Отиди на
Форум "Наука"

Ню Хърайзънс - посещение на Ултима Тул на 1-ви януари 2019 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Ню Хърайзънс излиза извън хибернация като подготовка за посещението на Ултима Тул на 1-ви януари 2019 година

5 юни 2018 г. 08:08 ч. Алън Стърн, ръководител на мисията "Ню Хърайзънс", която през 2015 година сътвори история с първото в историята на човечеството посещение на Плутон, оповести вчера в Туитър [1], че роботизираната станция излиза извън състояние на хибернация. Започват подготовките по облитането на обекта 2014 MU69, вече известен под името Ултима Тул. 

Моментът на най-голямото сближение между "Ню Хърайзънс" и Ултима Тул ще е на 1-ви януари 2019 година - навръх Нова година! Това ще е първото посещение на небесно тяло отвъд орбитата на Плутон. 

Според предварителни наблюдения, направени от космическия телескоп "Хъбъл" и някои наземни телескопи, Ултима Тул е с размер 30 км. в диаметър и е червен на цвят. Възможно е да не е единично тяло, а два обекта, обикалящи около общ гравитационен център. 

New-Horizons-visits-2014-MU69.jpg

На илюстрацията: "Ню Хърайзънс" ще облети MU69 през януари 2019 г. Credit : NASA

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2242-2018-new-horizons-out-hibernation-mu69

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Първи снимки! Автоматичната междупланетна станция Ню Хърайзънс успя да заснеме следващата си цел: Ултима Туле!

2018-aug-nh-ultima-thule.jpg

Вляво: съставно изображение, изготвено чрез обединяването на общо 48 кадъра, всеки от които е с време на експозиция 29.967 секунди. Кадрите са заснети на 16-ти август. Вдясно: увеличен изглед на региона, ограден с жълто квадратче, а звездите са умишлено премахнати, за да се акцентира върху Ултима Туле. Photo credits : NASA/JHUAPL/SwRI

29 август 2018 г. 19:17 ч.

Светослав Александров. Безспорно най-голямото постижение за американската космонавтика през последното едно десетилетие бе посещението на Плутон от автоматичната междупланетна станция "Ню Хърайзънс" през лятото на 2015-та година. Сега НАСА се готви за още едно велико събитие: първото посещение в историята на човечеството на небесно тяло отвъд орбитата на Плутон! Ако всичко мине наред, навръх Нова година, точно на 1-ви януари 2019 г. "Ню Хърайзънс" ще направи близко облитане на обекта MU69, който вече има ново име: Ултима Туле. Названието бе избрано от обществеността след гласуване, проведено от екипа на "Ню Хърайзънс".

Вчера НАСА оповести, че камерата LORRI на "Ню Хърайзънс" е успяла за пръв път да заснеме Ултима Туле. Това е изключително важно постижение: "Ню Хърайзънс" се намира много зад орбитата на Плутон. Снимките били заснети на 16-ти август, но е отнело няколко дни, за да бъдат препратени към Земята. Забележете: предаването на данни от периферията на Слънчевата система към Земята е със скорост 1 kbit/sec. Представете си как щеше да се чувствате, ако Вашият интернет работеше с такава скорост! Но когато става въпрос за такива колосални разстояния, а технологията на "Ню Хърайзънс" е от началото на миналото десетилетие, няма как: разкриването на тайните на покрайнините на планетарната ни система ще е бавен процес. 

Обектът Ултима Туле бе открит с помощта на телескопа "Хъбъл" на 26-ти юни 2014 година, в опит да се намери втора цел за мисия "Ню Хърайзънс". Разстоянието от Слънцето до Ултима Туле възлиза между 42 и 46 астрономически единици (една астрономическа единица е 150 милиона километра). Към момента на заснемането на тези снимки автоматичната станция все още се намираше на около 1 астрономическа единица от обекта - т.е. на разстояние, еквивалентно на това между Земята и Слънцето. Невероятно е, че камерата на "Ню Хърайзънс" успя да различи Ултима Туле на фона на звездното поле - 150 милиона километра са много, а средният диаметър на обекта е едва 30 километра.

До пристигането остават едва четири месеца, а през това време Ултима Туле ще става все по-ярък обект пред LORRI. Ще отнеме време, преди да видим детайли от повърхността на небесното тяло. Ако си спомняте, през 2015-та година за пръв път видяхме подробности от повърхността на Плутон едва няколко дни преди голямото сближение. Сега, имайки предвид че Ултима Туле е още по-далече, а е по-малък от Плутон, ще има да си почакаме още. Вероятно първите подробни снимки ще бъдат заснети около Нова година, но докато бъдат препредадени към Земята и ги видим, ще минат още няколко дълги дни. "Ню Хърайзънс" е мисия, която ще ни тества търпението на максимум. Но чакането безспорно ще си заслужава! 

Източник: НАСА

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2343-2018-new-horizons-photographs-ultima-thule-first-time

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Половин век след първото посещение на Луната от Аполо 8, НАСА ще направи първото посещение на обект отвъд орбитата на Плутон

25 октомври 2018 г. 08:10 ч. На Бъдни вечер, 24-ти декември 1968 година, НАСА влиза в човешката история завинаги. За пръв път пилотиран космически кораб навлиза в орбита около Луната. Това е постигнато от екипажа на "Аполо 8". Така светът изкарва едно незабравимо Рождество Христово. 

По време на зимните празници на 2018-та година НАСА ще е отново в новините. Тогава най-далечната роботизирана изследователска мисия "Ню Хърайзънс" ще се сближи с Ултима Туле - първия обект отвъд орбитата на Плутон, който ще бъде посетен от космически апарат. Самото сближение ще е навръх Нова година: на 1-ви януари 2019-та година. 

