Отиди на
Форум "Наука"

Китолова се завръща


Recommended Posts

  • Администратор

1551107302_8_559x*.jpg

Исландското правителство определи нова квота за китобойната промишленост в размер на 2130 кита за следващите пет години, съобщи агенция Associated Press. Решението бе подложено на жестоката критика.

Въпреки че много исландци подкрепят лова на китове, все повече бизнесмени и политици са против него поради зависимостта на острова от туризма.

Исландия, заедно с Норвегия и Япония и продължава да убива китове, въпреки международния мораториум.

Норвегия и Исландия се противопоставят на мораториума от 1986 г., установен от Международната комисия по китолов, и извършват търговски лов за китове. В началото на 2018 г. Норвегия увеличи годишната си квота на 1278 животни, но е малко вероятно да бъде изпълнена, защото китоловната индустрия в страната е в упадък от няколко години. Япония, която отдавна убива китове „за научни цели”, обяви в края на миналата година, че напуска комисията и възобновява търговския си риболов в своите териториални води.

Според агенцията, Министерството на рибарството на Исландия обяви, че годишната квота през следващите пет години ще бъде 209 финвала и 217 кита Минке. Така цялата китоловна промишленост ще има право да улови 2130 животни, но както отбелязва АП, малко вероятно е квотата да бъде изпълнена изцяло - това не се е случвало нито веднъж от 2006 г., когато китоловът не възобновен. Миналата година според министерството четирите китоловни кораба на страната са добили 5 кита Минке и 145 финвала.

Решението за квотата бе остро критикувано от представители на туристическата индустрия на страната, на която се пада около 8,6% от БВП на страната и които за първи път в историята по отношение на приходите изпреварват риболовната индустрия през 2016 г. Според исландската асоциация на туристическата индустрия, търговският лов на китове вреди на международната репутация и интереси на страната. „Пазарът на китовете е Норвегия, Япония и Република Палау. Нашият пазар е целият свят ”, се казва в изявлението, цитирано от агенцията.

Източник: http://nauka.offnews.bg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За какво се използват китовете в днешно време? Да не би да ги убиват, заради риболова? Снощи гледах, че като уцели пасаж, един гърбат кит на една хапка, поглъща 100 кг. херинга. А това е ужасно много сельодка! Егоистичи животни!

Edit: Почетох малко и се оказва, че за разлика от това, което бях чувал, месото от китове, особен от големите било деликатес. На вкус приличало на сърнешко, или месо от лос и било лесно за обработка. 

Тъпо е, че когато китолова е бил огромна индустрия, са взимали само лойта и са изхвърляли месото. 

Редактирано от Amazonski
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Има различни видове китове. Специално за Япония съм гледал следното предаване. Месото от кит не е вкусно и е били главно за бедни хора. Въобще , до след Вт Св Война в Япония месото е било малко и е били деликатес. Особенно бедните хора са ядели китово месо. Днес Япония е богата страна, месо колкото искаш можеш да ядеш, но възрастните хора поради сантиментални подбуди искали да ядът китово месо. Нещо като спомени от детството - какво е готвила баба и мама като дете. Заради това Япония никога не е преставала да убива китовете ! Научната цел е за замазване на очите. Напълно е възможно някой друг кит наистина да е отишъл за научни цели, но основната маса са за коремите на японците. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Специално за японците, те твърде упорито и от дълги години са се вкопчили в китолова. Методите им да си запазят този традиционен поминък включват лобизъм, заобикаляне на международните спогодби по всякакви начини и дори бракониерство.

 

Редактирано от Kujiro
няма
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 6 часа, vvarbanov said:

Може би някои видове китове са много и ловът им не е от значение за популацията.

  Има международна конвенция за защита на китовете.Някои видове са застрашени от изчезване и китоловът им е забранен.За други има квоти.За аборигените няма забрана.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не сте гледали май филма "Кит" че се чудите защо японците ловят китовете. Само един слух за кит във филма доведе до бурна еуфория и планове китобойни и преизпълнение на социалистическите петилетки в рибарската фабрика... А Япония като са милиони народ е ясно, че трябва да се хранят и бедните и богатите. Могат да си вкарат месо от крави от Аржентина, но могат да си хванат и безплатен кит от морето..

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...