Отиди на
Форум "Наука"

Въпрос за статично електричество


Spyborg

Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте! Имам следния въпрос. Процесът на обмяна на електрони между два диелектрика (примерно стъкло и кожа) при непрекъснато триене между тях, колко време може да продължи? Постоянен ли е този процес или обмяната на електрони отслабва с времето? Условието е, че външни фактори като влажност на въздуха и температура няма да бъдат променяни значително. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Просто погледнато е постоянен и е нещо като обратима реакция. Т.е. протича и в двете посоки  и  си има равновесна константа като в химията когато съотношението на концентрациите на електроните от двете страни стане равно на константата, скоростите в двете посоки се изравняват. /концентрация в случая е плътност на заряда/ Тази константа зависи от много фактори влажност, темпреатура и форма на триещите се повърхности..

    Стриктно погледнато обмен на електрони няма да има след достатъчно дълго време.

   Защото триещите повърхности остъргват атоми от противоположната страна и двете тела накрая образуват съвсем еднакви повърхностни слоеве.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Зависи колко и как идеализираме за нуждите на теорията. Няма да намалява. Пусам видео за трибоелектрическия ефект.

Ако трябва помагам с превод и терминология на БГ.

https://www.youtube.com/watch?v=ey88EdZo9hU

.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Генератоорът на Ван Дер Грааф работи с трибоелектрически ефект. Инфлуентната машина на Уимшърст - не.

Ето съвременни приложения и експеримени с трибоелектрическия ефект:

https://www.youtube.com/watch?v=joetshqFAOM

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Благодаря много за отговорите и за видеата от Жоро! От известно време проучвам възможностите за направа на генератор с трибоелектрически ефект. В последните десет години съм попадал много пъти на дебати по тази тема, но не бях обръщал по-сериозно внимание до преди месец. За съжаление до момента не съм прочел по българските форуми някой да е завършил такъв генератор и да има сигурно доказателство, че това нещо работи и има икономическа полза от него. Намерил съм принципна схема и по всичко изглежда да е работеща, но единствено съмненията ми бяха по въпроса, който зададох за обмяната на електрони. 
Моделът към който съм се насочил е с въртящ се диск от стъкло с дебелина 5 мм, и диаметър 50 см., който се върти с 300 оборота в минута от електромотор 100 вата. Двете лица на стъклото контактуват с парчета велур, а велура е захванат към проводник. Също от двете лицеви страни на стъклото са разположени две други плоскости със захванати към тях по няколко листа от ножовка така, че зъбците да са перпендикулярно на стъклото и на разстояние 2 мм от него. Ножовките също са свързани с проводници, които влизат в кондензатори, минават през заземен понижаващ трансформатор от микровълнова и стигат до консуматора. Трансформатора и кондензаторите се определят според това което произвежда вече готовия генератор. Подробностите от електрониката ще ги дам на друг да ги изработи, тъй като аз нямам нужните познания, а механиката смятам да изработя сам. Ще съм благодарен ако някой вече е минал по този път и сподели своя опит. 
 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
Преди 4 часа, Spyborg said:

Благодаря много за отговорите и за видеата от Жоро! От известно време проучвам възможностите за направа на генератор с трибоелектрически ефект.
 

Няма за какво. Включвам се понеже ми е слабо местенце, но ще се опитвам да не натрапвам препоръки и съвети. И все пак.

Говоря на "Вие", ако сте ок, юе минем на "ти". Може ли да споделите повече за предназначението на този генератор?

1. рационализация - по ефективно (добро) в някакво отношение динамо;

2. демострации по физика;

3. търсене на свободна  / безплатна енергия;

Това са приложенията за които се сетих на прима виста. По първото - хората не ги ползват и развиват защото изходният ток е много малък, прав (посотянен) и с високо напрежение. Това доста стеснява областта на приложения, но все пак има - За ускорители на частици - генератор на Ван де Грааф, но днес повишаващите напрежение каскади са по-разпространени. Не се сещам друг консумататор ток освен електрофилтър, йонолет и вакуумни и газоразрядни прибори, обюо взето все нестандартни неща.

КПД-то и специфичната мощност (мощнос / габарити) също не са високи в сравнение с машините работещи с магнитна индукция (всичко което познавате в практиката), но да кажем, че последните може да се подобрят.

Не може да го пуснете на трансформатор - трябва да е променлив ток, с 50 Hz и не чак толкова високо напрежение, и да го държите в граници. Електростатичният генератор ще произведе над 2 kV, може би 20 - 50, някакви микроапери, тоест никаква мощност (ток x напрежение). Много е сложно да се изработи електростатичен генераор даващ нужния ток, който може да бъде подаден на стандартен трансформатор.

За демоснстрации по физика става, но днес вече и за това се ползва слаботокови електростатични генератори - повишаващ траф + изправящ диод (каскада) на изход.