На 24-ти октомври участниците от мисията, начело с Алън Стърн, изнесоха презентации относно предстоящото изучаване на Ултима Туле [1]. От тези презентации разбрахме, че това ще е най-далечният и най-примитивен обект, който ще бъде посетен от човешки апарат. Условията около него са неясни и може да има неочаквани отломки и опасности. Посещението на обекта ще е много по-трудно от това на Плутон, тъй като ние не знаем нищо за Ултима Туле - не знаем с точност позицията му в космоса, не знаем дори дали притежава луни. Освен това "Ню Хърайзънс" е на много по-голямо разстояние от Земята в сравнение с мисията до Плутон, съответно сигналът ще пристига до нас за много по-голямо време. Цялостен успех не е гарантиран. Но именно такава е била ролята на НАСА в миналото - да начертава пътя към нови хоризонти. 

2018-aug-nh-ultima-thule.jpg

Вляво: съставно изображение, изготвено чрез обединяването на общо 48 кадъра, всеки от които е с време на експозиция 29.967 секунди. Кадрите са заснети на 16-ти август. Вдясно: увеличен изглед на региона, ограден с жълто квадратче, а звездите са умишлено премахнати, за да се акцентира върху Ултима Туле. Photo credits : NASA/JHUAPL/SwRI

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2421-2018-ultima-thule-preview

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Почна се! На Земята е получен сигнал от Ню Хърайзънс, информиращ за началото на облитането на Ултима Туле!

 

2018-ultima-thule-december.png

Екипът на мисия "Ню Хърайзънс" получи това съставно изображение на Ултима Туле чрез комбиниране на множество индивидуални кадри, заснети между август и средата на декември. Credit: NASA/Johns Hopkins Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

26 декември 2018 г. 09:00 ч.

Светослав Александров. Космическата Нова година започва от сега! Ръководителят на мисия "Ню Хърайзънс" Алън Стърн оповести, че на Земята е получен радиосигнал от автоматичната междупланетна станция, благодарение на който научният екип знае, че облитането на Ултима Туле е вече в ход! 

Ултима Туле е първото небесно тяло, намиращо се отвъд орбитата на Плутон, което ще бъде посетено от построен от човека космически апарат. Учените измерват разстоянието между обектите в Слънчевата система в т.нар. Астрономически единици (AU). Една AU се равнява на 149 597 871 километра, колкото е средното разстояние между Земята и нашето Слънце. Орбитата на Плутон е на около 33.63 AU от Слънцето. А Ултима Туле се намира на около 44.AU от звездата ни! 

Важна информация за предстоящото облитане. Понеже правителството на САЩ е спряло дейност, защото Конгресът не е успял да постигне споразумение за държавното финансиране, новините за Ултима Туле няма да бъдат излъчвани по правителствения канал НАСА ТВ. Вместо това вести в реално време ще има на сайта на мисията: http://pluto.jhuapl.edu . Излъчванията на живо ще са на Youtube канала на лабораторията Джон Хопкинс: https://www.youtube.com/user/jhuapl 

Според Алън Стърн скоро на уебсайта ще има отдел, където екипът ще качва суровите изображения от облитането. Но пак по думите на ръководителя, първата снимка, която действително ще показва характеристиките от повърхността на Ултима Туле, ще бъде свалена късно на 1-ви януари според американските часови зони, което ще рече, че в България може да я очакваме най-рано на 2-ри януари. 

Няма спор, че облитането ще е трудна задача. Никога досега космически апарат не се е сближавал с обект, който е толкова далеч от нас. Отнема шест часа път на радиосигнала от "Ню Хърайзънс" да стигне на Земята. 

Но НАСА не се страхува от трудни задачи. Днес агенцията отбелязва половин век, откакто екипажът на "Аполо 8" достигна до орбитата на Луната и видя обратната й страна със собствените си очи. По какъв по-добър начин НАСА може да отпразнува събитието, ако не чрез достигане на тяло, намиращо се на невъобразимо голямо разстояние? 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2514-2018-ultima-thule-begins

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Новогодишното посещение на Ултима Туле: какво да очакваме и кога ще видим първите снимки

2018-24-dec-ultima-thule.png

Автоматичната междупланетна станция на НАСА "Ню Хърайзънс" засне тази снимка на Ултима Туле на Бъдни вечер, 24-ти декември. Photo credits: NASA/JHUAPL/SwRI

29 декември 2018 г. 12:13 ч.

Светослав Александров. Преди половин век на Рождество Христово НАСА проведе една от най-забележителните си космически експедиции: "Аполо 8", в рамките на която астронавти влязоха в орбита около Луната и видяха обратната й страна със собствените си очи. Днес, 50 години по-късно, този път на Нова година, американската космическа агенция ще проведе още една забележителна мисия: първото посещение на небесно тяло, намиращо се отвъд орбитата на Плутон. 

В тази статия ще ви разкажа какво да очакваме, кога да го очакваме и кога ще видим първите по-детайлни снимки на въпросното небесно тяло - Ултима Туле. 

Ултима Туле представлява планета-джудже, която се намира на около 44 AU (астрономически единици) от нашето Слънце. За сравнение орбитата на Плутон е приблизително на около 33.63 AU от Слънцето. Една AU се равнява на 149 597 871 километра, колкото е средното разстояние между Земята и Слънцето. Като размер Ултима Туле е доста по-малка от Плутон - диаметърът на Плутон е около 2 370 километра, докато диаметърът на Ултима Туле се изчислява да е между 25 и 45 километра. 

