Отиди на
Форум "Наука"

Нови инвестиции в недвижимости в Странджанското черноморие - Q&A


Recommended Posts

  • Потребители

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/04/27/3169980_budeshteto_na_strandja/

Бъдещето на Странджа

Новият проект за Общ устройствен план на Царево предвижда зоните за строителство в парк Странджа да се увеличат с 20%.

 
 
 
 
Бъдещето на Странджа

 

 
 
- Новият проект за Общ устройствен план на Царево предвижда зоните за строителство в парк Странджа да се увеличат с 20%.
- То ще се концентрира основно във Варвара, Синеморец и общинския град.
- В сравнение със стария план от 2008 г. този е значително по-щадящ, но строителството ще се насочи в голяма степен към брега


Строителството по Южното Черноморие се състоя успешно и с размах навсякъде, достигайки до границите на Природен парк Странджа, който успя да съхрани в някаква степен живописните гледки около Синеморец, Варвара и Резово. Темата за бъдещето им се подновява периодично през няколко години заради липсата на действащ общ устройствен план (ОУП) на Община Царево.

Последният вариант на план вече е наличен, както и Докладът за оценка на степента на въздействието му върху защитените територии. А планът предвижда зоните за строителство в природния парк да се увеличат с 20%. В абсолютни стойности това означава 83.51 хектара с нови сгради. Докладът разглежда устройствените планове в 10 землища в парка, като от въпросните 83.51 хектара 67.82 ще са в крайбрежни зони - в Резово, Синеморец и Варвара.

Новината, която беше предшествана от уволнението на дългогодишния директор на парк Странджа Стефан Златаров, предизвика недоволство и закани за протести, а кметът на Царево Георги Лапчев нападна природозащитниците, заявявайки, че "обслужват един политически проект и произвеждат фалшиви новини". Според него местните хора са тези, които имат право да кажат какво да се случи.

Всички на първа линия

Община Царево остана без действащ ОУП, след като преди 10 години беше предложено масирано застрояване в територията на Странджа (виж карето). Сегашният проект предвижда свиване на старите намерения и по-пестеливо застрояване, като министърът на околната среда Нено Димов го окачестви като много по-щадящ. "Тази площ не е притеснителна, притеснително е къде е разположена", коментира Тома Белев от Асоциацията на парковете в България.

Въпреки че линейното застрояване на крайбрежието възпрепятства свободно движение на хора и животни по крайбрежието и ограничава гледките, отново класически натискът ще бъде върху първата линия. Общото и при трите населени места е разширяването на строителството в посока на морето, като на някои от терените то вече така или иначе е започнало.

Планирани са и няколко къмпинга - например зад плажа Бутамята в Синеморец и край Варвара. "Независимо от това, че земи със статут на горски площи ще бъдат преотредени за къмпинги дървесната растителност ще се запази", пише в доклада.
По отношение на паркинга зад плажа Силистар се предлага той да бъде изместен на югозапад, където има черен път, тъй като част от него попада на територия на местообитания.

Притеснително според Белев е, че процедурата не върви по закон, като докладът за оценката на степента на въздействие би трябвало да е част от екологичната оценка, а такава към момента не е представена. Екологичната оценка е важна във връзка с някои детайли, свързани с новата легова база. "Тези нови обитатели ще се нуждаят примерно от чиста питейна вода. Откъде ще дойде тази вода? В Доклада за съвместимост с "Натура 2000" не се вижда. Затова е необходимо да се погледне докладът за екологична оценка, обаче той липсва", обяснява Белев. Не става ясно и защо на картите не е отбелязана пречиствателната станция край Синеморец, за чиято необходимост говори кметът на Царево.

А предвид големите площи, които са отпаднали спрямо предходния мащабен проект за разширение на урбанизираните територии, най-вероятно ще има и недоволство на инвеститори, като становища по доклада се приемат до 4 май. Нарушения по процедурата биха им дали основания да оспорят новия план.
 
 
Бъдещето на Странджа

Преглед на оригинала

Автор: Капитал


Варвара

Рибарското село привлича досега с уединението, което предлага, няколкото известни ресторанта и скалистите брегове. С новия общ устройствен план на община Царево урбанизираната територия на селото ще се увеличи с 32.66%. В абсолютни стойности тя нараства с 21.38 хектара (до 86.85 ха). От тях 15.05 ха са земеделски земи, а 5.22 ха - гори.

Ако досега селото беше едно от малкото по-морето, което стоеше навътре в сушата, сега разрастването ще се развие към морския бряг в местностите Гробищата, където малка част от имотите са застроени, и Поста, която е разположена непосредствено над брега. Там на първа линия на южния бряг са двата съседни имота от общо 16 981 кв.м, собственост на Александър Тумпаров през фирмата "Булагро органик". Тумпаров е в борда на директорите на "Еврозалог" заедно с Васил Божков.