За т.3, съветвам да не си губите времето, о личен избор, неюо друго можете да открете. Вижте из нета какви са генераторите. Има и от CD та, както и малки генератори на Ван де Грааф (той е трибоелектрически), вижт концепиите.

Търсете на английски в тюбето и гугъл с думите:

Wimshurst, machine, Influent machine, Dirod, Van de Graaf's generator, Kelvin (water droplet) generator,

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Ако все пак разработвате трибоелектричен - вижте трибоелектричната таблица / серия с материалите, които да комбинирате за по-висока ефективност. От двата края на таблицата най-добре.

Едит: Търсете и с "Electrostatic generator"

Редактирано от Joro-01
Допълнение
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Благодаря за съветите! Нямам абсолютно нищо против да се обръщаме на ти. Идеята ми е да ползвам генератора за отопление. Ще си позволя да пусна тук няколко цитата от друг сайт, където един от потребителите дава насоки по изработката. Ще ми е любопитно ако някой коментира така зададените насоки и звучи ли ви това възможно?
 

--------------------------------------------------ЦИТАТ--------------------------------------------------
 
"Отляво на диска имате колектор (ако щете лист от ножовка), после пикофараден кондензатор за високо напрежение, после разрядник, после понижаващ траф (бобина за кола ако щете), после на ниското напрежение буферен кондензатор и паралелно  ви е моторчето (ако щете от гайковерт). 

Отдясно ако не сте спец пуснете огледален образ, но на мястото на мотора един реотан и се получава: АВТОНОМЕН ОТОПЛИТЕЛ."
 
--------------------------------------------------ЦИТАТ--------------------------------------------------
 

"Поздравления за онзи, който предложи да се ползва траф от микровълнова 850-1000 вата. Практично, умно, и най-вече евтино решение. Високото напрежение ви е първичната (тънкия проводник), а дебелия е за 220 волта, изхода за товара в десния клон и в левия ще е за мотора. Първо измерете пък после ще разделите левия клон с два диода и 300 волта към мотора, а останалите от втория диод ще свържем къде?................Вдясно разбира се преди товара. Поздравления за новите снимки, но листовете ножовки са малко - остави 3-5см свободни за четката (лист гума) и останалото го запълни с листове - 20-30, колкото повече толкова ................повече.

Онези дето искат да теглят енергия от спина на електрона да спрат за малко и да не усложняват тази толкова проста и елементарна задача.

Ако нямате кондензатори то можете директно да вържете колекторите на първичната намотка. Пак ще работи - уверявам ви."

 
--------------------------------------------------ЦИТАТ--------------------------------------------------
 
"Един от принципите на този генератор е:  ЛИПСВА ПРЯКА ОБРАТНА ВРЪЗКА МЕЖДУ ТОВАРА (СПИРАЧНИЯ МОМЕНТ) И МОМЕНТА НА МОТОРА. За мотора е все едно дали сте свързали 100Вт или 1-5кВт. 

Свалянето на енергията е кондензаторно. И на онзи дето казва, че е малка мощността ще кажа - МОЛЯ НЕ СЕ СТИСКАЙТЕ ЗА 20стотинки бройката на лист ножовка - купете 10-20 и увеличете площта на колектора. Така увеличавате заряда, който се улавя и да, сега може да се ползва по-голям кондензатор. 

Ако беше добавил една батерия зад мотора бих казал, че ИМАТЕ ТУК 100% работеща схема. Нека спомена и онзи дето предлага преди мотора вляво да има лампа и, когато с батерия се развърти диска лампата ще светне при напълване на веригата. Остава само да се превключи към мотора. Изглежда много е гледал видеата на Капанадзе за овърюнити мотора 1,2,3. Там се вижда точно това условие - изчаква да засветят лампите и превключва.

Ползвайте само стъкло и не слагайте никакви ленти - само го влошавате. Лентите са сложени по-късно и то в един вариант като целта е била да го превърнат в еластичен мотор + генератор, но се влошава обемния заряд и спада мощността. Само стъкло. 

Ще остана верен на себе си и ще добавя - и тези схеми могат да се усъвършенстват, но моля опитайте тази с лампа и добро моторче. Не се хвърляйте на многодискови или големи диаметри, че може да ви убият. Има ефекти от втори порядък с обемния заряд - ползвайте ръкавици."
 
--------------------------------------------------ЦИТАТ--------------------------------------------------
 
"Необходими материали - диск стъкло( ПВЦ за страхливите), дебелина мин. 4-5мм, диаметър мин. 50см
Мотор - високо моментен DC, Динамо Сливен, около 1000об/мин, 100Вт стигат
Колекторни пластини - листове от ръчна ножовка - небоядисани, максимално запълване на площта на кръга, много бройки
Разрядник (ако правите тази схема) - прост с една подвижна видия за регулиране на разстоянието, за 3000Волта е 1мм
Кондензатори - ако смятате да ползвате за микровълнова то намалете разстоянието в разрядника. 
Тук ще ви оставя да определите сами капацитета на кондензаторите за сваляне на 1-2кВт. Формулата я знаете - мощността е равна на половината от произведението на капацитета и напрежението.
Ако ползвате понижаващ траф - тук трябва класически със меко желязо, ламелен. Площта се съобразява с мощността.
 