Мъничкият размер означава, че заснемането на Ултима Туле ще е много по-голямо предизвикателство от снимането на Плутон. Не бива да очакваме свръхдетайлни снимки. Както виждате на горепосоченото изображение, заснето на Бъдни вечер, Ултима Туле все още изглежда като звезда пред камерата LORRI (LOng-Range Reconnaissance Imager). Това ще продължи до последните часове преди облитането. Нека да погледнем една примерна симулация как биха изглеждали снимките през следващите четири дни:

2018-ultima-thule-simulated-image.jpg

Photo credit : JHUAPL 

Скоростта на "Ню Хърайзънс" спрямо Ултима Туле 14.17 km/sec (по данни от The Sky Live). Докато пиша тази публикация, на 29-ти декември, разстоянието между космическия апарат и малката планета възлиза на около 7 249 100 километра. В момента на най-голямото сближение, което ще е на 1-ви януари 2019 г. в 07:33 ч. българско време, разстоянието между "Ню Хърайзънс" и Ултима Туле ще е едва 3 500 километра

Важна вметка: "Ню Хърайзънс" наближава непознат обект. Никой не знае дали там няма неизвестни опасности, примерно неоткрити към този момент луни или пръстени. За да се подсигури екипът срещу евентуален провал, на 31-ви декември ще бъдат събрани възможно най-добрите научни данни преди най-голямото сближение. Първото такова сваляне на информация и снимки ще започне на 31-ви декември в 03:31 ч. българско време и ще приключи в 06:56 ч. българско време. Второ такова ще има в 19:10 ч. българско време и ще приключи в 22:55 ч. българско време (по данни от Planetary Society). 

По време на първото сваляне на информация камерата LORRI ще заснеме снимка на Ултима Туле с разделителна способност от 8 километра на пиксел. При положение, че диаметърът е между 25-45 километра, Ултима Туле ще е не по-голяма от 3-4 пиксела на снимката. Това все още няма да е достатъчно, за да може екипът да различи отделни характеристики от повърхността, но снимката би могла да даде обща информация за формата и структурата на малката планета (например дали тя е монолитно тяло или е контактна двойка подобно на кометата Чурюмов-Герасименко). При второто сваляне на информация снимката на LORRI би била с разделителна способност от 5 километра на пиксел, т.е. Ултима Туле ще заема около 5-7 пиксела на снимката. 

Моментът на най-голямото сближаване, както вече написах по-горе, е на 1-ви януари 2019 г. в 07:33 ч. българско време. Но към това време "Ню Хърайзънс" ще е зает да изучава малката планета и няма да комуникира със Земята. Когато научните проучвания приключат, тогава автоматичната станция ще обърне антените си и ще изпрати радиосигнал. Първият такъв радиосигнал очакваме да бъде получен на 1-ви януари в 17:00 ч. българско време. В рамките на този радиоконтакт "Ню Хърайзънс" няма да изпрати снимки, нито научна информация. Просто ще информира екипа, че всичко е минало успешно

Първото изпращане на научни данни от "Ню Хърайзънс" ще започне на 1-ви януари в 22:15 ч. българско време. Предаването на информация ще е продължителен процес - ще отнеме няколко часа (до 2-ри януари 01:35 ч.), преди екипът да свали всичко. Именно тогава очакваме да пристигне първата истински детайлна снимка от Ултима Туле. Тя ще е с разделителна способност от 300 метра на пиксел, а малката планета ще се побере в рамките на 100 пиксела. 

Второто изпращане на научни данни от "Ню Хърайзънс" ще започне на 2-ри януари в 03:55 ч. българско време и ще приключи в 10:39 ч. българско време. Тогава се предвижда да получим снимка с разделителна способност от 140 метра на пиксел

Важна вметка - това са ориентировъчните времена, когато снимките ще бъдат получени. Това не означава, че ще бъдат публикувани в интернет в момента на тяхното получаване. За огромно съжаление екипът на "Ню Хърайзънс" не следва установените практики от марсохода "Кюриосити", наскоро кацналата на Марс мисия на НАСА "ИнСайт", слънчевите мисии и юпитерианската мисия "Джуно", при които снимките се качват незабавно в публичното пространство. Екипът иска първо да ги види, да напише описания и тези описания да минат през пиарите на НАСА. 

Понеже аз обичам точни отговори, изпратих запитване към института "Джон Хопкинс" кога снимките ще бъдат публикувани. Отговорът, който получих, е че екипът планира да са налични на 2-ри януари следобяд Източно стандартно време, което в България се явява късно вечерта на 2-ри януари или рано сутринта на 3-ти януари. При всички положения, но само ако облитането се е случило според плановете, на 3-ти януари най-късно ще имаме снимки на Ултима Туле

Има още една добра новина - въпреки спирането на правителствените дейности в САЩ, НАСА ТВ ще работи на 1-ви и 2-ри януари, за да може да информира обществеността за последните вести от "Ню Хърайзънс". 

Очакваме събитието с нетърпение! 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2520-2018-ultima-thule-what-to-expect

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Екипът на Ню Хърайзънс започна да публикува необработени изображения от посещението на Ултима Туле

2018-30-dec-ultima-thule.jpg

Тази снимка от "Ню Хърайзънс" бе заснета днес, на 30-ти декември. Ултима Туле е все още твърде малка, за да се забележи в детайли. Photo credits : NASA/JHUAPL

30 декември 2018 г. 20:15 ч.

Светослав Александров. Днес екипът на "Ню Хърайзънс" откри специална секция на уебсайта на мисията, в която ще се качват суровите (необработени) изображения от облитането на миниатюрната планета Ултима Туле. Напомням на читателите, че за пръв път космически апарат ще посети небесно тяло, намиращо се отвъд орбитата на Плутон. 

През първите две седмици на януари екипът възнамерява да публикува снимките в интернет до 24 часа от тяхното получаване. След втората седмица на месеца изображенията ще бъдат качвани на порции, веднъж седмично.

