Отиди на
Форум "Наука"

Hай-страховитите експерименти върху хора


Recommended Posts

  • Администратор

 

800px-Genetic_laboratorynci-roy-perry1.j

Източник: http://6nine.net/

Днес дължим всичко, с което разполагаме, на науката. Всяко удобство, всяко хранително изделие, всяка медицинска процедура – абсолютно всичко, което подобрява живота ни. Има случаи в историята, в които хора и организации са извършвали експерименти, които могат да се поставят между обикновеното нарушаването на етиката и фаталното застрашаване на живота на голяма група от хора. За нещастие всичко това се приписва на науката, което я поставя в една неприятна светлина. Но все пак дори тези експерименти носят някакви полезни данни?

Американските ядрени опитни свинчета

През 1986 година американската комисия по Енергия и търговия публикува доклад, който е бил със заглавие: „Три десетилетия на радиационни експерименти върху американски граждани“ . Тежко четиво.

Разкритите документи показват, че от 1940 година американското правителство напълно целенасочено, „често и систематично е използвало човешки индивиди” като опитни свинчета за радиационни експерименти. В началото на 40-те години това е било оправдавано основно с липсата на информация относно влиянието на радиацията върху хората, но няколко десетилетия по-късно тези причини вече не са били актуални.

Експериментите не са имали някакви положителни ефекти върху здравето на хората, а по-скоро са били извършвани, за да се наблюдават ефектите на радиацията върху човешката биология. Без значение дали са поглъщали, вдишвали, инжектирани с радиоактивен материал или просто са стояли до него, тестовите обекти са смятани просто за заменими единици .

Самите участници са били възрастни хора, затворници, болни от неизлечими заболявания и други. Не малка част от тях не са дали пълното си съгласие за участие. Тези експерименти са били пазени в тайна от семействата им.

Между 1953 г. и 1957 г. хора, болни от мозъчен тумор в терминална фаза са били инжектирани с уран, за да се установи кога настъпва увреждане на бъбреците. През 1956 г. са били изпращани самолети с хора в радиационни облаци след ядрени експерименти, за да се установи дали настъпва някакво увреждане. През 1960 г. затворници от два затвора са били обстрелвани в областта на тестисите чрез рентгенови лъчи, за да се установи как йонизиращото лъчение повлиява върху плодородието. В друг експеримент 102 човека са били хранени с радиационен материал от опитната площадка в Невада.

Години по-късно правителството се заема с идентифициране на жертвите и с изплащане на компенсации на техните семейства.

Операция „Тop Hat”

Макар след Втората Световна Война да не е било позволено на изследователи да извършват неетични експерименти върху доброволци, тези норми са били само на хартия. В правилата е имало вратичка, която е позволявала на някои определени експерименти да се извършват без разрешение.

През 1953 година в Алабама, САЩ отряд от химическите войски на американската армия, чиято задача е борба срещу химически, биологични и ядрени атаки, е бил изложен без знание на различни неврологични, газообразни агенти. Няма данни, които да описват какво се е случило с тези хора.

Експериментът със сифилис в Гватемала

Сифилисът е една неприятна инфекция, която най-често се предава по полов път. Макар понякога в началото да протича без симптоми, най-често се характеризира с видими обриви по цялото тяло. При липса на лечение след дълъг период от време може да настъпят някои усложнения, а в много редки случаи и смърт.

240px-TreponemaPallidum.jpg

Treponema pallidum

Всичко това е вече добре известно на хората, но преди 50-60 години това не е било така. В периода между 1946 г. и 1948 г. в Гватемала стотици хора са били инфектирани с бактериалния причинител на заболяването без те да са дали съгласие и без да знаят. Заразените са били затворници, хора с психиатрични заболявания, сираци и други, които въпреки всичко са били в отлично здравословно състояние. Все пак на (голяма част от) заразените са им били давани антибиотици и едновременно е било изследвано както самото развитие на заболяването, така и методите за лечение на инфекцията. Като цяло около 1300 човека са били заразени с разнообразни венерически инфекции, но сифилисът е бил основна изследователска тема от интерес.

Индивидите са били заразявани по различен начин – бактериални суспензии, нанасяни в отворени рани по ръцете, лицето или гениталиите; други са били инфектирани директно чрез спинална пункция; а някои просто чрез заразени компаньонки. За нещастие не всички са били излекувани. Само 700 индивида са получили анабиотично лечение. Тези експерименти и резултатите от тях са били пазени в тайна, докато всичко не е било разкрито през 2010 година.

Експериментите в затвора Холмсбърг

VAL51621.jpg

През 2010 година почива д-р Албърт Клигман – лекар, който остава отпечатък в медицината заради своята ужасяваща медицинска практика, но и заради откритието на някои важни дерматологични медикаменти – Retin-A против акне.

Между 1951 г. и 1974 г. на затворници е било плащано, за да се тестват върху тях различни експериментални продукти, които са били предимно дерматологични. Поръчителите са били различни частни компании и дори държавни институции. Много от тях са били управлявани от самия лекар. В същото време някои от пациентите са били инфектирани експериментално и с различни патогенни агенти – херпес вирус например.

Лекарят споделя, че е гледал на затворниците като декари неизползвана плодородна земя, върху която е можел да работи.

Но експериментите понякога са били далеч от само дерматологични. Индивидите са били упоявани, приемали са психотропни медикаменти и дори са били излагани на различни замърсители на околната среда –диоксини.

Експериментаторската работа е била спряна през 1974 година. Години по-късно стотици от затворниците са се опитвали да съдят лекаря, научната институция, която е представлявал и самата компания, която притежава лекарството Retin-A – Johnson & Johnson. Успех не е бил постигнат.

До началото на 70-те години на миналия век почти 90% от фармацевтичните медикаменти са били тествани върху затворници, но тежки случаи (като описаните) са довели до налагането на строги законови рестрикции. Днес се изказва мнение, че тези рестрикции трябва да се облекчат до степен да е възможно да се тестват продукти, които биха довели до някакви благоприятни ефекти  върху самите тествани индивиди.

 

Източник: http://6nine.net/

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И с това само дращим повърхността. Това е само публикуваното от западното полукълбо. С исток и далечният исток инфото е доста оскъдно....Е има когато се експонира като новинчука, но това е много рядко. 

Да не говорим за полезните и безполезни данни на експериментите на Менгеле които и да ден днешен "обогатяват" медицинският архив в Берлин/или Москва/, защото всеки един протокол за експериментите и после утопсиите задължително бива изпратено за архивация до последният ден на войната....Едно е факт. Никъде няма толкова "богата" база данни за близнаци от тази на Менгеле.....

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...