Пак в местността Поста, но на втора линия, правят впечатление също два съседни имота - от по 42 хил. и 46 хил. кв.м, за които обаче липсва информация в Имотния регистър.

Навътре в сушата урбанизирането на Варвара ще стига до крайната по-бедна махала. А северно от малкия плаж (с дървения бар Wake up Varvara) в широколистната горичка е планиран къмпинг от 20.5 хил. кв.м.

Добрата новина е, че според новия план Варвара няма да си има огромно голф игрище на север, каквото беше предвидено през 2008 г. Тогава председател на Висшия експертен екологичен съвет, който гледа доклада за екологичната оценка, беше Чавдар Георгиев, по същото време и зам.-екоминистър в правителството на тройната коалиция. Самият той участваше в управлението на две сдружения - "Българска голф фондация" и "Пар Тий голф клуб".
 
 
Бъдещето на Странджа

Преглед на оригинала

Автор: Капитал


Синеморец

В градчето на гюзлеметата, неповторимите гледки към устието на река Велека, бар "Кораба" и цели три плажа, или иначе казано Синеморец, се предвижда увеличение на урбанизираните територии с 54%. От 61.52 хектара те ще станат 94.69 хектара. Включените нови над 33 хектара са предимно земеделски земи, от които голяма част са общински.

За зоната пред известния бар "Кораба", откъдето от хълма се открива мащабна гледка към устието на река Велека, се предвижда в регулация да влезе имено общински имот от почти 26 декара, намиращ се пред вече съществуващите сгради, показват картите в доклада и информацията в кадастъра. Останалите имоти над плажа на Велека остават извън плановете за разширяване. Справки в кадастъра и Имотния регистър показват, че един от най-големите парцели на първа линия от 18 декара до началото на тази година е бил собственост на кума на Йордан Цонев - Милчо (Милош) Киряков, а после е бил продаден на Никола Гонев, собственик на съседния имот на брега, също оставащ извън регулацията. Общината ще урбанизира и друг свой дълъг терен южно от настоящото компактно строителство.

За останалата част от местността Поляните, където част от имотите вече са застроени (там се намира и хотел Bella Vista Beach Club, гледащ към плаж Бутамята), се предлага режим на вилна зона с намалени показатели за строителство. Предлага се регламентиране на ромския квартал, възникнал западно от селото, т.е. навътре в сушата.

Друга съществена промяна е планирането на вилна зона, югозападно от Бутамята, на мястото на бивши градини. Тя беше предвидена и в предишния вариант на общ устройствен план от 2008 г., но сега е в малко по-малки граници. Пак зад Бутамята се планира и къмпинг, който ще се намира зад плажа.
 
 
Бъдещето на Странджа

Преглед на оригинала

Автор: Капитал


Резово
Най-голямо е увеличението на урбанизираните площи в рибарското село Резово - с цели 106.68%, като площта за строителството на границата с Турция от 19.92 ха. ще нарасне до 41.17 ха. Основното разширение е на изток, т.е. към морето, и на северозапад (виж картата).

Сред терените на първа линия, предвидени за застрояване, са и 3 декара, собственост депутата от ДПС Йордан Цонев и съпругата му Пролетина. Покупката на нивата с красив изглед към Турция е станала през 2005 г. Продавачите са архитект Калин Тихолов и съпругата му. Тихолов изготви плана на Царево от 2008 г., който предизвика силни реакции, а името му нашумя и покрай скандала "Дюнигейт". Той е и архитектът на морските сараи на Ахмед Доган в парк "Росенец" до Бургас.

През 2014 г. разследване на "Биволъ" въз основа на прокурорска проверка показа, че терени по крайбрежието на юг от Царево в крайбрежните зони на Варвара, Ахтопол, Синеморец и Резово са били придобити с неправомерни действия и се притежават от лица и фирми, свързани пряко или косвено с Цонев и Тихолов. Придобиването според изданието е станало десет години преди разследването с помощта на адвокати, които съставяли фалшиви пълномощни от името на неподозиращи за това собственици на земи. Проверката е разпоредена по нареждане на тогавашния главен прокурор Борис Велчев, но заради изтеклите давностни срокове не се е стигнало до обвинителни актове и присъди, написа "Биволъ".