Подробна информация за това какво да очакваме от снимките публикувах вчера (натиснете тук, за да прочетете подробната статия). Пак напомням накратко, че максималното сближение ще е на 1-ви януари в 07:33 ч. българско време, когато "Ню Хърайзънс" ще прелети край Ултима Туле на разстояние едва 3 500 километра. Въпреки това миниатюрната планета се намира много далече от Земята, на около 44 AU (астрономически единици, 1AU=149 597 871 километра). Радиосигналът пътува от космическия апарат към нас в продължение на повече от шест часа. Екипът ще получи потвърждение за облитането чак късно следобяд, а изпращането на научни данни ще започне вечерта. Първите подробни снимки след облитането ще бъдат публикувани най-рано на 2-ри или 3-ти януари, в зависимост от това кога са получени. Ходът на мисията е доста по-бавен в сравнение с това, с което сме свикнали при провеждането на други междупланетни експедиции.  

За повече информация относно как да свалите най-новите снимки: посетете уебсайта на Ню Хърайзънс: pluto.jhuapl.edu

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2523-2018-30-dec-new-horizons-raw-images

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Изненада: първите по-подробни снимки на Ултима Туле показват, че тази малка планета не е кръгла!

2018-30-dec-2018.jpg

Първите по-подробни снимки, направени на Ултима Туле от "Ню Хърайзънс", показват, че миниатюрната планета няма сферична форма. Photo credit : NASA/JHUAPL

31 декември 2018 г. 21:35 ч.

Светослав Александров. Посещението на малката планета Ултима Туле от "Ню Хърайзънс" остава насрочено за утре, 1-ви януари, в 07:33 ч. българско време. Но дори и сега камерата LORRI на автоматичната междупланетна станция е успяла да различи нейната форма. 

Накратко казано: Ултима Туле не е кръгъл обект, а е силно издължен. 

Учените все още не знаят защо това е така. Възможно е Ултима Туле да представлява два отделни обекта, които впоследствие са се свързали заедно. Но още е рано да научим дали това наистина е така.

Засега изследователите са на мнение, че в тези най-външни части от Слънчевата система сблъсъците между обектите са рядко явление. Така че ако Ултима Туле наистина е контактна двойка, това ще е голяма изненада. За всеки случай преобладаващите очаквания са на повърхността й да няма много кратери.

Разбира се, тук става въпрос за неизследвано небесно тяло. Възможно е учените да грешат в предположенията си. Стига всичко да мине наред утре, надяваме се скоро загадките около Ултима Туле да бъдат разгадани. 

За повече информация: НАСА ТВ

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2525-2018-ultima-thule-not-round

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Облитането на Ултима Туле е завършило, очакваме първи радиосигнал от Ню Хърайзънс

1 януари 2019 г. 11:25 ч. Ако всичко е минало по план, първото посещение на обект отвъд орбитата на Плутон е вече в историята. Би следвало докато пиша тази новина, научната информация да е вече събрана, снимките да са записани на борда на "Ню Хърайзънс", а автоматичната междупланетна станция да ориентира антената си към Земята и да изпрати радиосигнал.

За нас остава да чакаме. Но това чакане няма да стане по-кратко, дори и на фона на факта, че радиосигналът пътува със скоростта на светлината! Ще отнеме близо шест часа и осем минути, преди той да пристигне и бъде прихванат от големите антени на Deep Space Network. Т.е. ще получим потвърждение за успеха на мисията най-рано в 17:28 ч. българско време. 

В рамките на този първи радиоконтакт все още няма да бъдат изпратени научни данни и снимки. "Ню Хърайзънс" просто ще трябва да оповести, че е оцеляла от срещата с Ултима Туле и е в добро състояние.

Това не е гарантирано. За пръв път човечеството посети обект, намиращ се толкова далече от нас. За да се подсигури срещу пълен провал, екипът на "Ню Хърайзънс" свали информация в последните мигове преди Нова година, броени часове преди голямото сближение. Бяха получени снимки, които доказват, че миниатюрната планета Ултима Туле не е със сферична форма, а е силно издължена. Тези резервни снимки и научни данни ще спасят частично научната програма в случай че "Ню Хърайзънс" не е оцеляла след днешната среща с Ултима Туле. 

Но ние се надяваме на най-доброто и вярваме, че в 17:28 ч. автоматичната станция ще изпрати потвърждение, че всичко е наред. Ако е така, изпращането на първите подробни снимки и данни ще започне късно вечерта. 

2018-30-dec-2018.jpg

Първите по-детайлни снимки, направени на Ултима Туле от "Ню Хърайзънс", показват, че миниатюрната планета няма сферична форма. Photo credit : NASA/JHUAPL

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2527-2018-ultima-thule-flyby-complete

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Ню Хърайзънс облетя Ултима Туле - първото посещение на обект отвъд орбитата на Плутон от космически апарат!

2019-1-jan-flyby-success.jpg

На кадъра: ръководителят на мисията Алън Стърн поздравява екипа си след днешния успех. Photo credit : NASA TV

1 януари 2019 г. 17:55 ч.

Светослав Александров. Преди броени минути, в 17:30 ч. българско време, екипът на "Ню Хърайзънс" получи първия радиосигнал след облитането на Ултима Туле, което потвърждава успеха на мисията! 

Облитането бе факт по-рано днес в около 07:33 ч. българско време, като "Ню Хърайзънс" премина едва на 3 500 километра от повърхността на миниатюрната планета, преди да се отправи отново към далечните краища на Слънчевата система. Автоматичната междупланетна станция събираше данни в продължение на още няколко часа, след което в около 11:30 ч. приключи с научните си задачи, обърна антените си обратно към Земята и започна да излъчва радиосигнали. 

