Отиди на
Форум "Наука"

Косвено за Славиниите


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

И така, какво знаем за славяните в България? 

Започваме от това, че Мизия е била населена от 7 славянски племена и северите. Когато идват българите те ги подчиняват и правят на федерати. След което ги разместват както им е удобно- 7 те племена против аварите, северите против ромеите. Няма никакви съмнения, че България е подобна на всяка една друга варварска държава. 

1 Косвени данни. След като България е варварска държава, резонно е да приемем, че управлението на славяните от българския кан се осъществява на същия принцип по който примерно Атила управлява вестготи, остготи, вандали. Тоест всяко племе е отделна политическа единица управлявана от свой вожд свързан най вече чрез лични връзки с кана. В тази връзка България не била двусъставна федерация в която имаме 1 български политически субект и 2 славянски политически субект. По скоро може да се говори за 1 български политически субект (главния), 2 първо славянско племе като политически субект, второ славянско племе и трррр до 7, севери, може би няколко славянски политически субекта във влашко, някакви Бог знае какви по етнос и колко на брой племена от Дунав до Днепър. Това аз бих го оприличил като нещо подобно на слънчевата система, един голям център и множество малки. Това го подсказва и логиката, доколкото за канът в Плиска би било по лесно да се договаря и държи в подчинение няколко по малки политически субекта, отколкото един или два големи. 

2 Косвени данни. Както се каза има данни, че 7 те славянски племена са изпратени против аварите. Валовете в Мизия ни подсказват къде са живели те- от търновско на запад. 

3 Косвени данни. Както се каза славяните са били федерати, но как варварите са разбира федератството и как то е било устроено? Имаме два добре описани случая - ромеите на Кубер и ромете на дунава. Не виждам причина да смятаме, че отношението към федератите ромеи е било едно, а към федератите славяни коренно различно. Какво виждаме? Федератите са заселвани по границата (куберовите на юг, а крумовите на север), очевидно за да я пазят. Те имат свой вожд който е достатъчно свободен в действията си, че да воюва със сюзерена си. Очевидно не може и дума да става за някаква обща администрация и армия. От друга страна виждаме, как обаче ромеи освен отвъддунава има и в Плиска. Един от тях развращава религиозно самия престолонаследник! От друга страна сирмисианците свободно се женят с българи и авари. Като се имат предвид сведенията, как българите се обличат по аварска мода, а Крум се обръща към аварски мъдреци да ги пита за акъл (защо им е пропаднала държавата и как да оправи своята), то може да приемем, че българите приемат аварския модел на управление без проблеми. Щом ромеите не са сегрегирани и смесените бракове очевидно са много, то няма причина да смятаме, че и в България не е било така и смесените бракове са били малко. 

Това донякъде влиза в противоречие в моята идея, че българите са кланово-племенно общество, като всеки клан-племе се управлява от свой вожд, а канът е просто пръв сред равни. Но от друга страна славяните в случая се явяват чужденци. А присъствието на снаха славянка не изменя ситуацията, а от друга страна своите дъщери също трябва да бъдат омъжвани. Защо не и за славяни? Тези смесени бракове очевидно не са променяли кланово-племенната структура и не са били проблем.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...