Зад Цонев с 2349 кв.м в Резово от есента на миналата година разполага "Тринити милениум пропъртийс", собственост на акционерното дружество "Сенчъри проджект". В селото 17 декара има и "Тера тур сервиз", компанията, управляваща туристическия бизнес на Валентин Златев, но засега не е ясно дали нейният терен влиза в новата регулация.
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Да започна отнякъде

Дори и да приемем, че с бъдещите недвижимости няма да се развие бурно туризма в региона, и това че бъдат обикновени инвестиции в имоти - например сгради с апартаменти, които ще се продават на заможни купувачи, /искащи да усетят или потопят в магията на региона - море, съчетано с приятен климат, и специфична фауна и флора на региона/, населеността ще се увеличи осезаемо,

(Постоянните жители на Варвара, Синеморец и Резово са общо около 800 ; жителите на Ахтопол са малко под 1000, В силния сезон населението нараства до 10-13 хиляди човека за четирите селища, и не питайте какво става при лисата на пречиствателна станция в региона)

-Първия и най-голям проблем е неразвитата  инфраструктура  -визирам водоснабдяване, но по важното е че в в региона липсват пречиствателни станции, и тези конктретни планове не предвиждат строителство на пречиствателни станции (това го пише в текста)

-Вторият проблем , свързан с написаното по-горе е че липсва екологична оценка на този проект.

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
Преди 7 минути, nik1 said:

Да започна отнякъде

Дори и да приемем че с бъдещите недвижимости няма да се развие бурно туризма в региона, и това че бъдат обикновени инвестиции в имоти - например сгради с апартаменти, които ще се продават на заможни купувачи, /искащи да усетят или потопят в магията на региона - море, съчетано с приятен климат, и специфична фауна и флора на региона/, населеностртата ще се увеличи значително, (постоя

-Първия и най-голям проблем е неразвитата  инфраструктура  -визирам водоснабдяване, но по важното е че в в региона липсват пречиствателни станции, и тези конктретни планове не предвиждат строителство на пречиствателни станции

-Вторият проблем , свързан с написаното по-горе е че липсата на екологична оценка

Ще трябва заможните да извт с хеликоптери, да си имат свое водоснабдяване и ако искат да не се къпят в лай*а, и пречиствателни станции.

Второто за БГ не е чак такъв проблем за БГ. За ОВОС натискат предимно чужденците. Юа вдим какво юе излезе на преценката за необходимостта от ОВОС ;) Ако има.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 30 минути, Joro-01 said:

Ще трябва заможните да извт с хеликоптери, да си имат свое водоснабдяване и ако искат да не се къпят в лай*а, и пречиствателни станции.

Второто за БГ не е чак такъв проблем за БГ. За ОВОС натискат предимно чужденците. Юа вдим какво юе излезе на преценката за необходимостта от ОВОС ;) Ако има.

За водата добре

За лайната (дойдохме си на думата):

Би било добре, но целият проблем е че на никой (от локалната власт) не му пука зая говната и това какво плува в морето, А и на местните  също не им пука че морето е олайнянено и че чували, найлони и тарелки плуват като ята риби,...а козите пасат в естуара на Велека..

/И съоветно никои не си дава зор да прилага закона../

Освен това местната власт е под контрола на богаташите инвеститори - мутри,  или хора, близки до партиите или по-скоро Партията... Освен  това общините са на издръжка и са клиенти на София -т.е на Партията и на Бате, а това е така, защото сме си направили най-центализараната ЕС държава,

(Бате не е виновен, народа сме за ебане, че махаме с ръка за всичко което лично не ни засяга,  На нас ни е добре някой да ни дава пари и щяхме да протестираме само , ако лайната течаха в къщите ни- морето и общото кучетата го яли.. Протестите на местните са заради....... гледката, ...или баницата, заради това че имотите ще бъдат на първа линия, а не заради друго! 
Пише го в статията)

Нали се сещате как се прилагат законите, с които се опазва околната среда? (имам и снимки, нали знаеш че обичам да изненадвам хората)

Как си представяте че местната власт ще глоби някои силен човек??

 

/нали помните 2016-та, централната власт командирова чиновници и агенти от София, защото местните власти не могат да се справят с нищо/

ето едно примерче:

https://www.blitz.bg/obshtestvo/regioni/plen-absurd-plazht-v-akhtopol-tuka-ima-tuka-nema-sobstvenik_news420076.html

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Трябват протести, аз съм съгласен и подкрепям. И съм бях, когато можех.

Много трудно изкоренимо е това съзнание, не можешда превъзмиташ тълпата (да не повтарям народа) и от там вече средата е такава, управлението вирее добре...

Тук има един момент на саморегулация (щом липсва държавата) - кой малоумник би инвестирал на такова място? Аз мисля, че няма да има инвеститори за това начинание.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
Преди 11 минути, nik1 said:

За водата добре

За лайната (дойдохме си на думата):

 

Анджек! Само дето тези хора ще си вкарат автогол. Сами.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 2 минути, Joro-01 said:

Трябват протести, аз съм съгласен и подкрепям. И съм бях, когато можех.

Много трудно изкоренимо е това съзнание, не можешда превъзмиташ тълпата (да не повтарям народа) и от там вече средата е такава, управлението вирее добре...

Тук има един момент на саморегулация (щом липсва държавата) - кой малоумник би инвестирал на такова място? Аз мисля, че няма да има инвеститори за това начинание.

Инвестират, има много пари за пране ....особено при братовчедите от Рашко и ОНД,

България била на трето място в руските инвестиции в недвижимости..