Но Ултима Туле се намира на 44 AU (астрономически единици) от нас. Една AU се равнява на 149 597 871 километра, колкото е средното разстояние между Земята и Слънцето. Това също така е еквивалентно на около шест светлинни часа. Екипът на "Ню Хърайзънс" трябваше да чака цели шест часа и осем минути, за да може радиосигналът да прекоси цялата Слънчева система и да пристигне на Земята!

Информацията, получена в рамките на този пръв радиоконтакт, е оскъдна, както и трябваше да бъде. Екипът получи данни само за състоянието на бордовите системи на "Ню Хърайзънс" - всичко е в норма и космическият апарат е в отлично състояние. Имаме данни също така, че всички инструменти са работили според зададеното време, а измерванията са записани на твърдия диск. Но все още не разполагаме със същинска научна информация. Няма и нови снимки. Те вече са в процес на изпращане, но докато започнат да пристигат, ще е късна вечер в България. Вероятно утре или на 3-ти януари ще видим първата детайлна снимка от повърхността на Ултима Туле. Имайте предвид обаче, че може да почакаме доста: "Ню Хърайзънс" е далече и данните се свалят със скорост 500 бита в секунда - т.е. една снимка като тези, заснети от смартфон, ще се сваля в продължение на часове при такава скорост. Все едно сме върнати с машина на времето в епохата на dial-up интернета. Докато бъдат получени абсолютно всички научни данни на Земята, които са събрани в рамките на няколкочасовото облитане, ще измине близо година! 

За щастие екипът не планира да чакаме толкова дълго. Доколкото съм наясно, има снимки от няколко часа преди облитането, които са свалени и ще бъдат споделени с нас скоро. В 18:30 тази вечер ще бъде излъчена пресконференция на НАСА ТВ, на която вероятно ще бъдат представени някои от тези изображения. Тръпнем в очакване! 

Очаквайте снимките на този линк: Pluto.jhuapl.edu

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2528-2018-ultima-thule-flyby-a-success

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

НАСА публикува последната снимка на Ултима Туле, заснета преди самото облитане

2018-31-dec-ultima-thule.jpg

Това е последната снимка, заснета от "Ню Хърайзънс" преди самото облитане. Photo credit : NASA TV/JHUAPL

1 януари 2019 г. 18:50 ч.

Светослав Александров. Както оповестих преди около час, днес е исторически ден за космонавтиката - "Ню Хърайзънс" направи първото посещение на обект отвъд орбитата на Плутон, а името на обекта е Ултима Туле. Преди броени минути НАСА излъчи пресконференция, на която бе показана най-последната снимка, заснета от космическия апарат преди момента на голямото сближение. 

Снимката, заснета на 31-ви декември, потвърждава, че Ултима Туле е съставена от два лоба. Това, което все още не е ясно, е дали тези два лоба са свързани в един обект, или представляват два отделни обекта. Учените се надяват да научат утре или вдругиден, когато може би ще бъдат получени първите детайлни изображения от обекта. Напомням на читателите, че снимките са заснети, записани са на твърдия диск на "Ню Хърайзънс", но не са получени. Някои от тях са вече в процес на изпращане, но радиосигналът пътува около шест часа и осем секунди - те ще започнат да се свалят късно тази нощ. Най-детайлните цветни изображения няма да пристигнат преди февруари. Със скорост от 500 бита в секунда, отнема часове преди едно изображение да бъде свалено на Земята. Почти като в епохата на dial-up интернета :)

2018-james-tuttle-shape.jpg

Този модел от Джеймс Тътъл Кийн показва формата на Ултима Туле според последните изображения. Image credit : James Tuttle Keane/NASA TV

На горната илюстрация се вижда формата на Ултима Туле според последните изображения, както и посоката на околоосното въртене. Според Джеймс Тътъл Кийн eдна от големите неизвестни е какъв е периодът на околоосно въртене. Учените смятат, че може да е между 4 и 30 часа, засега предположенията са за 15 или 30 часа. Надяваме се и този въпрос да получи отговор в скоро време.  

За допълнителна информация : НАСА

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2529-2018-ultima-thule-last-image-before-close-flyby

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Първи снимки! Автоматичната междупланетна станция Ню Хърайзънс засне Ултима Туле по време на облитането си на Нова година!

2018-2-dec-ultima-thule-photos.jpg

Три изображения на Ултима Туле. Вляво: снимка, направена от цветната камера RALPH. В центъра: черно-бяла снимка с висока разделителна способност, заснета от камерата LORRI. Вдясно: комбинирано изображение, съставено на базата на данни от RALPH и LORRI. Photo credits : NASA TV/JHUAPL

2 януари 2019 г. 22:30 ч.

Светослав Александров. След като вчера автоматичната междупланетна станция "Ню Хърайзънс" влезе в историята на космонавтиката като първия човешки апарат, посетил небесно тяло отвъд орбитата на Плутон, днес първите снимки от това посещение бяха получени на Земята. На специална пресконференция, излъчена в 21:00 ч. българско време тази вечер, изображенията бяха официално публикувани. 

Важно е да се подчертае, че на Земята са пристигнали само около 1% от записаните на борда снимки и данни. Ултима Туле се намира на 44 AU (астрономически единици) от нас. Една AU се равнява на 149 597 871 километра, колкото е средното разстояние между Земята и Слънцето. Това също така е еквивалентно на около шест светлинни часа. Радиосигналът от "Ню Хърайзънс" пътува в продължение на шест часа, а поради голямото разстояние данните се свалят със скорост 500 бита в секунда. Все едно сме се върнали с машина на времето в епохата на dial-up интернета с телефонни модеми - една снимка би се сваляла в продължение на часове. Тези първи изображения са с резолюция 140 m/pixel и са заснети от около 50 000 километра. Снимки, направени от по-близко разстояние, вече с резолюция 35 m/pixel, са също заснети, но те все още не са пристигнали на Земята. С тази скорост на свялане ще отнеме близо 20 месеца, преди всичко да се озове в ръцете на учените! Така че най-доброто предстои и тепърва ще го видим. 

