, е изкуство на баланс между различните обществени групи. Колкото по-многобройна и богата е една група, да кажем група А, толкова по-влиятелна е тя. Следователно взимащите решения трябва да се съобразяват повече с доминиращото мнение в група А, отколкото с това в по-бедната и малобройна група Б. Междувременно група В е значително по-богата от група А, но и много по-малобройна. Поради икономическото си влияние, т.е. елитарния си статус, тази група може да налага мнението си над управляващите, посредством липсата на група, която може да балансира влиянието й.

Група В, като елит, има по-ясна представа за това какви са нейните интереси, най-вече икономически, отколкото групи А и Б. Група В има представа от "световните дела" и икономически интереси в чужбина, защото има преки контакти със сходните групи от останалия свят. С времето група В осъзнава, че държавата Х има потенциал да бъде Велика сила, така както и други държави със сходни показатели. Но за целта, този статут трябва, буквално, да се извоюва. А, за да се извоюва, трябват пари за създването на достатъчно силна армия и хора, които да се бият в тази армия.

Група В е готова да плати една част от сумата, но основно трябва да се вземат пари от група А, а за пушечното месо... за това има група Б плюс някои представители на група А, които да станат офицерския корпус.

И така войната минава, независимо победила или победена, държавата Х е дала огромни жертви. Групите А и Б са загубили около 30% от мъжете в тях. Раждаемостта в следващите 40 години се срива. Буквално няма кой да работи в компаниите на група В, започва вътрешногрупова конкуренция за привличане на работниците чрез по-високи заплати. Но това прави компаниите неконкурентноспособни спрямо чуждестранните такива. За да компенсира група В, налага на управляващите, решението да се внасят чуждестранни работници. Но държавата Х е етнически хомогенна, затова групата В започва да финансира начинания, целящи да популяризират вноса на евтина работна ръка. И така започват премеждуята за членовете на групите А и Б, които не само, че губят работните си места, заради по-евтин труд, но и трябва да внимават да не бъдат обвинени в политнекоректно поведение. А също така трябва да приемат и подмяната на собствената си култура с чужда, за да може група В да поддържа статута си не само удома, но и в чужбина. След още 20 години се оказва, че държавата Х вече се е превърнала в една "мешана скара", да го напиша по народно му, на чиято територия през следващите 20 години ще се проявяват първите белези на балканизация, а след още 20 просто ще изчезне, погълната от съседната бързо набираща сила нова Велика сила.

Възможен е и вариант Б, където държавата Х я сполетява красный октябрь, но и в двата случая, катастрофата е неизбежна.

И да обобщя. За да бъде една държава субект на геополитиката, а не нейн обект, тя трябва да има силна армия. А това става с наличието на силна икономика, т.е. голяма средна класа, и голямо население, т.е. достатъчно голяма маса пушечно месо.

Както вече бе отбелязано, наличието на голямо и растящо, а не намаляващо и застаряващо население е ключа към това една държава да се превърне във Велика сила. Започне ли прехода към демографски упадък, загубата на статута е неизбежен.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...