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
Преди 11 минути, nik1 said:

Инвестират, има много пари за пране ....особено при братовчедите от Рашко и ОНД,

България била на трето място в руските инвестиции в недвижимости..

Да, това можех да го предположа, може би юях да дам второ. Сериозни основания имам:

Тук за тях е по-добре и материално (не е мизерия като при тях), климатът е по-добър, в Евросъюза са, не е режим като при тях, дори е беззаконие, и тяхната мафия всъщност вършее по черноморието, управлението е тяхно, имат едно самочувствие, че са големи... Няма смисъл да пълня темата с...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 1 час, nik1 said:

Да започна отнякъде

Дори и да приемем, че с бъдещите недвижимости няма да се развие бурно туризма в региона, и това че бъдат обикновени инвестиции в имоти - например сгради с апартаменти, които ще се продават на заможни купувачи, /искащи да усетят или потопят в магията на региона - море, съчетано с приятен климат, и специфична фауна и флора на региона/, населеността ще се увеличи осезаемо,

(Постоянните жители на Варвара, Синеморец и Резово са общо около 800 ; жителите на Ахтопол са малко под 1000, В силния сезон населението нараства до 10-13 хиляди човека за четирите селища, и не питайте какво става при лисата на пречиствателна станция в региона)

-Първия и най-голям проблем е неразвитата  инфраструктура  -визирам водоснабдяване, но по важното е че в в региона липсват пречиствателни станции, и тези конктретни планове не предвиждат строителство на пречиствателни станции (това го пише в текста)

-Вторият проблем , свързан с написаното по-горе е че липсва екологична оценка на този проект.

Нали такова селище направиха пред очите ми в Лозенец преди години, последният път, когато бях там /преди повече от 10 години/, с извинение, фекалиите се плацикаха във водата на плажа. Без пречиствателни станции, пренаселено, чалгаджийско, при това общината я мързи даже да пръска срещу комари, та камо ли да се грижи за благоустройство, бяха разбили с взрив крайбрежните скали да отворят място за "хотелчета" на някакви тути ди капо. Болно ми е, защото Ясна поляна, на 10 км. от Приморско, е родното място на баща ми, но нямам желание да ходя на море по тези краища, и друг път съм писал, заради мръсотията и простотията, която се настани там. Местните кметове са яко корумпирани и усвояват мандатите си финансово, местните хора им знаят всички далавери, знаят и разните игрички на големците, които мишкуват там, но какво от това...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 10 минути, Joro-01 said:

Анджек! Само дето тези хора ще си вкарат автогол. Сами.

Проблемът за който съм поисал много пъти е че това което се преставя за туризъм, не е точно туризъм а инвестиционен бизнес,Ттуризмът е вторичен - може да го има, може да го няма.

Богатите си инвестират парите в хотели или комплекси с апартаменти, чиято продажна цена (като на имоти) се вдига,

Тя се вдига защото така или инае инфраструктурата върви към подобрение:

- Първо  се застроява (там са интересите,  печелят и местните от продажби на земя, нещо им влиза и от стротелните дейности), ;

-лека полека инфраструктурата се подобрава

- и след години се намират пари и за пречиствателни станции,

(Созопол който става 150 -200 хиляди човека през лятото се сдоби с пречиствателна станция... през 2015-та, очевидно има и българи , и западняци и руснаци които намират чар в това да плуват между гомна и чували, аз също съм правил! И при някакви условия бих го правил пак, за неморски хора, това е трудно да се реазбере, за такива които обичат морето и черноморието, тези неща не са пречка)

Ахтолпол обаче няма пречиствателна станция - но да видиш братята чехи и българията как се пличкат на цетралния плаж, той е същия неголям залив където се излива канализцията :)!

https://btvnovinite.bg/bulgaria/kanalizacijata-na-ahtopol-se-izliva-bez-prechistvane-v-cherno-more.html

Апропо, аз избягвам плажа на Ахтопол, въпреки че нощувам в Ахтопол (градчето е малко бижу) ! Може да се сетите къде плувам и плажувам - на сранително девствените, но  чисти "Велека" и "Липите" и Силистар, Които ги грози олайнаване и онайлоняване..

=====================

Ако говорим за този регион - никакъв високопечеливш турзим не може да има ( онази кифла която си прави само селфита, е напълно празноглава, това се вижда и се знае от всички в бранша 

-няма хора, работници за 3-4-месеца (местните са заети в своите си  бизнеси),

Вече няма и цяла българия -студентите препочитат да работат на запад, а ромите още не са достатъчно интегрирани, за да бъдат пълниоценни кап.работници

Да се отделят от родата, да отидат на друго място, да спазват работно време и други- за тях това е нещо трудно , или ако го правят и те го правят в чужбина за повече пари, а не за мизерните 600-700 лева, които те могат да си ги изкарат в селата си, работейки като "ратаи" през летния сезон, без да се отделят от домовете и и семействата си, и и дори да изкарат повече от селскостопанска работа (като работят мъжете, жените и големите деца, момичета се вадят пари)

-морския туризмът в региона не може да се конкурира с този на Созопол или Приморско - кодето е голяма плажна ивица, и мутикилометровите плажове,
не може и да се конкурира и с ивицата "Калифорния" на север от Бургас.. (Несебър -,Сл.бряг - Св.влас)

 

 

т.е каквото се построи, ще се пълни на 40-50 процента максимум, което е почти загуба..