Но стига вече с обясненията за възможностите на "Ню Хърайзънс" - на Земята вече са пристигнали достатъчно снимки и данни, за да можем да направим важни заключения за Ултима Туле. Нека да обърнем внимание на най-детайлното изображение, с което разполагаме:

2018-31-dec-ultima-thule-lorri.jpg

Credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

Снимката категорично доказва, че Ултима Туле представлява контактна двойка. Подробно обяснение за контактните двойки е описано от Емили Лакдауола на страниците на Планетното общество. Ще е изненада мнозина от вас да научат, но двойните обекти са изключително често срещани в Слънчевата система. Най-често се срещат отделни двойки. Те са широко разпространени и в пояса на Куйпер, където се намира Ултима Туле. Истинският проблем е как точно се образуват контактните двойки: по какъв начин телата се сливат толкова нежно, че не се разрушават, а просто се слепват едни с други, запазвайки сферичната си форма?

Най-честата форма, която се среща при кометите, е двуделната форма. Даже Халеевата комета, която бе за пръв път посетена от космически апарати (европейската мисия "Гиото", съветските с българско участие "Вега 1" и "Вега 2", японските "Суисеи" и "Сакигаке" - всички те летяха през 80-те години на миналия век), има такава форма. Същото се отнася и за кометата Борели, както и за "Чурюмов-Герасименко", която през 2014 г. бе посетена от европейката мисия "Розета". 

Според учените контактните двойки, като Ултима Туле, могат да се формират по следния начин: две небесни тела обикалят едно около друго, след което орбитите им се дестабилизират. Това не е задължително да е бърз процес - напротив, може да е бавен и внимателен, като обектите се сближават с много бавна скорост - например 80 cm/sec, което е еквивалентно на походката на малко дете. 

2018-ultima-thule-evolution.png

Photo credits : NASA / JHUAPL / SwRI / James Tuttle Keane

Мисии като "Ню Хърайзънс" ни дават прекрасни доказателства за ранната еволюция на Слънчевата система - а обекти като Ултима Туле са отломки от тези най-ранни епохи. "Ню Хърайзънс е като машина на времето, завеждайки ни до рождеството на нашата Слънчева система", съобщава ученият Джеф Муур, част от геологичния и геофизичен екип на мисията. "Ние виждаме физически пример на началото на планетарното образуване, който е замръзнал във времето. Изучаването на Ултима Туле ни помага да разберем как планетите се образуват - както тези в нашата собствена Слънчева система, така и тези, обикалящи около други звезди в нашата Галактика".

Ето как се е формирала Ултима Туле според горната илюстрация: първо малки камъчета са агрегирали благодарение на гравитацията в два по-големи обекта. След това орбитите на обектите са се дестабилизирали и телата са се свързали, след като са осъществили контакт при скорост от около 80 cm/sec.

Нека сега се върнем върху общите характеристики на Ултима Туле, които научихме от първите снимки. На небесното тяло има по-светли и по-тъмни райони. Интересното е, че на мястото на свързване теренът е светъл. Също така е любопитно, че според първоначалната информация на Ултима Туле липсват ударни кратери, но пък вероятно има хълмове и хребети.

Какъв е цветът на повърхността на Ултима Туле? 

2018-2-dec-ultima-thule-color.jpg

Photo credits : NASA / JHUAPL / SwRI

... накратко казано, червен. Това е типично за Плутон и обектите от пояса на Куйпер. Червеният цвят се дължи на толини - изключително комплексни химични съединения. Те се образуват чрез ултравиолетовото слънчево лъчение, както и чрез космическите галактически лъчения, като простите вещества, които взаимодействат, за да се получат толини, са въглероден диоксид, метан, етан и азот. На Земята в днешно време подобни вещества не възникват, но е възможно да са съществували в далечното минало и дори да са предшественици на основните химични вещества, от които е възникнал животът. 

Разгадана е мистерията за продължителността на денонощието на Ултима Туле. Обектът извършва една пълна обиколка около оста си за около 15 часа.

Това са най-основните неща, които научихме за Ултима Туле - при това говорим за научни сведения, събрани в рамките само на последните 24 часа! Най-интересното от мисията тепърва предстои. "Ню Хърайзънс" ще продължи да изпраща събраните от него данни в продължение на следващите 20 месеца. А след това? Екипът на мисията съобщава, че бордовите системи са в изправност и предвиждат още 15-20 години живот. Възможно е роботизираната станция да посети още един обект от пояса на Куйпер. Дали ще стане - предстои да видим! За да се случи, подобен обект трябва да бъде открит от наземните и космическите телескопи, при това е нужно да се намира на пътя на "Ню Хърайзънс". Ако такъв бъде намерен, научната програма на "Ню Хърайзънс" ще продължи и през следващото десетилетие. 

Повече информация и снимки може да свалите от сайта на мисията към НАСА

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2531-2018-ultima-thule-first-flyby-photos

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Ню Хърайзънс изпрати своята най-нова и най-детайлна снимка на Ултима Туле!

2019-ultima-thule-highest-res.png

Тази снимка на Ултима Туле бе заснета от "Ню Хърайзънс" на 1-ви януари, но бе получена чак на 19-ти януари. Photo credit: NASA/JHUAPL/SwRI

25 януари 2019 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Автоматичната междупланетна станция на НАСА "Ню Хърайзънс", която този месец направи първото в историята на човечеството посещение на обект отвъд орбитата на Плутон, успя да изпрати към Земята най-детайлната си към този момент снимка. 