С регулаторите на обороти за мотора сте запознати. Заземявайте, ръкавици и т.н.
Качвам оригинала на схемата на швейцарския преобразувател с единствена цел да видите възможността да се сваля капацитивно енергията - без разрядници и бобини - само големи кондензатори. Изборът си е ваш - моделът си е у вас."
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Цитатите по темата са от 2013 г.
Ето и двете схеми, които потребителят е пуснал. 
Черно-бялата е на швейцарския преобразувател, а цветната е тази, за кято се говори в темата.
 
index.php?action=dlattach;topic=324.0;at
 
index.php?action=dlattach;topic=324.0;at
 
 
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
Преди 46 минути, Spyborg said:

Благодаря за съветите! Нямам абсолютно нищо против да се обръщаме на ти. Идеята ми е да ползвам генератора за отопление. Ще си позволя да пусна тук няколко цитата от друг сайт, където един от потребителите дава насоки по изработката. Ще ми е любопитно ако някой коментира така зададените насоки и звучи ли ви това възможно?
 

--------------------------------------------------ЦИТАТ--------------------------------------------------
 
"Отляво на диска имате колектор (ако щете лист от ножовка), после пикофараден кондензатор за високо напрежение, после разрядник, после понижаващ траф (бобина за кола ако щете), после на ниското напрежение буферен кондензатор и паралелно  ви е моторчето (ако щете от гайковерт). ***
 

Сега... Няма да те убеждавам, дали и колко е (не)възможно, като искаш пробвай. Ако отговарям на всеки пункт, юе отиде време затова не наведнъж.

1. Първо - никъде не пише, но това е опит да се пресъздаде една машина за свободна енергия намираюа се в швейцарската комуна "Метернита". Само опит! Комуна не носи точно комунистическия смисъл, а да не говорим за хипарския (сексуалния). В Швейцария това значи селище, община по нкакво тяхно деление. Цермат, примерно е комуна. Но тук говорим за машината, Тестатика се казва. Може да пуснеш търсене с иманата дето ти дадох. Не се знае дали го има и работи,  но е неюо доста по-сложно. Има лампов изправител, кондензаторите и трансформаторите са за високо напрежение, не като за микровълнова, май имаше и искрища. Искрището може да насече променливия ток на импулси и да стане за трансформатор на теория, но на практика трябват феритни трафове или дори без сърцевиина,че юе има много загуби. Импуслът е стръмен (кратък) и трябва ВЧ траф. Второ вечни двигатели няма, а доколкото има информация, това нещо има изотоп бета-лъчител, тоест представлява атомна батерия за малък ток и високо напр. Ако е така - няма да има полезна моюност, а твърдят, че има... Аз не вярва, ти както искаш.

Преди 46 минути, Spyborg said:
 
--------------------------------------------------ЦИТАТ--------------------------------------------------
 
"Един от принципите на този генератор е:  ЛИПСВА ПРЯКА ОБРАТНА ВРЪЗКА МЕЖДУ ТОВАРА (СПИРАЧНИЯ МОМЕНТ) И МОМЕНТА НА МОТОРА. За мотора е все едно дали сте свързали 100Вт или 1-5кВт. 
 
 

Няма такова нещо. Поучаваки електроенергия с механична (вашата) сила вие премествате зарядите (електрини) и създавате потенциална разлика (напрежение) и ток (ако е затвоена веригата). Затворена верига значи че черпим енергията, токава тече ток и създава настещно поле, което оказва съпротивление. Затова натовареното динамо затормозява, та чак има индуктивни спирачки.

Без значение дали се ползва магнитно или електрическо поле, просто при магнитна индукция избутваме зарядите перпендикулярно на силата (направлението на нарастване на полето), а при електрическа - по направкяение на силата (нарастване на полето.

Метерните използва вариант на инфлуентната машина на Уимшърст (с индукция). Ако мислиш, че при трибоефекта се печели енергия пробвай, но при него е като магнита - извършваш работа като отделяш материалите. Липсваюата обратна връзка е защото токът е малък и полетата са слаби, не се усещат. АКо можеш да произведеш ток, на който да свеи 10 W нагреваема жичка, юе усетиш съпротивление на манивелата, друг въпрос е, че не знам как юе изглежда такъв генератор (голям?).

Търси с думите Methernita и Testatika

Редактирано от Joro-01
Допълнение
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Благодаря за изчерпателните отговори и отделеното време! Бяха ми от полза и сега имам повече яснота. Хубав ден! 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...