Но е достатъчно да прецакат например еструара и лимана на река Велека

(не знам дали белите мечки ще оцелеят при това екестремно затопляне, мисля че ще оцелеят, те са всеядни, ще го докажа ако някой го мързи да търси, диетата им е много разнообразна, но със сигурност много от реликтовите видове растителност и животински свят в еструара и лимана на река Велека ще отидат в небитието, видове преживели сума ти ледникови периоди и уникални за Европа!

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Между другото, много са паднали на цените на апартаментите по Южното Черноморие, особоно по руските сайтове, могат да се намерят изглеждащи прилично апартаменти за цени около 250-300 евро квадратен метър, презастроено е, а не се намират лесно и купувачи, защото има свръхпредлагане; специално в Созопол имам познат, който просто не може да си продаде апартамента на цената на която го е купил преди десетина години, няма кой да му предложи толкова пари.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
Преди 28 минути, nik1 said:

Проблемът за който съм поисал много пъти е че това което се преставя за туризъм, не е точно туризъм а инвестиционен бизнес,Ттуризмът е вторичен - може да го има, може да го няма.

Богатите си инвестират парите в хотели или комплекси с апартаменти, чиято продажна цена (като на имоти) се вдига,

Тя се вдига защото така или инае инфраструктурата върви към подобрение:

- Първо  се застроява (там са интересите,  печелят и местните от продажби на земя, нещо им влиза и от стротелните дейности), ;

-лека полека инфраструктурата се подобрава

- и след години се намират пари и за пречиствателни станции,

(Созопол който става 150 -200 хиляди човека през лятото се сдоби с пречиствателна станция... през 2015-та, очевидно има и българи , и западняци и руснаци които намират чар в това да плуват между гомна и чували, аз също съм правил! И при някакви условия бих го правил пак, за неморски хора, това е трудно да се реазбере, за такива които обичат морето и черноморието, тези неща не са пречка)

Ахтолпол обаче няма пречиствателна станция - но да видиш братята чехи и българията как се пличкат на цетралния плаж, той е същия неголям залив където се излива канализцията :)!

https://btvnovinite.bg/bulgaria/kanalizacijata-na-ahtopol-se-izliva-bez-prechistvane-v-cherno-more.html

Апропо, аз избягвам плажа на Ахтопол, въпреки че нощувам в Ахтопол (градчето е малко бижу) ! Може да се сетите къде плувам и плажувам - на сранително девствените, но  чисти "Велека" и "Липите" и Силистар, Които ги грози олайнаване и онайлоняване..

=====================

Ако говорим за този регион - никакъв високопечеливш турзим не може да има ( онази кифла която си прави само селфита, е напълно празноглава, това се вижда и се знае от всички в бранша 

-няма хора, работници за 3-4-месеца (местните са заети в своите си  бизнеси),

Вече няма и цяла българия -студентите препочитат да работат на запад, а ромите още не са достатъчно интегрирани, за да бъдат пълниоценни кап.работници

Да се отделят от родата, да отидат на друго място, да спазват работно време и други- за тях това е нещо трудно , или ако го правят и те го правят в чужбина за повече пари, а не за мизерните 600-700 лева, които те могат да си ги изкарат в селата си, работейки като "ратаи" през летния сезон, без да се отделят от домовете и и семействата си, и и дори да изкарат повече от селскостопанска работа (като работят мъжете, жените и големите деца, момичета се вадят пари)

-морския туризмът в региона не може да се конкурира с този на Созопол или Приморско - кодето е голяма плажна ивица, и мутикилометровите плажове,
не може и да се конкурира и с ивицата "Калифорния" на север от Бургас.. (Несебър -,Сл.бряг - Св.влас)

 

 

т.е каквото се построи, ще се пълни на 40-50 процента максимум, което е почти загуба..

Но е достатъчно да прецакат например еструара и лимана на река Велека

(не знам дали белите мечки ще оцелеят при това екестремно затопляне, мисля че ще оцелеят, те са всеядни, ще го докажа ако някой го мързи да търси, диетата им е много разнообразна, но със сигурност много от реликтовите видове растителност и животински свят в еструара и лимана на река Велека ще отидат в небитието, видове преживели сума ти ледникови периоди и уникални за Европа!