По данни от НАСА горепосоченото изображение е заснето на 1-ви януари в 07:26 ч. българско време - само седем минути преди момента на най-голямото сближение. Резолюцията е 135 метра на пиксел. 

Снимката е получена на Земята чак на 19-ти януари. Към този момент "Ню Хърайзънс" е изпратил едва около 1% от всички събрани данни. Ще отнеме 20 месеца, преди цялата информация и снимки да пристигнат на Земята. От разстояние 44 AU, снимките се свалят със скорост от 500 бита в секунда. Аналогично изображение, което правим на Земята със смартфон и го качваме в мрежата за секунди, от Ултима Туле би отнело часове, преди да бъде получено.

На горепосоченото изображение се виждат някои детайли, които до този момент бяха убягнали на учените. На по-големия лоб има ями с диаметър от 0.7 километра, а на малкия лоб - голяма вдлъбнатина с диаметър 7 километра. Все още не е ясно какво е причинило тези формации - дали са възникнали след удар с други небесни тела или е имало изпаряване на летливи вещества. 

За повече информация: Лаборатория "Джон Хопкинс"

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2565-2019-new-horizons-highest-res

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Ню Хърайзънс разкри, че Ултима Туле е много по-плосък обект, отколкото първоначално се смяташе

ultima-thule-departure.gif

Това кратко видео обединява общо 14 изображения, заснети от камерата LORRI на автоматичната междупланетна станция "Ню Хърайзънс". Снимките разкриват важна информация за "скритата страна" на Ултима Туле, която не е била осветена от Слънцето по време на облитането, но за формата на която можем да се досетим на базата на закриването на звездите от нея. Credits: NASA/Johns Hopkins Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/National Optical Astronomy Observatory

9 февруари 2019 г. 11:30 ч.

Светослав Александров. Автоматичната междупланетна станция на НАСА "Ню Хърайзънс" изпрати още снимки на Ултима Туле, които продължават да разкриват любопитни факти за този първи обект от пояса на Куйпер, посетен от космическа мисия. 

Отново напомням на читателите, че това съвсем не са всички снимки, които камерите на "Ню Хърайзънс" са заснели. По-голямата част от тях все още стоят записани на борда на автоматичната междупланетна станция и не са изпратени към Земята. Предаването на информация от такова колосално разстояние отвъд орбитата на Плутон е много трудно - всяка снимка се сваля в продължение на часове. Учените очакват, че ще минат около 20 месеца, преди да получат всички събрани данни. 

Но да се върнем на най-новото, с което разполагаме. Горните изображения, които са обединени в рамките на кратко видео, разкриват нещо ново - двата лоба на Ултима Туле нямат сферична форма. Големият лоб "Ултима" прилича на гигантска палачинка, а малкият - на орехова ядка:

ultima-thule-new-model.jpg

Credits: NASA/Johns Hopkins Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

"Бяхме добили впечатление за Ултима Туле на базата на ограничен брой снимки, получени през дните около облитането, но сега, след като сме видели повече данни, значително променихме възгледите си", споделя Алън Стърн, ръководител на мисията. "Ще е по-близко до реалността да кажем, че формата на Ултима Туле е по-плоска, като палачинка. Но най-важното - новите снимки водят до научен пъзел как изобщо такъв обект може да се е образувал. Никога досега не сме виждали нещо подобно, което обикаля около Слънцето".

За повече информация: НАСА

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2590-2019-new-horizons-pancake

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Роботизираната мисия Ню Хърайзънс е успяла да заснеме най-детайлните си снимки на Ултима Туле!

2019-ultima-thule-most-detailed-image.pn

Това съставно изображение обединява общо 9 снимки, заснети около момента на най-голямото сближение. Разделителната способност е едва 33 m/pixel. Натиснете тук, за да разгледате изображението в пълен размер (ще се отвори нов прозорец). Credits: NASA/Johns Hopkins Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute, National Optical Astronomy Observatory

23 февруари 2019 г. 18:00 ч.

Светослав Александров. Автоматичната междупланетна станция на НАСА "Ню Хърайзънс" е сполучила в заснемането на най-подробните снимки на Ултима Туле, с разделителна способност едва 33 m/pixel. Снимките са заснети на 1-ви януари в 07:26 ч., около мига на най-голямото облитане. Към момента на заснемането "Ню Хърайзънс" се намираше едва на 6 628 километра от Ултима Туле и на 6.6 милиарда километра от Земята. И макар че тези снимки са направени още в началото на януари, екипът е успял да ги получи едва този месец. 

Самият факт, че изображенията са получени успешно, е абсолютен триумф за американската космонавтика. За заснемането се изискваше абсолютна прецизност - камерата LORRI на "Ню Хърайзънс" да бъде насочена към Ултима Туле съвършено точно. А определянето на местоположението на малката планета бе изключително трудно - тя се намира на 44 AU (астрономически единици от нас), много е дребна (едва 32 километра дълга) и дори най-големите наземни и космически телескопи можеха да помогнат само донякъде. 

"Получаването на тези снимки изискваше от нас да знаем прецизно къде мъничката Ултима и Ню Хърайзънс се намираха - във всеки един момент - докато те се приближаваха едни спрямо други със скорост от над 32 000 мили в час при слабото осветяване на пояса на Куйпер, на милиард мили отвъд Плутон", съобщава ръководителят на мисията Алън Стърн. Той подчертава, че операцията е била толкова рискована, че съществуваше възможност екипът да заснеме само малка част от Ултима Туле, а в най-лошия случай дори да не успее да я заснеме.