 

Добре де, като обичаш морето иди на Гейско, за съюите пари получаваш качество и няма лайна. Извинявай! Не ти се меся.

Наистина ми е трудно да разбера, аз ообчиам туристическите обувки (не тези за 200 + лева) и да прердаша. И понеже съм семеен, жена ми и детето - плътно с мен. Дори и да не катеря - Обичам планината. След планината - градовете -  потапяне в атмосферата. 3 г. вече не почивам в БГ, но иначе беше Чепеларе и хотел Борика - Другият /по-евиният/ голям с басейн. От другия край е Родопски дом. Така че този проблем с мръсното море пред мене не стои.

 

Ето затова казвам, че е автогол - не се пълнят, няма квалифицирани роби, опс, кадри... Не всички перат пари, а и сред перящите има такива дето се надяват да ги врътнат и да се печели (да не губят). Те че си правят каквото искат си правят, но хората поумняха. Не юат да работят за без пари. Процентът на глупавите българи вече е значително под 90%, поне по отношение на прехраната.

А  за цените, ето, Киров каза... Ще се качват дотолкова, доколкото се качва всичко. Като по селата.

Очарванието на южното Черноморие беше в това, че е диво и беше по-труднодостъпно. Сега.. Не знам.

 

 

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 26 минути, Joro-01 said:

Добре де, като обичаш морето иди на Гейско, за съюите пари получаваш качество и няма лайна. Аз коато почивах в БГ Извинявай! Не ти се меся.

Наистина ми е трудно да разбера, азобчиам туристическите обувки (не тези за 200 + лева) и да прердаша. И понеже съм семеен, жена ми и детето - плътно с мен. Дори и да не катерия - Обичам планината. След планината - градовете -  потапяне в атмосферата. 3 г. вече не почивам в БГ, но иначе беше Чепеларе и хотел Борика - Другият /по-евиният/ голям с басейн. От другия край е Родопски дом. Така че този проблем с мръсното море пред мене не стои.

 

Ето затова казвам, че е автогол - не се пълнят, няма квалифицирани роби, опс, кадри... Не всички перат пари, а и сред перящите има такива дето се надяват да ги врътнат и да се печели (да не губят). Те че си правят каквото искат си правят, но хората поумняха. Не юат да работят за без пари. Процентът на глупавите българи вече е значително под 90%, поне по отношение на прехраната.

А  за цените, ето, Киров каза... Ще се качват дотолкова, доколкото се качва всичко. Като по селата.

Очарванието на южното Черноморие беше в това, че е диво и беше по-труднодостъпно. Сега.. Не знам.

 

 

Аз нямам личен проблем с това, къде да ходя на море или да плувам (примерно - още утре бих заминал за Приморско, ако не смятах да ходя на Самотраки през другата седмица :) ).. Нещо не ме разбираш..

Цените на имотите падат,  но кой е казал че строителството за кв.метър в момента излиза под пазарната цена? Едно е да строиш и продаваш, друго е да купиш построено и да разчиташ на печалба, греша ли?

Ако погледнем и по-глобално, при прането на пари винаги винаги има очаквания и за загуби.. важното е "горещите" пари да се изперат..

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
Преди 2 минути, nik1 said:

Аз нямам личен проблем с това, къде да ходя на море или да плувам.. Нещо не ме разбираш..

Цените на имотите падат,  но кой е казал че строителството за кв.метър в момента излиза под пазараната цена? Едно е да строиш и продаваш, друго е да купиш построено и да разчиташ на печалба, греша ли

Ако погледнем и по глобално, при прането на пари винаги винаги има очакваният и за загуби.. важното е "горещите" пари да се изперат

Моя грешка, сега те разбрах...

Определено не излиза под -/-, да, става им (законен) бизнес. И да, намаляват, у нас заради беззаконието загубата при прането е най-малка.

Виж обаче, че хора с протести не могат да спрат тези процеси. Втори лифт на Банско, примерно...

Проблемът е за природата само. Не е малко, но това е.

Нямамам какво да коментирам, Ник, наистина. Не ми достига пипката.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 58 минути, nik1 said:

Цените на имотите падат,  но кой е казал че строителството за кв.метър в момента излиза под пазарната цена? Едно е да строиш и продаваш, друго е да купиш построено и да разчиташ на печалба, греша ли?

Ако погледнем и по-глобално, при прането на пари винаги винаги има очаквания и за загуби.. важното е "горещите" пари да се изперат.. 

Ако е за пране, нямам идея какъв процент от вложените пари възвръщаемост се счита за успешно пране, не знам, може и да се провери колко излиза номинално строителството, като се платят всички такси по узаконяване, земя и т.н.

Ето тук:

https://www.homesoverseas.ru/country/Bulgaria/region/Solnechnyj_Bereg/apartments?gclid=EAIaIQobChMIzImh2JP82wIVAUMZCh0JPQNNEAAYAiAAEgKo7_D_BwE&sort=5

излизат някакви цени по около 340-350 евро кв.м. при това с обзавеждане; преди 15 години правих основен ремонт на апартамент - смяна водопроводи, електро, дограми и т.н. и ми излезе по около 100 евро само ремонта, нямам идея как става да продаваш нещо за 330 евро., ако ти е струвало примерно 400. То е ясно, човек може да се набута сам в някаква сделка, от която отначало си е мислел, че ще спечели, но после да са му излезли криви сметките с времето, но това са цените в Слънчев бряг, разбира се, долния сегмент, нагоре се пробват на по-високи - в София панелка в Дружба върви 2-3 пъти по-скъпо.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Няколко снимки

- първата показва мястото, където река Велека се влива в Черно море

Вляво се вижда пясъчната коса , образувана от наносите на реката  - едър пясък, сравнително светъл на цвят, и който "оцветява" морето в синьо, заради светлия си цвят падайки на дъното на морския залив и разтлачвайки се (Каланос /синьо/ - Каланджа  - Синеморец)

Пясъчната коса служи за плаж

Зад пясъчната коса е лиманът

- на втората и третата  е сниман еструарът на Велека, малко преди реката да достигне лимана

- на четвъртата са снимани лиманът и пясъчната коса. Зад тях е морето, като мястото на влизване на река Велека в Черно море е в крайната лява част на пясъчната коса

-петата и шестата са правени от вътрешността на естуара, като обективът е насочен към лимана и пясъчната коса

Вижда се лонгозната горичка (гора) около реката, гората е пълна  с животински видове и живот

--------------------

Та какъв е проблемът:

Защитеното място е малко кътче от няколко квадратни километра, мисля че цялата площ на резерватата плюс защитената част беше около 10 кв.километра (седмата и осма снимка),

Малко кътче с уникална и крехка екосистема, и уникални видове сами по себе си (птици, риби, земноводни, водни бозайници, растителност) - седма снимка

Няма аналогия със случая Пирин - цяла планина, тук даже не става дума за Странжда, а това което е на седмата и осма  снимка)

 

Проблемът ще дойде със хората (хората ще идват точно тук, а не по баирите на Странджа)

- тълпите от туристи, препускащи през резервата

- колите! (на седма  снимка има забрана за автомобили точка втора на забраните, освен на горските, но на девета снимка има ...лични автомобили, как става това??)

- бракониерите (имам и снимки на бракониери-риболовци)

- нелегално къмпиращите талибани (вижте аз също си разпъвам преносимата палатка за преспиване, и никога нямам проблем с властите при проверките, но разликата между преспиване /под навес/, и след това събираното и -от една страна, и от друга кампирането- е както разликата между това да пиеш боза (което не е алхохолно питие)  и това да тряскаш уискита и ракии в механата или хоремага..

   - боклуците, които ще налазят Велека (не Говната са проблема, Говната се разграждат, те са част от природата, а Найлоните, Пластмасите, Тарелките, Виличките, които птиците и рибите вероятно ще ги кълват, мислейки ги храна)

 

Lenovo_A1000_IMG_20180608_140254.jpg

Lenovo_A1000_IMG_20180609_112759.jpg

Lenovo_A1000_IMG_20180609_112915.jpg

Lenovo_A1000_IMG_20180609_112933.jpg

Lenovo_A1000_IMG_20180613_103826.jpg

Lenovo_A1000_IMG_20180613_103913.jpg

Lenovo_A1000_IMG_20180613_095525.jpg

Lenovo_A1000_IMG_20180613_095558.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ето ги и личните автомобили в защитената местност..

Обаче не ми разрешава повече от 19,53 mb, надминал съм ги.. Явно съм изчерпал лимита да качвам в темата (или общо във форума)

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Новата битка за морския бряг

Предлаганите планове за управление на Шабла и Царево предвиждат разширяване на строителството в последните запазени места по морето

 

 
 
Новата битка за морския бряг

 

27 апр 2018

 

Когато през 1948 г. Георги Димитров се срещнал със своя чехословашки другар от Коминтерна Клемент Готвалд, едва ли си е мислел, че това ще сложи началото на една нова индустрия за България. Готвалд обяснил на българския ръководител, че държавата му има да изплаща репарации на Чехословакия съгласно Парижкия договор. Димитров обаче заявил, че страната е в изключително тежко финансово състояние и няма пари за репарации, но Готвалд му отвърнал, че за сметка на това България има море, на което чехословашкият пролетариат може да почива, защото, ако замине за тогава югославското адриатическо море, може и да не се върне.