Свръхдетайлните снимки показват някои характеристики, които до този момент оставаха скрити за изследователите. Има ярки, загадъчни, кръгови структури на Ултима Туле. В близост до границата между светлата и неосветената страна са открити множество малки и тъмни ями. "Дали тези структури са кратери, получени от удар, сублимационни ями, свлачищни ями или нещо съвсем различно, понастоящем се обсъжда от научния екип", съобщава изследователят Джон Спенсър.

Екипът на мисията съобщава, че "Ню Хърайзънс" продължава да работи към настоящия момент без никакви проблеми. Автоматичната станция вече се намира на 6.64 милиарда километра от Земята. Радиосигналите пътуват към нас в продължение на повече от шест часа.

Източник: НАСА

Всички сурови изображения без никаква графична обработка са достъпени на този линк: http://pluto.jhuapl.edu/soc/UltimaThule-Encounter/

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2617-2019-new-horizons-most-detailed-image

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Модератор Космически науки

За пръв път в историята: американската междузвездна мисия Ню Хърайзънс засне чуждо небе!

new-horizons-earth-proxima.gif

Най-близката до нас звезда Проксима Кентавър, заснета от Земята и от борда на "Ню Хърайзънс". Photo credit : NASA

14 юни 2020 г. 10:30 ч.

Светослав Александров. Важно постижение в космонавтиката! За пръв път в историята на човечеството космическа мисия с работеща камера се намира толкова далече, че когато снима небето, то е различно от това, което се вижда от Земята! 

Става въпрос за мисията на НАСА "Ню Хърайзънс", която през 2015 г. посети Плутон, през 2019 г. се сближи с първия обект отвъд орбитата на Плутон на име Арокот, а през 2020 г. се намира почти на 7 милиарда километра от Земята. Подобно на историческите "Пайъниър 10", "Пайъниър 11", "Вояджър 1" и "Вояджър 2", "Ню Хърайзънс" се очертава да е следващата междузвездна роботизирана експедиция. 

nh-wolf_cap.gif

Звездата Вълк 359, заснета от Земята и от борда на "Ню Хърайзънс". Photo credit : NASA

"Справедливо е да кажем, че "Ню Хърайзънс" наблюдава чуждо небе, различно от това, което виждаме от Земята", съобщава ръководителят на мисията Алан Стърн. "И това ни позволява да направим нещо, което никога не е постигано преди - да погледнем към най-близките звезди, видимо отместени от техните позиции спрямо наблюдаваното от Земята". 

На 22-ри и 23-ти април тази година "Ню Хърайзънс" насочи телескопичната си камера към най-близките до нас звезди - Проксима Кентавър и Вълк 359. Ясно се вижда как те са на различно място. Учените от дълги години използват т.нар. паралакс (термин, характеризиращ изместването на местоположението на даден обект вследствие на наблюдението му от две различни точки), за да измерят разстоянието до звездите. Това може да се направи дори от Земята, докато тя се движи около Слънцето, но само с много прецизна техника. Дори и най-близките до нас звезди са стотици хиляди пъти по-далече от диаметъра на орбитата на Земята. 

"Не е възможно човешкото око да забележи тези отмествания", казва Стърн.

Но тъй като "Ню Хърайзънс" е вече толкова далече от Земята, когато снима небето с телескопичната си камера, снимките са много по-различни в сравнение с фотографиите, получени от наземните телескопи.

Напомням на читателите, че автоматичната междупланетна станция "Ню Хърайзънс" бе изстреляна през 2006-та година. За своите 16 години работа тя е една от най-успешните научно-изследователски мисии в историята на космонавтиката.

За повече информация: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3423-2020-new-horizons-alien-sky

Link to comment
Share on other sites

  • 10 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Американската мисия Ню Хърайзънс достигна разстояние 50 астрономически единици от Слънцето!

19 април 2021 г. 08:05 ч. Историческата мисия на САЩ "Ню Хърайзънс", която през 2015 г. първа посети Плутон, а през 2019 г. - обект от пояса на Кайпер, е с ново постижение! На 17-ти април роботизираният апарат премина разстоянието от 50 астрономически единици от Слънцето, с което се превърна в едва петата мисия, достигнала това разстояние след легендарните "Вояджър 1", "Вояджър 2", "Пайъниър 10" и "Пайъниър 11". Всички тези безпилотни експедиции са американски - нито една друга държава не е изучавала външните региони на Слънчевата система. 

Защо постижението е важно? Една астрономическа единица се равнява на разстоянието между Земята и Слънцето (149 597 871 километра). След изстрелването си през 2006 година, "Ню Хърайзънс" е вече 50 пъти по-далече от звездата ни в сравнение с нашата планета. Това се равнява на 7.5 милиарда километра, като радиосигналът пътува със скоростта на светлината 7 часа, за да достигне от безпилотния кораб до наземните ръководители. А за двупосочен контакт са нужни 14 часа.

В сравнение с "Ню Хърайзънс", "Пайъниър 10" и "Пайъниър 11" (изстреляни през 1972 и 1973 г.) са на 129 и 105 астрономически единици от Слънцето, но те не работят и не излъчват радиосигнали. "Вояджър 1" и "Вояджър 2" (изстреляни през 1977 г.) обаче още работят и изпращат ценна научна информация от разстояние 152 и 127 астрономически единици. На всеки от тях се намира златна грамофонна плоча, на която е записана и българска песен - "Излел е Делю хайдутин" в изпълнение на Валя Балканска. 

Източник: НАСА

new-horizons-earth-proxima.gif

Най-близката до нас звезда Проксима Кентавър, заснета от Земята и от борда на "Ню Хърайзънс". Поради голямото разстояние на космическия апарат, звездата се намира на различно място в звездното небе. Photo credit : NASA

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3931-2021-new-horizons-50au-earth

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...