 

zx320y320_3170047.jpg
[Shutterstock]


Така е взето решението за строежа на първите четири хотела на туристическия комплекс "Дружба", а варненци дълго време ги наричат чешките хотели, защото първите туристи са били именно чехите. Така точно преди 70 години започва застрояването на българското Черноморие. Следват строителството на Златни пясъци, а в наричана от местните малка несебърска пустиня - изграждането на Слънчев бряг. До 1989 г. в курорта има 27 000 легла. След приватизацията на хотелите и реституцията на терени в средата и края на 90-те години Слънчев бряг се разрасна, а днес в него почиват едновременно над 500 000 туристи.

Истинският бум на строителството се случи през първите 10 години на XXI век. На практика по българското Черноморие има два конгломерата - Варна и Бургас. На север от Варна до Албена и Каварна е една непрекъсната бетонна стена. На юг от Свети влас до Крайморие и от Черноморец до Царево - също. По средата малкото останали диви плажове са около Кара дере и Иракли, които заедно с Корал бяха обявени за екоплажове, но репортажи от седмицата разказват, че на север от Бяла също започва "култивиране" на брега.

Слънчев бряг и Златни пясъци се превърнаха в курортни джунгли, известни с евтините нощувки и алкохол. Свети влас от малко рибарско селце сега вече се катери по подножието на Стара планина. Между Несебър, Равда, Ахелой, Поморие и Сарафово няма незастроени хотели, а от морето брегът изглежда като огромен град. На юг от Бургас между Черноморец и Каваците и от Приморско до Царево макар и не толкова на гъсто и на високо - също.

На практика от дългото 354 км българско Черноморие незастроени остават около 60 - 70 км. Бумът на пазара на недвижими имоти от последните години върна инвеститорския интерес и сега битката е за тях - на юг от Царево до устието на река Резово и на север от Калиакра до нос Картал на границата с Румъния.

Причините тези километри брегова ивица още да не са застроени не е липсата на интерес, а заради защитените територии - парк "Странджа" и 8 защитени зони около Шабла. Сега се правят опити тези пречки да отпаднат. От една страна, кметовете се опитват да защитят интересите на местните хора, които все още не са си продали земите, а така ще им вдигнат цената, защото "идват избори" и "няма софиянци да решават вместо нас". От друга, те искат да развият общините си и да задоволят желанието на инвеститорите, които вече са комасирали парцели. И няма никакво значение дали кметовете са от БСП, ГЕРБ или друга политическа партия, защото те са "местните".

Миналата седмица стана ясно, че се подготвя нов общ устройствен план на община Царево и той е пореден опит да се застрои първата линия пред морето, която влиза в парк "Странджа". От едната страна са интересите на тези, които смятат, че точно заради парка районът е все още автентичен и привлича туристи, които обичат природата. От другата са хората от района, които искат той да се развива, така че хората там да имат повече възможности за печалба.

На север също има движение. В началото на годината кметът на Каварна Нина Ставрева поиска да бъде изваден от резерват "Калиакра" плажът Болата, подозренията са, че отново става въпрос за строителство. Вероятността северното море да не се промени толкова много е по-голяма заради краткия туристически сезон, по-студеното време, слабата рубла и липсата на инфраструктура.

Сегашните опити на общините да извадят части от крайбрежието от защитените територии са само началото на битката за първата линия. Тези идеи вече срещат съпротива и ако напреднат, вероятно ще доведат до протести. Дали обаче ще се случи поредната вълна на застрояване зависи не само от това противопоставяне. Засиленият интерес сега е предизвикан основно от възхода в пазара на недвижими имоти. Ако той скоро се охлади, въпросът ще се реши от само себе си. Ако обаче ръстът продължи, балансът между инвеститорските интереси и тези на хората, които не искат повече бетон, ще трябва да се търси от местните и централните власти. Тогава прогнозата ще бъде за бурно море - новата битка за морския бряг ще бъде шумна и дълга.

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/04/27/3169645_novata_bitka_za_morskiia_briag/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 1 час, nik1 said:

Новата битка за морския бряг

+ Тъжна и жалка история. Почти съм сигурен, че един ден всички тези "битки" ще завършат с тотално бутане на бетонни струпища по крайбрежието с булдозери и друга строителна техника, каквато мини-вълна имаше преди години около незаконните строежи около язовирите. И сега като ходя тук-таме за риба виждам останките като след бомбардировка.

Ама каквото сами си направим и враговете ни не могат да ни причинят.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
Преди 58 минути, Б. Киров said:

+ Тъжна и жалка история. Почти съм сигурен, че един ден всички тези "битки" ще завършат с тотално бутане на бетонни струпища по крайбрежието с булдозери и друга строителна техника, каквато мини-вълна имаше преди години около незаконните строежи около язовирите. И сега като ходя тук-таме за риба виждам останките като след бомбардировка.

Ама каквото сами си направим и враговете ни не могат да ни причинят.

Мед ти на устя.

Аз не вярвам много.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

По-скоро вярвам, че ако бележим такова "благополучие" като досега, в едно обозримо бъдеще като се презастрои, някоя мутра юе реши че може данасипва изкуствени острови...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...